2013. március 12., kedd

Napi bölcselet

Nagymama sok évtized után is tud újat mondani. 

Kicsi korom óta hallottam már tőle millió babonát, de ma igazán szép darabbal örvendeztetett meg: ha az első tavaszi mennydörgős záporkor a padlón gurgulázol, nem fog fájni a derekad. Mármint nem torokból kell gurgulázni, hanem teljes testből.
A biciklivel gurgulázás hatásairól nem esett szó
Mindenesetre ha az időjárás úgy alakulna, felületünk már van elég a gurgulázáshoz.

35 megjegyzés:

Hátország írta...

El van koszolódva a gép belülről.
Milyen gyártmány,és mi a típusa?
Pl Whirlpool AWT 5108
Ha ezt megírod elmondom a tisztítás menetét, mert nem mindegy, hogy előltöltős, vagy felültöltős.
A NAP süssön Rád!

Piszke a Birtokról írta...

@Hátország: whirlpool awg 653, és nagyon köszönöm :)

Hátország írta...

Gyors vagy ám!
Ember leszedi a gép oldalát, óvatosan kihúzza a belső ajtó tengelyét, a mosószer adagolót kiveszi, a bal oldalon lévő nem működő rugót nem beleejteni! Ezután az öblítőszertartályt forró vízzel, hideg zsíroldóval, rázogatva kitisztítani. Ezután összerakni, majd bekapcsolni a 90 fokos mosást, ha a gép felvette a vizet lekapcsolni, ha az ajtózár enged, bele önteni a két összemarék,kb 30dkg másfél liter forró vízben feloldott mosószódát, és hagyni lefutni a programot.
A mosószer adagoló tisztítása nem létszükséglet, de ha piszkos, akkor jobb most megcsinálni.
A gépre meg vigyázz, mert ez egy javítható tartós gép.
A NAP süssön Rád!

Piszke a Birtokról írta...

Nagyon, nagyon köszönöm, tényleg! (gyors vagyok, mert még mindig fent vagyok, padlót viaszolok...) Amint a helyére állítjuk, megcsináljuk. 15 éve - ettől eltekintve - tökéletesen működik, úgyhogy megtartanám még egy darabig.

Nils Holgersonné írta...

Ő, itt nem esik, de én a nevetéstől gurgulázom, az ér derékfájásügyileg?

Nils Holgersonné írta...

A mosógépügyről csak én maradtam le?

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: szerintem minden gurgula ér :D Én is folyamatosan röhögök, elképzelem, ahogy az egész falu földre vetődik majd az első dörgés-villámláskor :D

Piszke a Birtokról írta...

mosógép indítása az előző poszt kommentjeiben, csak annyi, hogy nem mos tisztára :)

Nils Holgersonné írta...

Most belegondoltam, ha mindenki gurgulázik a záporban, akkor a mosónőnek legalábbis tuti fájni fog a dereka.

Mosógépügyben közben ápdételtem magam, bocs a hülye kérdésért.

Névtelen írta...

Öööö, izéé mosógépügyben Hátországot szabad itt kérdezni? Az én Siemens Siwamat elöltöltősöm időnként fekete "flancsinkákat" hagy a ruhákon. (A szó anyósomtól származik, nagy tisztelettel kéretik használni. Kis biszbaszokat jelent magyarul). Elölről nézve jobbra alul van neki egy kifolyatója, azt időnként szoktam tisztogatni, de a probléma marad.
Nálunk órákon belül hózápor várható, a bosszúságtól gurgulázok a torkommal.
Gabi

Piszke a Birtokról írta...

@Gabi: a flancsinkáért már megérte ma felkelni :D.
@Hátország: gondoltál már online szaktanácsadásra heti fogadóórával? Szerintem volna rá igény :)

Mátrai, simán írta...

Csókoltassuk a nagyit, persze. Ami valóban felemelő (a nagyi mellett), az a szerző aktivitása, hogy mostanság napi rendszerben ontja a bejegyzéseket - mindnyájunk örömére és okulására (dizájnilag pláne).
S ha már... Szóval, hogy a gurgulázás, hogy tudjuk-é: milyen hangot ad a pulyka (esőben, napsütésben, hogy aztat miként híjjuk? Erre lennék én kéváncsi, világoljátok meg elmém!

Piszke a Birtokról írta...

@Mátrai: na aztán nem ám hozzászokni a rendszerességhez!
Madárhangok tekintetében úgy egy éve volt itt a blogon hosszas brainstorming sima tyúk és gyöngytyúk beszéde ügyében, de nem jutottunk konszenzusra, pulyka meg a környéken sincs. Azt viszont tudom, hogy a malackodásra kész malacok görögnek.

Névtelen írta...

Hát nálunk a macskák görögnek tavasszal. Van is az a mondás, hogy úgy néz ki, mint a görgőmacska - ártsd: átlumpolta az éjszakát.
Gabi

Piszke a Birtokról írta...

@Gabi: szerintem meg bagzanak, de lehet, hogy a faluban máshogy mondják

Messzenéző Minyon írta...

Szerintem a pulykák egyszerűen pulykául beszélnek. Valószínűleg én is tudok pulykául beszélni, még ha nem is értem, mert tudok a jelenlétükben olyan hangot kiadni, amire mindig válaszolnak.
Az első tavaszi mennydörgős záporkor csak be kell nézni az ország (és a külföld) összes ablakán és megvan Piszke olvasótábora! Bár igaz, az olvasótábor nem fog ablakokon benézni, mert éppen gurgulázik, a többi népek meg nem tudják, hogy így lehet megismerni a kultúrembert!

Piszke a Birtokról írta...

@MM: ha pedig nagyvonalúan szeretnék bánni a statisztikákkal, akkor áprilisban megnézem, kinek nem fáj a dereka, és arról mind azt mondom, hogy itteni olvasó :D

Hobbikertész írta...

Nálunk megdörrent múlt héten.
Nem emlékszem gurgulázásra.
Most akkor nekem annyi?

Piszke a Birtokról írta...

@Hobbikertész: derekasan elbaltáztad :P

Dominika írta...

"Derekasan elbaltáztad"...
:-)))) Ez jó.
Az én nagymamámnak is jó beszélőkéje volt. Azon meg mindig jókat kuncogtam, én, a városi lány, hogy etetés közben köpködte a malacokat. Hogy nagyra nőjenek.

Piszke a Birtokról írta...

@Dominika: :D A malac szerencsét hoz. A köpködés színészkörökben is szerencsét hoz. Köpködött malaccal már nagyon nagy malaca lehet az embernek :D
szerintem csak nagymamák beszólásaiból/babonáiból itt helyben egy egész könyvet össze tudnánk rakni :)

(a görgőmacskát is eltettem későbbi felhasználásra)

Tarhonyakártevő írta...

Szeretném kiegészíteni a mosógép-témát azzal a releváns adalékkal, hogy a svéd disznó (mindenféle időjárási viszonyok között) azt mondja, hogy "nöf-nöf".

(Azóta találtam forrásokat, amelyek szerint ezt finn hatásra mondják; az igazi szittya svéd hagyományőrző sertések azt mondják, hogy grymt, grymt.)

ember írta...

én eddig úgy tudtam (kizárólag szakmailag megalapozottan, de a tévedés jogát mindenkorra fenntartom), hogy a pulykák azok gurguláznak.

de ha már pulyka, akkor ne legyen sovány, megfejtéseket várok gyermekkorom egyik talányára (mely megboldogult nagyfater részéről hangzott el nekem célozva):
"kisfiam, hozd ide nekem a LÁBTÓT!"

nekem nem kis fejtörést okozott ez a kérés akkor, szóval kíváncsi vagyok, ki mit vinne oda az öregnek? :)

Piszke a Birtokról írta...

@TK: engem mindig is érdekelt, hogy vajon a norvég és dán kutyák használják-e ugatáskor az ø magánhangzót...

Névtelen írta...

A pulyka azt mondja: rút-rút-rút. Ezt mindenkinek tudnia kell, aki járt óvodába!
A görgésről annyit, minden reggel görgök végig a franciaágyon, hogy a másik feléről keljek fel, mert onnan hamarébb az ajtó. De a derekam fáj már régóta... Azért elhiszed, hogy olvasód vagyok?
Szücsi

Piszke a Birtokról írta...

@Szücsi: hát persze hogy elhiszem, mert ugye van az a halmaz is, akinek egyszerűen nincs lehetősége az első záporkor gurgulázni, hiába tudja, hogy kéne :)
Rút-rút-rút, tényleg, már emlékszem!

Hátország írta...

Bocsí Piszke!
Szia Gabi!
Nem tudom Piszke mit szól hozzá, hogy kisajátítjuk a Birtok naplóját, de válaszolok.(Legfeljebb kapok a fejemre:)
A kis biszbaszok szerintem a mosószertartóban, és a mosószertartót az üsttel összekötő csőben lerakódott öblítő darabok megpenészedett maradványai lehetnek.
Megoldás: mosószertartó fiók kihúz fiók elmos lásd fentebb Piszkénél, a fiók helyét pedig hosszú nyelű mosogató kefével kitisztítani.
Ember leszedi a gép tetejét, és óvatosan benyúl az adagolóház alá az ÁRAMTALANÍTOTT!!! gépbe, és megcsöcsörészi vastag bordás csövet amibe öntögetsz egy kis vizet közben. Ha egy kicsit hátra dönti a gépet könnyebb. De a cső végeinél óvatosan, ki ne kapja a helyéről. Utána mosószóda.

A találós kérdésre a válasz nálunk láptón mennek a padra:)

ember írta...

@Hátország tudja, mivel kell merre! :)

Piszke a Birtokról írta...

@Hátország: dehogy baj, csak nyugodtan, sőt! :) plusz kifejezetten élvezem a szakmai leírásokat :D :D (lefuttattam ma a főzőmosást, ég és föld, még egyszer köszi!)

Hátország írta...

Örülök hogy segíthettem:)

Névtelen írta...

Kedves Hátország! (elnézést Piszke!) Apának megmutattam a megcsöcsörészős mosógép javítási módszert. Azóta gépet akar szerelni! Köszi!
Szücsi

Névtelen írta...

Én is köszönöm a választ, hétfőn fogunk mosógépet csöcsörészni, majd beszámolok. Egyébként hadd görgessem :-) tovább a mosás-témát: máshol is a hétfő a mosásnap? Itt nálunk mindenki hétfőn mos. Mondjuk én naponta, mert 3 fiam van, meg férjem is.
Gabi

Piszke a Birtokról írta...

@Gabi: mosásnap??? Hát ez a fajta rendszeresség tőlem igen távol áll :) (tavasztól a teregetésen aggódik mindig a britán, mármint hogy vasárnap lehet-e, de itt nem gond)

Névtelen írta...

Hamár filologizálunk.
Szerintem én az Egri csillagokból olvastam, vagy valamék Jókaiból.
lábtó(láptó?)-létra
a legújabb gyűjtésem:
rőköny?

Piszke a Birtokról írta...

A Rőkönyre volt találgatás redőny, illetve favágó farönk témakörben, aztán meggugliztuk. Hát hű. Mostantól a megrökönyödik kifejezést nem tudom, fogom-e tudni használni :)