2013. május 28., kedd

Interracionális barátkozás

Egyelőre borzalmas következmények nélkül.

Sétálni mentem Főkutyával a pampákra, hadd lobogjon, és hogy nekem is jó legyen, egy ponton a parasztjóga jegyében beiktattam a relaxációs fejjel lefelé lógást. Csakis emiatt vesztettem szem elől a negyven kilós boldogságot, és mire függőlegesbe eszméltem magam, már a mező közepén csóvált megilletődve valami lénynek.
A másik állat abból a távolságból és ellenfényben felőlem tatu vagy hangyász is lehetett volna, de mivel azok errefelé ritkán fordulnak elő, kizártam őket a faunalottóból, maradt a borz, de ahhoz meg ormótlan nagynak tűnt – útszélen alvó példányok sosem látszottak ekkorának.
Nem volt kicsit se idegbeteg, közeledtemre szép komótosan becammogott a közeli susnyába, de mint kiderült, csak azért, hogy még közelebbről kíváncsiskodhasson, rendkívül barátságosan.

Borzasztó (de gyors) telefonos kép, nem tudom, hajlandó-e nekem modellt állni, ha visszatérek rendes géppel

Itthon azért gyorsan utánanéztem, hogyaszondja a wiki:
* a borzformák alcsaládjának tagja – jó, akkor mostantól megjegyzem, hogy a borz ilyen zömök forma
* nappal sűrű aljnövényzetű erdőkbe vonul vissza – stimmel, a csalitos ilyen
* de elsősorban nyíltabb területeken keresi táplálékát – végül is Főkutyával nyílt terepen találkozott, bár kétlem, hogy táplálékszámba vette volna
* esetenként felkeresi a kultúrterületeket is – na akkor most kérném, hogy aki színházban, moziban, Operaházban találkozik borzzal, az küldjön majd nekem olyan közös fotót, amivel FB-on szoktak dicsekedni az emberek, köszi.

3 napig még tart rá a vadászati tilalom, ennyi időm van neki elmagyarázni, hogy klánostul fusson amerre lát. Szerintem meggyőző érv lesz számára, ha elhangzik a trófea viszonylatában a péniszcsont szó, valamint gasztronómiai vonalon a borztöpörtyű.

2013. május 25., szombat

Nevet a névteleneknek

Bekeményítek, bocs.

Most lett teli az összes gumicsizmám és talicskám a komment-spammerekkel, elnézést azoktól, akik eddig kényelmesen névtelenül hozzá tudtak szólni, ez az opció mostantól a robotok miatt megszűnik. Adjatok magatoknak nevet, köszi.
Ha harc, hát legyen


UPDATE: A LÁTSZATDEMOKRÁCIA JEGYÉBEN TÖRTÉNELMI PILLANAT - SZAVAZÁS A BIRTOK ÉLETÉBEN ELŐSZÖR, OLDALT

2013. május 23., csütörtök

Racska

Váratlan birkaland.

Elindultunk kora este egy másik faluba, mert az a hír járta, hogy arrafelé vannak eladó rackák. Bejelentkezni nem tudtunk az érdeklődő látogatásra, mert csak egy nevet és egy homályos útbaigazítást kaptunk. Számítottunk szimpla karámra, szimpla emberekre, néhány subára és gyors megbeszélésre. Ebből csak a subák jöttek be.

A feketén fekete szürkületi láthatóságán nem sokat segít, hogy a rottweiler még az elején belenyalt az objektívbe

Azon már rég nem lepődöm meg, hogy ez a térség indokolatlanul magas százalékban nemzetközi, de arra azért sosem gondoltam, hogy egyszer majd egy holland nővel fogok magyar rackákról tárgyalni úgy, hogy nem én vagyok az eladói oldalon. Hirtelen érkezésünkkor ő épp egy mamajuh és egy kétnapos közt ücsörgött a fűben, kezében cumisüveggel, mert a kismama még nem jött rá, mivel jár az anyaság. Két perc múlva az asszony úgy nyomta a kezembe a baribabát, hogy mi, humánok még be sem mutatkoztunk egymásnak.

Microsoft

Addig csak egy rottweiler (és két macska) felügyelt ránk testközelből, aztán ahogy a többi juh felé indultunk a csalitosba, csatlakozott még két kuvasz is (a libák és a bébipulykák lemaradtak). Miután végignéztük, hogy az akácos-diós ligetben a tizenpár racka némelyike hogyan játszik kergetőzve a vadászcicákkal, elindultunk felkutatni egy hiányzó barit is. Mikor megtaláltuk, épp kettő lett belőle.

Mázas bárány

Többé-kevésbé négy lábra állt hamar

A kuvaszlányok remek bábák és pótmamák, magzatmáz takarításában állítólag már rutinosak

Percről percre stabilabb

Ettől a váratlan alkonyati élménytől hosszabb időre elállt bennem a beszélés, amit egyébként addig nagyon vicces keveréknyelven folytattunk. Az öt éve itt élő hollandina rengeteg viszonylag bonyolult szót használ következetesen magyarul (és ejti racskának a rackát), a lukakat meg kitölti olyan nyelven, ami épp eszébe jut, miközben itthoni párja kifejezetten megfejthetetlen logika mentén egyszerűsített magyart használ vele, de állathülyéknek ilyesmi nem jelenthet akadályt, mind remekül megértettük egymást.

Két nap minden tapasztalata a szemében

Egyelőre annyi biztos, hogy tudományos rackaválogatásban kell nekünk még némi rutin, de őrült ismerősök hirtelen beszerzéséből már simán kaphatnánk diplomát.

2013. május 22., szerda

Vadhajtások

A szokásosak szokásosan vannak, azokat nem mutogatom.

Inkább egy gyors tárlat az érdekesebb darabokból.
Az első, láthatatlan fotó a rebarbarát ábrázolja, aminek akkora levelei vannak, hogy egy képre se férnek rá; ha anno én tervezem az Édenkertet, tuti nem fügefalevéllel bohóckodok. Egy rebarbaralevél egy komplett gardróbra elég lenne. Az olajfa-csemetét csak az veszi észre alattuk, aki tudja, hol kell keresni.

A paradicsomok jól fejlett gyomos attitűdöt növesztettek, szó szerint bárhol képesek felbukkanni a Birtok területén.
Franc se fog ezek után palántázni

A csak szalmába dobott kísérleti krumplik bokorméretet tekintve egyelőre pont ugyanakkorák, mint a földbe rakottak.

Az első bordóis permetezés már megvolt

Láttál-e már valaha...?

Ember nem tudta folytatni a nótát, kulturálisan hiányos gyerekkora lehetett

A bodza a tetőn is átvette az uralmat.

A mézes bodzalikőr már érik, a szörpgyár a héten indul

A hobbit karácsonyfának gratulálunk, a Birtok első túlélőfenyője.

Csináltam fenyőrügy-szirupot is, hagyjuk

Vadonatúj, nélkülözhetetlen eszköz a kiforralt dunsztosok kiemeléséhez, trükk a kép alatt.

Pontosan 209 Ft volt a csíkos gazdaságosban. Az előbb 1490-ért láttam egy webshopban...

2013. május 21., kedd

Barista

Képrejtvény kómához.

Ember pitymallatkor elosont gombászni, és itt hagyott engem mindössze ennyivel, nem tudom, miből feltételezte, hogy két adag koffein előtt megfejtem.
Az ajándék gépszörny végleg kiadta a gőzt, béke zaccaira, újra a régit használjuk

Vigyek kávét a subáknak?
Főzzek bárányból kávét?
Netán finom utalás arra, hogy birkaszelídséget vár el tőlem, ha végre megkávéztam?
Vagy etessek babkávét a barikkal, létrehozva így a regionális kopi luwakot?

Szerencsére még a második kávém közben, barikiengedés előtt hazaért, és azóta nem kérdeztem rá a megfejtésre. A rackák és a koffeinszintem kösz, jól vannak.

2013. május 20., hétfő

Fűszeres bukta

Vigyázni kell a számra.

Tudtam, hogy egyszer eljön ez a pillanat, ezzel együtt nem számítottam rá, de mint kiderült, simán túlélhető. Nyilván a környezeti viszonyok is segítettek.
Miután a közösségi kertészetünk több különböző helyről érkezett fűszernövény-palántáit ezres nagyságrendben elföldeltük, maradt még egy hely, ahonnan mi szedtük össze a hiányzó kis zöldeket.
Nekem ilyen a tündérjátszótér. A kedvenc Pest környéki tavaim közelében lévő kertben fel se tűnik, hogy áll egy ház is, mert a kisebb hangárnyi fóliasátor és a félig földbe épített melegház lakói uralják a képet. Fűszergyerekek mindenhol, pár színes virágsihederrel feldobva, csupa illat és természetes rend, és még Karcsi macska is jó fej, nem csak a kertészpár.
Ők a polgmest anyukájának kertjéből érkeztek ősszel a falusi epervezetéken keresztül, láthatóan jól vannak

Ahogy az velünk gyakran történik, a 11 és fél percre tervezett megyünk, kifizetjük, bepakoljunk, jövünk történet óránál is többre duzzadt, mert hát növények fölött még jobban indul a beszélgetés, mint az ebédlőasztalnál. És akkor egyszer óvatlanul azokkal a szavakkal definiáltam a kerti projektet, ahogy egyszer itt is, és L. kicsit zavarban, szinte félve megkérdezte: nem te vagy Piszke a Birtokról? (lehet, hogy nem nagybetűkkel mondta).
Az inkognitóm leplének hasadása nem is reccsent túl nagyot, én talán gyorsabban túltettem magam rajta, mint L., és aztán folytattuk tovább a növényekkel, az extra házituning melegház-felszerelésekkel, meg úgy az élettel, a világmindenséggel, meg mindennel (a fodormenta jól érzi magát, köszi még egyszer!).
Tekintve, hogy mostanra jó pár fűszernövénypalántással sikerült már tapasztalatot szerezni, nagyon határozottan őket ajánlom mindenkinek, aki már a kezdetektől bio iskolában nevelt fűszernövényekre vágyik – keressétek őket a termelői piacokon vagy a fólia alatt. (Vannak szép virágaik is, de azokhoz kicsit sem értek.)

2013. május 16., csütörtök

Betűk őrizője

A munkalehetőség híre egyelőre nem rengette meg a falut.

Pedig a polgármester biztosra ment, még az idegen ajkú lakosok postaládájába is bedobta a magyar nyelvű cetlit, mely szerint helyi könyvtáros kerestetik.
Egyszer már jártam a falu könyvtárában. Igaz, sokat kellett rá várnom, de megérte az élmény. Mérete körülbelül mint kétszer a kamránk, a kötetek számát tekintve pedig csak megbecsülni tudtam, hogy a saját papír alapú könyvtáram legalább háromszor akkora – bár még így is jutna belőle minden lakosra három könyv. Télen jégverem, még begyújtós és gyufa sem volt, persze minek is, ha kéthetente egy szombaton két órát van nyitva, úgysincs idő kifűteni. Szóval nem lettem tag.
A cetli által felvillantott lehetőség viszont néhány pillanatra elvarázsolt. Mindig is szerettem volna könyvtárban vagy könyvesboltban dolgozni, feltéve, hogy hülye olvasók/vásárlók nem zargatnak nyitvatartási időben, és hagynak nyugodtan olvasni. Az ajánlat tehát elméletben csábító volt, itt nem fenyegetne az a veszély, hogy betűimádók tömege nyaggatna fölöslegesen. Hogy is mondjam, nem ez az a hely, ahol spontán olvasókörök alakulnak minden második búzatáblában.

Így kell pajtáskodni (padláskincs, Első könyvünk – általános iskolák számára, 1955)

A pályázati feltételek azonban elbizonytalanítottak. Se végzettség, se életkor, se írni-olvasni tudás nem szerepelt az elvárások között, kizárólag az alapvető számítógép-kezelői ismeretek. Úgy gondoltam, nem lenne szép dolog elvenni a lehetőséget a falu 10-14 éveseitől. Őket talán felvillanyozná a heti hat órás jelenlétért megajánlott havi bruttó tízezer is. Már ha el tudják olvasni a cetlit.

2013. május 15., szerda

Hirtelen felindulásból

Véletlenül vettem múlt héten harminc négyzetméter padlót.

Tudom, ez ruhával és cipővel gyakrabban megesik, de én ilyen boltokba nem járok, csak barkácsosba. Ahová egyébként masszív hajnalkafuttató rácsért ugrottunk be.
A megmagyarázhatatlan impulzusvásárlás és a védhetetlen kompromisszum ritka csillagállásokkal kombinált konstellációjában a számomra is érthetetlen választás a laminált padlóra esett. Pro érvek: további kiegészítők nélkül lerakható, nincs utókezelés, nem kell miatta ablakon át közlekedni két napig, bizonyítottan takarítható, parázs- és kutyaálló, jó a színe. Kontra érv: még kimondani is fáj, hogy laminált padló, a sznob toplistámon ennél lejjebb csak a linóleum van. De az vesse rám az első járólapot, aki 3+4 év után bírta volna még türelemmel.
Igazi rejtély: a kopott szürkés árnyalat a gyártó szerint fenyő szín

A mellékelt útmutató szerint egy 25 négyzetméteres felületet egy profi 30 perc alatt burkol le, egy lamináltszűz 2 óra alatt. Embernek majdnem egy egész napig tartott a munka, leginkább azért, mert az útmutató valószínűleg 4 sarkos helyiséggel számolt. Nálunk a 25 négyzetméterre 4 ajtó és 28 sarok jut.
Jelenleg a szokásos 89%-os készültségi szinten állunk, hátra van még a rámázás, és a mozdíthatatlan kandallót is körbe kell téglaperemezni. De a konyha-nappali már így is jobban néz ki, mint az elmúlt hét évben bármikor, halkan bevallom, hogy kifejezetten tetszik.
Ha valamiért végül ez se jön be, akkor baltával szedem fel, visszatérek a döngölt földpadlóhoz, és agyagos padlófényesítők gyártásából fogok meggazdagodni.

2013. május 5., vasárnap

Barizóna

Bocs, ha unjátok, én nagyon nem.

Barátkozás barikád nélkül, suba a bundához

2013. május 4., szombat

Díszkék

Juhniorok.

Az egy éven felüli, de még fel nem űzetett nőstényeket helyenként nem jerketoklyó néven ismerik, hanem szűzeknek vagy díszkéknek hívják - mert ezek adják a legszebb gyapjút, így ezek a nyáj díszei. (Juhtenyésztés, Dr. Schandl József, 1960)


Egyre bátrabb díszke
Füveznek, fáznak
Egyébként csak azon gondolkodtam, hogy a juhok vajon számolnak-e bárányokat elalvás előtt.

2013. május 3., péntek

A pince padlásán

Porborított kacatkincsek, vasfogú csámcsogás.
Ilyen egy tisztességes pincekulcs
Hotel Menthol
A Bátor Tintanyúl bölcsője
Dzsinn házon kívül
Spongyát rá
Kovács Lajos szikvízüzeme
Az írásos csodákról majd máskor.

2013. május 2., csütörtök

Bővülő Birtok

Tényszerű, földszáraz beszámoló a sok kerti ezmegazról.

Tessék, már megint kapkodtunk, ha jót akartunk volna, csak ma tettük volna el az uborkákat, méla kussban, majd jövőre emlékezni fogok rá. Mindenesetre legalább almával nem fociztunk.

Többek közt azért sem tudunk most ilyen szigorú menetrendhez igazodni, mert a Birtok szép csendben meghízott. Tavaly óta néhány újabb városi légvárépítő is földtulajdonos lett a faluban, és velük együtt amolyan anarchoszindikalista kaotikus közösségi kertészetet hoztunk létre. Mindenki beleteszi, amit tud - mi főleg munkát és energiát (mert mi vagyunk itt), ők meg további földterületeket, eszközöket és a többi. Így durvult idénre minden több százas nagyságrendre, minek következtében már tervezem a locsolókannára és kerti szerszámokra optimalizált új fitneszirányzat tökéletesítését (programba épített bioszoláriummal).

Jelenleg csak a kertekkel és a baribámulással is elmegy napi 34 óra, de úgy tűnik, épp jól megy az időtágítás, a plusz szükséges egyebeken kívül (tudta-e Ön, hogy krumplivetés közben is kiválóan lehet olvasni?) további hülyeségekre is sikerült perceket szereznem. Nem bírok magammal, mert túltelített olfaktorikus orgonakoncerttől szagos a környék.
Még jó, hogy csak tíz lépést kell érte menni

A rétegzett dekorcukor viszonylag gyors próba volt. Lehet, hogy felhasználáskor a végeredmény olyan lesz, mintha szappant oldanék teában, de ha más nem, a látványért (és a jelenlegi illatért) megérte. Vigyázat, cukros orgona/orgonás cukor ömlesztése következik.

Lecsumázni majdnem olyan szórakoztató, mint a gyerekláncfüvet
Zselére és szörpre még nem szántam rá magam

A Subák eközben boldogan kummogva legelésznek, figyelmesen válogatnak, látszólag nem mindegy nekik, melyik pitypangon a legjobb kérődzni. Kaptak sót és almot is, egészen otthon érzik magukat, már csak a legyeket kéne eltanácsolni a körletükből. Hamarosan intézzük nekik a fodrászt is.

Így lazul a gyógyhatású gyapjútakaró alatt

2013. május 1., szerda

Menetrend

Alig egy hónapja a veszett hóesésben még tényleg komolyan aggódtam, hogy ebben az életben sosem lesz már nyár.

De most nézve:
* Tradicionális áprilisi Balatonban fürdés - pipa
* 30 fok - pipa
* Szál gatyában, vizes hajjal kertészkedés - pipa
* Majális/búcsú örömére megjelenő kockaLada, mono hangfalra kötött Szokolból szóló rádióműsorral és futófényes szentképekkel a mobil standon - pipa
* Függőágy fák közé installálása - pipa

A kertész kutyája

* 3014 szúnyog/légköbméter - pipa
* Vakond által kidöntött villanypásztor - pipa

Hivatalosan is elindult a szezon.