2013. szeptember 13., péntek

Szüret

A munka gyümölcse.

Egy speciális lokális gyakorlat szerint a gazdák nem akkor kezdik el a szüretelést, mikor már beérett a szőlő, hanem mikor a nemgazdák elkezdik lopni.

Ebből fakadóan a késői szüret itt csak annyit jelent, hogy szedés közben rád sötétedett

21 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Ez de jó...:)Késői szüret, hi-hi-hi:) A hétvégén Badacsonyban csodáltam meg, hányféleképpen kell a levegőből lecsapó - seregély nevű lopókra felkészülni, no, de hogy a kétlábú is rajta van a palettán...?

Messzenéző Minyon írta...

Pont ezt akartam kérdezni: ember vagy állat ez a nemgazda?

Messzenéző Minyon írta...

Ja, mert hogy a seregély is kétlábú :D

Piszke a Birtokról írta...

@bodzazsuzsa és MM: a szomszéd indiánokként utal rájuk - ám ebbôl bôrszínre vonatkozó következtetéseket hiba lenne levonni. Humanoidok. Szomszéd fôleg azért mérges rájuk, mert ha kérnének, adna. De nem kérnek, viszik.

Dominika írta...

Ezek a humanoidok...
Lehet, a cseresznyét is ők szopogatták le az éj leple alatt...

Gandalf írta...

Ezekkel a "humanoidokkal", a rejtett munkaerővel (nagyon mélyen és már nagyon régóta), rengeteg baj van. Pedig csak három ellenségük van - a munka, a hideg és a meleg. Testsúlyuk többszörösét képesek megmozgatni egyetlen éjszaka alatt, és csak egy dolgot nem képesek elvinni... ami le van betonozva. Parazita fajta.
Nem vagyok fajgyűlölő, ezért politikus sem leszek soha.

Piszke a Birtokról írta...

@Dominika: elképzelem, ahogy kicsavart-kinyújtott nyakkal ácsorognak egész éjjel a fa alatt :D
@Gandalf: a parazita a legjobb szó rá - és innen más kérdés nincs. Itt (valószínű komoly kivétel ez a falu) ha probléma akad, az sosem hiperpigmentáltakhoz köthető, hanem a white trash kategóriához. A helyi cigányok pedig kikérik maguknak a romázást :) Azt mondták, ők cigányok - a roma az, aki hetente 2-3x is erre jár az utánfutóval vasat keresni (mintha termelnénk, vagy mi).

Gandalf írta...

Sajnos a nem túl messzeségben vannak ilyen parazita telepek (szerencsére a mi falunkban nincs!), melyeket azonnal felszámolnék, ha, mondjuk, a jelenlegi ötös lottó főnyereménye felének megfelelő összeggel gazdálkodhatnék.
Ezzel az összefüggéssel már én is találkoztam, miszerint a cigányok kikérik maguknak a romázást. Aki nem tudja mi a különbség a cigányok és mi a "romák" közt, az alig tud valamit kis országunk egyik legnépesebb kisebbségéről. Ezért is tartom találónak a "rejtett munkaerő" titulust. Maximálisan beazonosítható... :D

Gandalf írta...

Késői szüret. Hmm... Még nem jó, még nem jó... már nem jó. :D Apósom szerint.

Medora írta...

Ugye, a paraszti logika?!

Ecka írta...

Sajnos eléggé elterjedt ez a speciális helyi gyakorlat. :(

Unknown írta...

Bion, bion, kedveskéim, ez egy rasszista ország, oszt' jó napot. Ez tény. Akinek nem tetszik, elmehet. Igaz? Igaz. Nincs több, mit mondhatnék. Max. még annyit: azért az nagy öröm, hogy itt a fehér lakosság nagy része hívő adófizető, sosem hazudik, nem csapott be soha senkit, s önmagához hasonló, becsületes politikusokat választ.

De persze értem a szüreti dilemmát, vicces hát. Felénk is a cigányok szüretelnek. Meg a magyarok. Nagy szőlős táblákon (BB). Ilyentájt napi 6-7 ezret keresnek. Ezért nem lopnak.

zazálea írta...

de hoooooooool vaaaaaaaaaaaaaagy mááááááááááááár???

Piszke a Birtokról írta...

@Zazi: leginkább az erdô-kert-konyha-spájz tengelyen, és néha kikapcsolódásképp a légváraimban ugrálok. Nemsoká jövök majd, de annyi mindent kéne mesélni, hogy már a gondolatára elfáradok.

zazálea írta...

na ne, ezt nem tudom sajnos elfogadni

Dominika írta...

Én sem...

Mézeskalács írta...

:( Az ilyen bosszúságot teljes szívemből átérzem:( Mi sajnos lekéstünk a patakparton álló birsalmafánkról, volt aki úgy gondolta, hogy fél zölden is jó neki az a cirka 30 kg birsalma. És nálunk még csak nem is a "rejtett munkaerő" ténykedett:(

Gandalf írta...

Te Piszke!
Ennyire lefoglal a rakétatudomány, az alkímia, és mágia az erdő-kert-konyha-spájz tengőn?? Mer' én má' majdnem túlléptem a mustgáz mérgezésemen a mai nappal. Egyébiránt a te kedvedért tervezek posztolni a pirossról kicsit. :)

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: engem is meglep, de tényleg annyira, hogy még fejben sem írok, pedig volna mit. Lassan azért igyekszem már összeszedni magam. Az pirossrult meg várom :)

Aranyalma írta...

Azóta megy ez amióta elkészült az a nagyon fincsi meggylikőr.
erdő-kert-konyha-spájz visszafelé:
spájz: előveszem a meggylikőrt
konyha: töltök magamnak egy pici meggylikőrt
kert: csicseregnek a madarak, belefekszek a függőágyba, elszürcsölgetem a meggylikőrt
erdő: megkérdem embert (aki éppen fát vág vagy nemtom), kér-e meggylikőrt
És az a baj, ha elfogy a meggylikőr, akkor ott van utánpótlásnak a dió..... :-(
Egészségedre!
Na jó, csak vicceltem. De tényleg jó lenne már tudni, hogy mi történik. :-)

Piszke a Birtokról írta...

@Aranyalma: :DDD sajnos nem így történik, de jövô évi tervnek megtartom, mert tetszik :) Csak sokkal több meggylikôr kell hozzá...