2014. augusztus 8., péntek

Kései kúszás

Most kiderül, mi az összefüggés a vízcső és a hajnalkafal között.

Volt ez a visszatérő, igazán soha meg nem oldódó dugulás a mosogatónál, és egy idő után a konyhabuborék sarka is határozottan a vizesedés jeleit mutatta kívülről. Ember felajánlotta a választási lehetőséget: vagy bent bontja fel a padlóval együtt a betont, vagy kívülről lukasztja ki a házat. Biztos voltam benne, hogy ép ésszel nem tudnám nyolcadszorra is túlélni a konyhapadló újrázását, úgyhogy a kinti rombolást választottam. Mert ehhez csak a házfalat és a téglajárdát kellett rommá zúzni, a hajnalkafalat (v 3.0) meg úgyis újjá akarta építeni.
A vízrejtély ezután hamar megoldódott: a vadonatúj könyökcsőből zárt rendszerben kitört egy darab, ne kérdezd. A csőcserék után már csak a visszaépítés maradt hátra. A járdát ember csak háromszor rakta újra, mert mindig lazának bizonyult a homokágy, de így a végére már nagyon korrekt lett, egyedül Főkutya hiányolja a homokozót, amiben úgy fetrengett boldogan 0-24, mintha tengerparton lenne.

Egyenként válogatva

A hajnalkafal idén már csak belátástalanító néven futott, mivel az átmenetiségek miatt egy szál magot se tettem a földbe – ettől függetlenül a tavalyról elszóródottak nőddögéltek csendben, terjeszkedtek vízszintesen. Én nem tudom, milyen lények ezek milyen szenzorokkal, de a két gerenda felállítása után nagyjából fél órával észrevették, hogy már van mire mászni, és azonnal irányt váltottak.

Egy hét alatt ekkorát kúsztak

Virág talán már nem lesz rajtuk, de a körülmények ismeretében megbocsátom nekik.

Majd talán ősszel írok arról is, mit csinál egy konyhakert aktív közreműködés nélkül, addig csak két friss kép.
Juhmelitől származó magból Hobbikertész palántázott és hozott nekem fekete paradicsomot:

Nem könnyű megmagyarázni, hogy nem kolerás, hanem direkt ilyen

Sárgadinnye is folyamatban:

10 megjegyzés:

Hobbikertész írta...

Fess egy fehér kört a fekete paradicsomra, és írj bele egy nyolcast, mert az vicces. :D

Egérke írta...

Jujj, konyhabontás, rémálom... Remélem nekem nem lesz ilyenben részem, bár a dolgok állása szerint lehet még az átépítés előtt beköltözünk... nem tudom, hogy örüljek-e vagy sírjak. A fekaparadicsomok nagyon menők! Belülről is fekete, vagy csak a héja? (tudom hogy hülye kérdés, de nem láttam még ilyet)

Nils Holgersonné írta...

neked ilyen szépen manikűrözött a körmöd? hű!

Piszke a Birtokról írta...

@Hobbikertész: majd meszelek rá :)
@Egérke: még nem tudom, nem szedtük le.
@NHné: vagy ez, vagy vállalhatatlan :D az elmúlt évben megtanultam irgalmatlan gyorsan körmöt lakkozni, 2x1 perc, így emberek közé is mehetek

Bodzás Vendégház írta...

Nem mesélem el, hogy kb. 12 magoncon fut felfelé a hajnalka, a zöldjét veti is rendesen, virágot viszont nagy ritkán, egyesével látunk rajta, még én sem tudom, hogyan lesz ebből kék és lila hajnalkaözön, beborítva a kőfalat, úgy hogy ki se látszik....Az idén ez már csak álom marad...és hátha valaki elmagyarázza, hogyan legyen jövőre....

Piszke a Birtokról írta...

@bodzazsuzsa: az elmúlt 2-3 évben veszettül nôtt ÉS virágzott is, de akkor szándékosan vetettem. Egész nap éri a nap, föld semmi extra, viszont a magokat vetés elôtt egy éjszakára langyos vízbe teszem. Április körül kerülnek földbe, legkésôbb júli elején tombolni kezdenek a virágok. Más trükköt nem tudok.

Juhmeli írta...

Ide nekem is a lakkos üveget, már egy vagon citromsavat elhasználtam. Nem szörpre. Még jó, hogy a kacsák nem panaszkodnak, emberek közé meg ritkán járok.

Paradicsom akkor érett, mikor a feneke, ami most zöld, piros lesz. A többit majd meglátod.

Magnolia írta...

Hajnalkához: a legtöbb növénynél, amit a boltban vesztek magot, azok hibridek, speckó módon, ellenőrzötten termesztik. Viszont amit a kertből szedtek vagy elvetődött magától, az már elvadulhatott, összekereszteződhettek a fajták stb. Így esélyes hogy nem lesz olyan szép, mint az eredeti, (viszont val.szeg szívósabb). Szóval virágfüggöny bolti magból biztosabb.

Magnolia írta...

Ja, és hajnalka a teljes napfényt szereti! Árnyékban várhatod a virágokat.. :S

Medora írta...

Ez a hajnalka teljesen flúgos: virágzik és hajt, mint a megszállott nálunk is. A fekete paradicsom meg kész horror.