2011. április 27., szerda

Lusta atléták

Átok ül a földeken, vagy csak szimplán tehetségtelen vagyok.

Azt még el tudom képzelni, hogy a kúszóeper olasz bevándorlóként valami egész másra számított, amiről én nem tudtam, és odáig fajult a sértettsége, hogy inkább ki se néz a földből. De a szintén csimpaszkodó hajlamú, sokak által majdhogynem igénytelennek nevezett hajnalka is sztrájkol. Három különböző csomagot próbáltam. Vetés előtt vízbe áztattam a magokat. És csak a látványos semmi. A (nem)jelenség azért felettébb gyanús, mert ugyanez történik a britán szomszéd háza táján is, pedig ő már rutinos, tavaly is volt neki. Továbbá a nem szaladó, egyszerű vadvirágok se törik magukat, a körömvirágok is betagadtak, ráadásul darvadozik a korallberkenye, és a tűztövis is volt már jobb színben. Pedig esküszöm, hogy locsolok lelkiismeretesen, Nap által melegített előző napos kútvízzel (eső egy hónapja nem volt errefelé), még biztató mondókákat is szavalok nekik, de botfülűek rá. Ehhez képest a zöldségfélék egész rendesen viselkednek, és vidításképp megpróbálkoztam a kakukkmákkal is, mert az nem lehet, hogy ilyen hülye nevű növény ne legyen a kertemben, az talán még szépíthet egy keveset a dolgon pár héten belül, de összességében kicsit megrepedezett a lelkesedésem.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az olvasóid fotókat követelnek! Laci

Küldjek neked sárgavirág-magot: igénytelen, a napraforgó távoli rokona, és 30-150 cm magasra nő a talaj és csapadék függvényében. A fagyokig virágzik és szeretik a cinkék meg a rozsdafarkúak a termését. Ja és van még disznapraforgóm: egy száron három-négy feje is van. (azt viszont nem ették) Idén nem maradt helyem a vetésére, de még nem késő.

Mézeskalács írta...

A hajnalkát én még nem írnám le a helyedben, nekem is most kezdtek el bújni, a tavaly elhullajtott magok. Tapasztalatom szerint a rendesen ültetettek később bújtak, mint azok amik előző évben magukról gondoskodtak. Ha esetleg mégsem adják be a derekukat, nagyon szívesen küldök Neked ősszel jól bevált házi magot, hogy jövőre több sansszal induljanak:)

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: idén már köszönöm, de nem, nemigen maradt használható helyem, és még a rebarbaráknak is kéne egy nyugodt sarkot találnom. De tulajdonképp létrehozhatnánk egy magbörzét a későbbiekben, mindenki adja a felesleget :D

@Mézeskalács: persze, lehet, hogy csak türelmetlen vagyok, a hosszú hetek hosszú hónapoknak tudnak tűnni, ha lehetőségem van óránként ránézni a nem növő zöldekre :) remélem, két hét múlva majd arról panaszkodom, hogy nem látok ki a dzsungelből :D

Alexandra írta...

Na, a hajnalkából szívesen küldenék, nálunk elborítaná a kertet, ha hagynánk, alig bírjuk irtani. Most épp ő áll nyerésre, a lassan egy hete tartó esőzésnek köszönhetően. Abból is szívesen küldenék neked.

Mi az a kakukkmák? Kakukkfű vagy mák? (Könnyebb megkérdezni, mint rákeresni :)

A dísznapraforgómagból viszont elfogadnék egy párat, fel is írom, hogy ne felejtsem el beszerezni, ha otthon járunk.

Piszke a Birtokról írta...

@Alexandra: kakukkmák (Eschscholzia californica) az sárgától pirosig terjedő skálán mindenféle színű, sziromállagában leginkább pipacshoz hasonló vidám virágféle, állítólag szintén igénytelen, saját elszórt magjairól tovább szaporodik, szerintem jól néz ki
http://kepguru.hu/foto/1453

Névtelen írta...

Alexandra: Kaliforniai kakukkmák néven ismert. http://www.kertimag.hu/viragmagok/kakukkmak.html
Különös ismertetőjegye, hogy szinte lehetetlen magot fogni belőle. Disznapraforgóból meg adok szivesen. (csak az egyszerűből van)
Piszke: Minyonnak is ajánlottam erdei szamócát. De ha nem kell, akkor nem kell!

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: erdei szamócát nekem nem is ajánlottál :P (jó, jó, én hozom az erdőből).
ehh, még május sincs, de máris be kell látnom, hogy még az idei év is erősen teszt-szezon lesz, szinte semminek sincs még végleges helye :(

Névtelen írta...

Tapasztalás, tapasztalás, tapasztalás!
(És irj fel mindent valahová, ahol megtalálod később is.) Lehet, hogy a kertész bácsinak jobb a fekvés a kertben, mint a koralberkenyének? Milyen napszakban locsolsz?
Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: este, napnyugta után. Azt már biztosan látom, hogy a talaj minőségén volna mit javítani az udvaron (más itt a talaj, mint a fenti kertben), úgyhogy komposzt mellett lehet hogy lesz tényleg gilisztafarm is, és hatalmas rotálással indítok jövő tavasszal. A jegyzetelést pedig már elkezdtem, mert egy év alatt simán elfelejtek mindent :)

Névtelen írta...

Trágya miért nem jó? Biztos lehet szerezni a faluban. Egy mély talajforgatás biztos nem árt. (Vagy megvolt a szántás?) Laci

Ági írta...

Nekem a kúszó január vége óta kel, még két hete is jött elő belőle csíra. A legnagyobb most két centis, csak türelem... :-)

Anikó írta...

Először is, amit már üzentem az uraddal: szeretem a blogodat, mert jó és mert sokszor kicsit magamat is látom benne:)
Másodszor pedig még egy kis türelemre intenélek :) Mi hat éve "vándoroltunk ki" és még csak most kezdünk belejönni, pedig genetikusan is kódolva van bennem a föld szeretete. Csak egy kicsit elfajzottam a nagyvárosban. A vidéki lét számomra legfontosabb tanulsága: mindennek megvan a maga helye és ideje, s a türelem a legszebb emberi erények egyike :))) Az első pár évben én is negyedóránként vizslattam a "termést", amit édesapám, aki gazdálkodik, elnéző furcsállással nyugtázott. És a szomszédok (őslakosok) is érdeklődve figyelték hogy milyen medencét építünk a kertben, majd csalódottan vették tudomásul, hogy mindössze egy "szakszerű" gyümölcsfaültetésnek lehettek szemtanúi :) Apa napokig nem bírta abbahagyni a röhögést, amikor elmeséltem, hogy mit csináltunk. Pedig elolvastuk az interneten... :)
Szóval elkeseredésre semmi ok, majd meglátod, hogy egyre jobb lesz, egyre több minden lesz kézenfekvő és egyre jobban fogsz boldogulni. A magok pedig, ha nem keltek, így jártak, várj még, aztán ha semmi, hajrá, jöhet a felülvetés, majd legközelebb jobban meggondolják :)
Tehát, kertészkedj és írjál csak tovább! :)

Piszke a Birtokról írta...

@Anikó: pedig terjeszthettétek volna az igét, hogy a medencében nevelt úszó fa a legújabb divat :)
A nem egész egy év itt élés legnagyobb tanulsága egyébként eddig, hogy sokkal könnyebb volt messziről türelmesnek lenni és 1-2 hét távollétek után észlelni a Nagy Változásokat :D na de annyira nem is komolyan morgok ám, ráadásul az utolsó adag hajnalka beindult az elmúlt két nap esőiben, kilátszanak a kardvirág-csücskök is, és magához tért a korallberkenye. Úgyhogy már ezért megérte nyilvánosan türelmetlenkedni kicsit :)

csakBea írta...

Na, akkor most reménykedek, mert szombaton már türelmetlenkedtem nyilvánosan :)