2013. június 30., vasárnap

Parasztlexikon

Mechanikai ismeretterjesztő rovatunkban bemutatkozik egy hetedrangú Napisten, egy százlábú és az idő vasfogú fattya.


Falusi steampunk

A Dolog egy rendsodró, de szerintem nem működik, mert már dél óta a kertben áll, és nemhogy semmit nem sodort, rend sincs.

Viszont mobil kerítésnek egész látványos

2013. június 26., szerda

Kezelhetetlen

Mutatom az új manikűr-divatot mifelénk.

Csakis természetes alapanyagokat használunk, természetesen. Így ember mellékesen kirepedezett bőrére is ajándékbazidrágaökobio krém jár.

Kézgörcs ellen a krém nem használ. Háttérben a zöld bűnösök.

Sajnos a zártkörű elegáns társasági eseményekre szóló, naponta tucatjával érkező aranykeretes meghívókat átmenetileg postafordultával kénytelenek vagyunk visszautasítani, úgy érzem, a felső tízezer még nem elég érett arra, hogy befogadja az új trendet.

Mindössze fél mázsa zölddió kell a tökéletes hatás eléréséhez (hommage á Benetton)

Ha több időm volna, szívesen elvinném embert néhány műkörömszalonba, csak hogy gonoszul videózhassam, amint sírógörcsöt kapnak a szakasszonyok. Addig is lehetne kézmodell az önbarnítókrémek veszélyeiről szóló videóban. Vagy megkérem, hogy este ujjbábozza el nekem a Tamás bátya kunyhóját. Forgatnak idén itthon zombifilmet?

2013. június 25., kedd

Tíznek örülök

Biztos többnek is, csak elfeküdtem az agyam.

Igazán semmi nem rossz, de annyira szétcsúsztam az elmúlt hetekben, hogy még mindig nem vakartam össze belőle magam, és ilyenkor a jót is csak akkor tudom élvezni, ha sok alvás szerepel benne. Sokkal egyszerűbb úgy írni minderről, ha valaki keretet ad hozzá (amit aztán persze szétfeszegetek, és játékon kívül játszom, de végül is rólam beszélünk). Tessék, idei júniusi örömtoplista.

1. Borzasztóan örülök, hogy mégsem lett 300 liter bodzaszörp, mert így csak 60 liter forrásnak indulása miatt bánkódhatok, és még tanulságot is leszűrhetek az erjedő habbal együtt, miszerint tartósítószer helyett nem elég a cukor és a citromsav.

2. Veszettül hálás vagyok mindazoknak, akik az elmúlt napokban nem telefonáltak pont akkor, mikor végre tudtam aludni egy keveset.

3. A hajnalkafalon még csak térdig ér a levélzet, de az első lila virág ma kinyílt.

4. A vészhelyzeti flexelés következtében már csak egy irányban púposkodik a konyhában a laminált, ami nyilván azért kezdett tektonikus mozgásokba, mert a melegben/párában megduzzadt határoló vályogfalak összenyomták (csakis ez okozhatta, minden más eshetőség kizárva, punktum).

5. Melegben bármiféle tavakon kajakozni sokkal jobb, mint bármi más, aminek nincs köze tavakhoz és kajakokhoz. Nekem szerencsére tavakhoz és kajakokhoz is van közeli közöm.

6. A meggyszedéshez mára végül mégsem kellett sapkát és kesztyűt vennem, mert 15 fokot még hősiesen kibírok nélkülük, cserébe egészen egyedi bőrszínt kapott a kezem a zölddiós sárgászöldesfekete és a horroros meggyvörös keverékétől.

7. Láttam végre, hogyan születik a kisbála.

Indulnak a bálabálba

8. Jó sok vendég jött-ment, és jó, hogy jöttek-mentek, nem csak azért, mert a kettő között itt voltak, hanem mert miattuk végre relatív rend lett a vendégszobában és a verandán.

9. Emészthető hosszúságúra zsugorodott a todolistám (ennek kompenzálásaként írom most ezt a listát, egyértelműen függő lehetek), ami akkor is jó, ha csak pillanatnyi állapot.

10. Függőágyban heverészve, egy pohár borral a kezemben bámultam a meleg estén a majdnemteliholdat, messzi villámok csinálták hozzá a tűzijátékot, és én már majdnem felsóhajtottam, hogy mekkora jóság lenne már, ha ez így az enyém lenne, és bármikor csinálhatnám – és akkor rádöbbentem, hogy az enyém, és bármikor csinálhatom. Na ez volt mind közül a legjobb.

2013. június 23., vasárnap

Cukkini cikkcakkban

Gyorsjelentés: a cukkini-invázió sem segíti elő, hogy legyen időm írni.

Nem lesz hiány belőle

Az egyebek címszavakban: vendégjárás, lucernabálázás, meggy, zölddió, sok kinti-benti meló és nagyon kevés alvás, szóval csak a szokásos. Majd egyszer talán mesélek arról, stresszes-e parasztnak lenni.
A következő életjelig inkább nagyon ajánlom böngészésre kedvenc férfi konyhakalandorom, Beastie cukkini-kompendiumát, mert van élet a rántott cukkinin túl is. Mifelénk csokis süteményből és krémből bármennyi elfogy, és még én sem próbáltam ki mindent, de a projekt folyamatban.

2013. június 18., kedd

Csak egy egyszerű dal

Megkezdődött a szokásos Nyári Nemzetközi Szürreál Fesztivál.

Rendes partiarcként részemről már a kezdetektől a legkeményebb tudatmódosító drogot nyomom (alvásdepriváció néven keressék a szaküzletekben), ez sok dolgot megmagyaráz, de nem mindent. A fesztivál keretében természetesen elérhetők a már jól megszokott állandó programok, úgy mint telt házas átjáróházas internacionálé, kaotikus kreatív konyhaművészet és veteménylottó gazbingóval (bunda előfordulása lehetséges, a lenyírt subák szöszei pont ugyanúgy felbukkannak mindenhol, mint a vándorparadicsomok).

Bárányfelhő nagyon közelről

Idén a babtábor biztosan elmarad (persze hozott babbal még lehet), viszont bármikor be lehet társulni nagyüzemivé duzzadt feldolgozási folyamatokba és a hozzájuk tartozó kvízjátékokba (hány decibellel lehet 50 kiló citromot kifacsarni? melyik Pantone-sárgára festi a fehér pólót a 70 liter szörphöz elegendő bodza?), szabadtéri expressz ruhaszárító versenybe, álom- és horgolásfejtésbe, gyapjúkártolásba sündisznón és kaktuszon. Fakultatív program megfelelő páratartalom esetén a padlóflexelés, a további lehetőségek a valószínűtlenségi állandó jegyében alakulhatnak, Heisenberg jeligére.

300 liter száraz szörp

Az idei fesztiválszezon első meglepetés-fellépője az a helyi ifjú volt, aki a vidám révületben füvező rackáknak nyomott Tankcsapdát akusztikus gitáron, altatódal gyanánt. És még ennél is durvább, hogy személyében – három év kölcsönös rejtőzködés után – megismerhettük a falu rajtunk kívül egyetlen Könyvmolyát. És tudom, ez már a science fiction tartomány: Könyvekről Beszélgettünk a talicska mellett.
De ennél többet nem árulhatok el.

2013. június 13., csütörtök

Feldolgozás folyamatban

A nagyüzemi falusi magozás technológiája már tökélyre fejlődött.

Ugyanakkor megoldandó probléma még a cseresznye kinyerése a seregélyből

2013. június 11., kedd

Suba alatt

Gyapjúszövött memória-áramkör, avagy a brit tudósok nem ismerik a Fiskars ollót.

Mikor már kezdett nagyon úgy tűnni, hogy észt anyanyelvű transzvesztita heroindílert is könnyebben találunk a környéken, mint birkafodrászt, a fűszeres nevű lányok pedig nyár végére öngerjesztett sous vide folyamatban fognak puhára párolódni, végre rábukkantunk a megfelelő személyre.

Mondta, hogy bár a gépe épp bedöglött, három rackát azért kézzel is megnyír, csak arra nem számítottam, hogy ehhez egy narancssárga nyelű szabóollót ránt majd elő. Engem ez voltaképp megnyugtatott, rég terveztem már egy ilyennek a beszerzését, mert vagy húsz éve egy papírvágó ollóval szabok minden textilt, és a juhokkal kibővített felhasználási területtel most már minden indokom megvan, hogy vegyek végre egyet.

Mondjuk a virágmintás lenvászon kevesebbet mozog

Kiderült, hogy lehet bárányt is ültetni, de nem nő ki belőle semmi, viszont bizonyos dolgokat könnyebb úgy elvégezni. Legalábbis bizonyos állatokon, de olyan a mieink közt épp nem akadt.

Fotózásra alkalmatlan fényviszonyok mellett

Jobban bírták az oldalra fektetett wellness hajszalont, amihez nyugtató simogatás és heverve legelészés jár a nyírási folyamat egészében.

Ól inclusive ellátás (copyright by MD)

Ebben a pozícióban nagyon kiszolgáltatott kis lényeknek tűnnek, az így készült fotók egyenes bizarr hangulatúak.

A többi képen sokkal inkább rituális szőráldozat jellege van az eseménynek

Megnyugtatok mindenkit, hogy senkinek nem esett bántódása, és a subák alatt roppant kecses állatokat leltünk.

Az új frizura beindította a fotómodell-géneket

Bár egyesek szerint „ezek nem fotók, hanem valami olcsó farmos videojáték rossz minőségű grafikái”

Miután mindannyian elhagytak vagy három kiló bundát, az örömugrabugra előtt még újra össze kellett ismerkedniük egymással. Komolyan. Mert nyilván az a vézna kis izé új tag lehet a gengben, hiszen kicsit se hasonlít az eddigi haverokra, tehát szagolgatni és böködni kell.

A főkosról is leesett tekintélye java része

Ez a viselkedés erősen ellentmond annak a brittudósos megállapításnak, miszerint a juhoknak remek az arcmemóriájuk, tehát újabb felfedezésként levezethető, hogy a barik a gyapjúban tárolják a memóriájukat, a merevlemez nyírással formatálható.
A sok emléket hordozó gyapjakkal egyelőre kísérletileg foglalkozom csak, állítólag fonáshoz nem jó, de nemezeléshez még rendben van. Én meg majd kerülöm a fodrászt, nehogy új hajjal engem se ismerjenek meg.