2013. november 24., vasárnap

Tízcentes rejtély

Egy érme sok oldala.

A kertben bóklászva egyszer csak a lábam elé került ez a dolog tegnap.

Barber Dime, 1893


Sosem izgatott a numizmatika, de ez elég meglepő volt ahhoz, hogy utánanézzek pár dolognak. Odáig azért nem mélyedtem, hogy kiderüljön, a San Franciscóban vagy New Orleansben készült érme miért értékesebb a philadelphiainál, de így is megtudtam, hogy akár 10 dollárt is érhet ez a 90% ezüst, 10% réz összetételű dime. Ennél közelebbi érték nem fog róla kiderülni, mert alapos nagyítózást követően megállapítottuk, hogy pont a verdejegy helyébe fúrt valaki lukat, amire aztán valami vadfém is ránőtt.
Mindegy, nem terveztem, hogy ebből gazdagodjak meg, de a talányfaktor jelentős.
Három dolog lehet: 1. az ezernyolcszázas évek végén az amerikaiak ezt a környéket biztonságosabbnak ítélték, mint egy svájci bankot 2. a hajdan itt élő borbély/fogorvos amerikai vendégeket is fogadott 3. ahogy azt korábban is sejtettem, tényleg van egy dimenziókapu a kertünkben.
Mondjuk a valószínűséghez való viszonyainkat tekintve mifelénk bármelyikre reális esélyt látok. A britán mindenesetre már elkezdte összeszerelni a fémdetektorát.

8 megjegyzés:

Hobbikertész írta...

Én drukkolok a Británnak! És látod, nálatok is lehet pénzt keresni a kertben... :D

Unknown írta...

Pénzt keresni a kertben.... meghalok! :-)
A dimenziókapu lenne a legvalószínűbb, ha nem csak "jönnének" tárgyak, de "menne" is ez-az. Nem tűnt el valami mostanság? Na, ugye, mondtam!

Piszke a Birtokról írta...

@Hobbikertész: szerintem az egész azzal kezdődhetett, hogy mondtad, régi érméket jól tudnál használni :D
@MD: ne tessen aggódni, oda-vissza jól működő rendszernek tűnik ( a standard fél pár zoknikon túl nagyobb dolgok is el-eltűnedeznek)

Dominika írta...

Hű, a történelem a lábaid előtt hever!
Csak a pénz gazdáját meg ne találjátok...

Messzenéző Minyon írta...

Nem is kétséges, hogy a 3. a tuti válasz.

GM írta...

Azon, hogy "verdejegy" picit elgondolkoztam. Vas megyei lévén minden permutációs lehetőségét kihasználtam az "e" hangzóknak, mire kiviláglott a szó értelme.

Piszke a Birtokról írta...

@GM: verdejegy:D na most ez angolul úgy van, hogy 'mint mark', de mivel eddig nem foglalkoztam semmilyen nyelven a témával, elôször vadul elkezdtem mentaminta után kutatni az érmén :D

Piszke a Birtokról írta...

@Dominika: ha már elég csontos, de sok kincs van mellette elásva, akkor nem bánom azt se.
@MM: nagy dilemma, hogy ha bebizonyosodik, akkor eláruljam-e bárkinek?