2017. május 18., csütörtök

Huszonkettőből tizenkettő

Amúgy nem értem én ezt a falut.

Máskor mindenki mindenre rákérdez, főként a nyilvánvalóra (megjöttél?) és az intim részletekre (hová mész?), de most senki nem volt kíváncsi arra, miért sétáltatunk egy asztal reggel-este az utcán.

Egyébként azért cipelgettük az asztalt kosárral a tetején, mert eljött a birkanyírás hete, a hűséges sárga nyelű olló csapágyasra hajtása, és asztalra fektetett rackákkal mégis derék- és térdkímélőbb az ügylet. Mivel az a helyzet továbbra sem változott, hogy birkanyírót igen nehéz találni a környéken, az eredeti nyíróasszonyunk már tavaly is nagyon boldog volt, hogy mi már önállóan intézzük a nyírás-körmölés-oltás szent háromszöget. Idén pedig vérszemet kapott pár hozzánk hasonló hobbibirkász is, de persze nem a nyírni tanulásra kattantak rá. Itt kettő, amott négy németajkú jószág, aztán az első kettő nyomán még hat birka tulaja említette reménykedve, hogy bajban van nyírásilag, nem-e-lehetne-e. E.

Ez természetesen nem az a munkakör, ami kifizetődik, de gyakorlásnak jó. Szögezzük le persze, hogy minket még nézőnek sem engednének be egy új-zélandi birkanyíró-versenyre, túl nagy gyakorlat még nincs a kezünkben, de pont annyival több, hogy a semmirutinosok megkönnyebbülve felsóhajtsanak. Szóval így lett idén az eredeti 10 sajátból 22 nyírandó állat, köztük 4 önkormányzati/állami juh is (velük még nem tudom, mennyire kell majd máshogy bánni, nyírunk-e beléjük címert vagy kapnak-e piros-fehér-zöld körmöket).

Mindenesetre tegnapra belőttük az eddigi maximális kvótát: 7 bari egy nap alatt. Meglett.

  pucéran

Fárasztó, naná. De ha azt nézem, hogy az egész nap madárcsicserben, egy diófa alatt, kapkodásmentesen telik, ráadásul megkapod mellé a legviccesebb barihisztiket (a kicsik közül kettő igazi drámakirálylány, olyan hangon panaszkodtak, míg az anyjukat nyírtuk, mintha egy ember nagyon bénán próbálna utánozni egy olyan barit, akinek ugrálás közben még teli is van a szája), akkor az ilyeneket bátran nevezem tökéletes munkanapnak.

A kezünk és az olló még bírja. Remélem a maradék 10 bari után is ez lesz a helyzet. (A rutinos versenyzők pedig, akik másfél perc alatt nyírnak egy barit, nyugodtan röhögjenek teli szájjal. Aztán jöjjenek tanítani.) A legnagyobb kérdés persze az, hogy idén történik-e bármi a gyapjakkal. Az egy évig esőn hagyást majd kihajítást már több éve csuklóból tudom prezentálni, ahhoz képest nagy előrelépés, hogy most az első adag suba már ultrás vízben ázik.

39 megjegyzés:

zsemolino írta...

A bérnyírásból ruházz be egy profi cuccba, az ausztrálok sem kisollóval nyírnak meg egy birkát 10 perc alatt :-) http://www.ebay.com/sch/Sheep-Goat/56976/i.html?_from=R40&_sop=15&_nkw=sheep+shearing

konyvesszilvi írta...

Amikor irtad hogy az asztalt sétáltattátok akkor megijedtem hogy esetleg az asztro blogot olvasom , Gyurcsokkal és "TEdd a kezed a képernyőre" és jön az asztal táncoltatás vagy bari reptetése is lesz. De aztán megnyugodtam, hogy ez csak az előjáték :) Kitartást a nyiráshoz.

Én Fiskars ollora szavazok még mindig az tuti nem hagy cserben. HA fáj a kezed a lidl-be meg a kinez tapasz akcios és tuti hogy rendbe rakja a kezed. :)

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: Hm. Hm, hm. Mielőtt megnyílt a link, fejben már matekoztam, hány száz barit kell megnyírnom egy profi cucchoz (jó, eleve gépre gondoltam). bevallom, ilyenre nem is kerestem rá, találtunk a padláson egy ugyanilyen, szénné rozsdásodott darabot, és fel sem merült bennem, hogy ennek modernebb verziója is létezhet. De most erősen gondolkodóba estem. Nyilván ezt is meg kell tanulni jól használni - de mi lesz, ha Popeye-alkarom nő tőle? :D

konyvesszilvi írta...

@Piszke "Popeye-alkarom nő tőle" ------ végülis ki lehet a blogot az asztaltáncoltatás mellett egy Piszke fogyokurás /vega/ezo/bio rovattal ( miegymás néven ) bőviteni.

zsemolino írta...

Piszke, sose késő új karrierbe kezdeni, és gyúrhatnál például egy birkanyírási monopóliumra, esetleg a télen megtervezheted a nemzeti birkanyíró matricáját is... és rögtön lesz helye a gyapjúnak, mert ehhez kizárólag horgolt matrica használható :-)

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: látom, te sem kicsiben építesz birodalmat :D el kéne menni tanulmányútra Új-Zélandra ;)

Névtelen írta...

Szia Piszke, Wow os tök jó, tudtad h hasonlít a stílusod és a kezed vkire akit nagyon szeretek? Szóval öröm olvasni. Visszaolvastalak és nagyon tetszik a blog.
Megnevettetsz.. azért írok hátha válaszolsz mert látom h nem szeretsz minden kommentezőt pedig ahogy látom mindenki szeretettel közelít feléd.
Üdv Flóra

Piszke a Birtokról írta...

@Flóra: ó, dehogynem, épp pár poszttal korábban meaculpáztam, hogy lusta/tahó/tetszésszerintbármi vagyok, mert túl gyakran nem válaszolok meg kommenteket, pedig nagyon örülök mindenkinek, aki olvas és ráadásul ír is nekem :)
Hasonlít a kezem??? :D (mint a Jóbarátokban Joey és a kéz-ikertestvére?)

Piszke a Birtokról írta...

@szilvi könyves: a kezem jól bírja, csak a bôrömre gyûjtök vízhólyagokat :P

konyvesszilvi írta...

@Piszke

Főkutyával meg a macsakákkal mi van? mert azrt engem az is érdekelne :)
Ember majd kenegeti a holyagjaidat :D romantikus esti elfoglaltság :D

Névtelen írta...

@Piszkénk

Köszi a kommentet meg a képek alapján a popsitok is hasonlít :)
Joejt Neked meg a Piszke népének.
Flòra

Paat írta...

Szia! Bár évek óta olvaslak és ugyan sosem erősítetted meg, de szentül azt hittem, hogy kezdesz valamit a gyapjúval! Mikor pár éve gyapjúfestős fonós korszakot éltem, vért izzadtam, honnan tudok egy barinyi cuccot szerezni. Bosszankodtam is, hogy a bácsi, aki végül anyósnak adott nem választotta szét nyíráskor a finom anyagot a durvától.... Látod, minden nézőpont kérdése! :)

zsemolino írta...

Piszke, mit nekem Új-Zéland, a magyar countryside is legalább annyira tanulságos és az út árából a fél falut megvehetem. Igaz, ott sose lesz olyan zöld a fű, mint Új-Zélandon (mert a közmunkások hetente kétszer lenyírják). Birka viszont még lehet, de egyelőre legfeljebb a szomszédra bízhatnám, merthogy még nem léptünk le teljesen a civilizációból. Úgyhogy vigyázz, ki ne üsselek a nyírás- és gyapjúbiznicből...

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: vagy titkos kartellbe tömörülünk. Vagy felosztjuk felesbe a területeket. Velem lehet boltolni ;)

@Paat:jaj, hát én mindig nagyon szerettem VOLNA kezdeni vele valamit:D de a mosásig is csak egyszer jutottam el, elsô évben, ráadásul osztályozásilag még mindig nem sokat tudok a subákról (a racka eleve külön kategória, és mostanáig máshoz nem volt szerencsém), szóval mindenestül tesztüzemmód a mostani is.

konyvesszilvi írta...

@zsemolino @Piszke ha egy csendestárs kéne a buliba itt vagyok, hűséges olvasó :D :D Amugy titkos kartell. .....hmm titkos kert....elképzelem ahogy megjelenik a Piszke felirat mindenhol. Piszke polo piszke sapka piszke repülő, és tudod hogy a neved lehtne PISZKE ugye hogy PI mint a Pi jel a matekban és a SZKE :D wow , LEHETNE rögtön polokat és kabátokat csinálni. Lenne Piszke táska ( én ugye sajátot szeretnék) és HUGO boss helyett HUGO PISZKE lesz. Kár hogy a HUGO ZSemolino nem rimel akkor még abbol is lehetne valami :D

zsemolino írta...

Szilvi könyves: A Zsemolino lehetne a gyerekvonal márkája, merthogy olyan cuki... mármint a név. Egyébként szerintem inkább stróman kéne, mint csendestárs, nem szeretnék kitűnni a tömegből a birkagyapjúból keresett milliárdokkal

konyvesszilvi írta...

@zsemolino ....kár hogy nem Csemolino a neved azt a pici babák is jobban ki tudnák ejteni, hogy Mamma Csemma és társai. ( kezdődik lassan megint az olasz kurzus mint minden nyáron azért vagyok ilyen temperamentumos ha kijutok sziciliába nemcsak stromant hanem bádigárdot is kapsz tőlem. Nem fogsz kitünni. A leggazdagabb német hapsi is itt lakik tőlünk két utcányira a kutya nem tudná hogy milliárdos jár az opeljával ( néha előjön a hárombetüs márkás auto is ) szoval téged is jol eldugunk. Amugy is az én falumban mindenki ilyen névtelen ismeretlen ......keményma(nn)g :P

zsemolino írta...

Hát én ilyen pénzes szomszédságról nem tudok beszámolni vagy tényleg remekül titkolják. Tehát akkor megegyeztünk, stróman lehetsz, és szórhatod a birkamilliárdokat az olaszoknál

konyvesszilvi írta...

@zsemolino hát én is azért tudom mert engem kifejezettem rühell az uriember ( meg is ijednék ha szerelmes lenne belém egy ilyen falu szépségkirálynőjébe :D )))
Stroman vagy strowoman lehetek nem mindegy. Azért egy péniszfelvarró műtét nem olcso :P Köszi a bizalmat :D búkolom a jegyet :D

Amugy költöttem egy verset:
"Zsemolino szandálka, zsemolino polocska,
zsemolino plédecske popsi alá vértezve. Vegye a ZS(cs)emolino termékeit. "

Másik " Piszke Boss nem marha, nincsen már a bariknak szarva, ha gyapjut tejet terméket venne Piszkét vagy Embeert keresse "

:D D D

Névtelen írta...

@Piszke
Remelhetoleg nem jol gondolom es nem azert tartasz allatokat mert csalodtal az emberekben, vagy valakiben. De remelem ha igy van megtalod/megtalaltad a nyugalmad benne. De neha tenyleg vedd eszre Piszke ha mashogy is de szeretnek az emberek teged. Nem birtam aludni es le szerettem volna irni. Remelem nem masztam bele a lelkedbe
Flora

Névtelen írta...

látom, többen is vagyunk névtelenek,de a lényeg, hogy mind kedveljük az írásaidat

Piszke a Birtokról írta...

@Flora: ne aggódj, azért tartok állatokat, mert állatbolond vagyok :) de tény, hogy nyugtató-boldogító hatásuk sem elhanyagolható.

zsemolino írta...

Piszke, ez teljesen normális, nálunk 3 kutya, 9 macska, egy mókus, meg pár kacsa (pet) az állomány, és én se érzem magam debilnek. Állatozni egyszerűen jó, és minél több, annál jobb. Legfeljebb lemorzsolódnak azok az emberek, akik csak azért jönnek, hogy leltározzák, mid van...

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: hát de pontosan :)

konyvesszilvi írta...

Látod Piszke ugy szeretünk hogy blogolj szépen csak tovább :P

Borcsa írta...

A barigyerekek hisztijét pedig komolyan kell venni. A saját lányomat is alig bírtam megvigasztalni, mikor egyszer a szeme láttára vágta le a fodrász a hosszú hajamat. Úgy élte meg a dolgot, mintha megcsonkítottak volna :-O hiszen egy nőnek HOSSZÚ haja van!

zsemolino írta...

@Piszke: szakmai kérdés: rackáknak nem kell eartag?

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: hű, hát ez bonyolultabb, elsősorban nem rackasági kérdés a fülbizsu. Elvileg 10 anyajuh felett már igényelhető támogatás, ebben az esetben viszont kell az enaros regisztrálás, és akkor kapnak fülbizsut. Ember pontosabban képben van, a hivatalos dolgokat ő csinálja. Egyébként a juhok egész kis pici krotáliát kapnak.

Piszke a Birtokról írta...

@Borcsa: szerintem őket az elvesztett gyapjú nem érdekelte, hisztiznek ők bármikor, ha kikerülnek egymás látómezejéből :)))

Névtelen írta...

@Piszke
Azert ha kikerulnek a te latoszogedbol a barik akkor te is panikba esel ( valld be nyugodtan ;) el tudom kepzelni h meg "bari"vokitoki is van beepitve h minden lepeset tudd a bariknak :) szerintem csak dacszovetsegben vannak :)
Flóra

zsemolino írta...

Időközben eszembe jutott a magyar neve, füljelző, az EU ezt a szép magyarintást használja. Valamiért bennem az maradt meg az egyik szemen be a másikon ki fordításból, hogy minden párosujjú patás jószágnak kell, állat-egészségügyi okokból, de hát így naturálisan sokkal szebbek:-)

konyvesszilvi írta...

@(cs)zsemolino szerintem inkább @Piszke fogja meg és horgoljon füllbevalot a bariknak az jobb mint ez az EU bizbasz.
@Flora nagyon éles szeműnek tetszik lenni, ugy látom szorgalmasan olvastad a blogot
@Piszke kérdés hangyákra nem tudsz valamit ajánlani mert egy egész család beköltözött és most probáltam a "házi praktikák hangyák ellen nevü izét" és a sütőport-porcukorig jutottam de van még itthon fehérito és egy-két őrült idiota akik elüldőznék az izeltlábuakaat igy ha van tipp házilag szoljál köszi

Piszke a Birtokról írta...

@szk: kora tavasszal úgy elárasztottak minket a hangyák, hogy minden házi praktika kevésnek bizonyult már, együtt is, úgyhogy végül a biokill és a piret-mix nagyvonalú, kitartó, egyidejű alkalmazása segített.

@Flóra: azzal a különbséggel, hogy én nem bégetek hisztizve, ha nem látom őket :D

Sopeka írta...

Nem olvastam mindent végig, de micsoda forgalom van itt végre! :)

konyvesszilvi írta...

@Piszke kőszi mert végülis mire hazaértem ma már matematikai függvényeket rajzolva masiroznak a fürdőszoba csempén. :(

igy holnap bevetem őket.

Névtelen írta...

Pedig tuti summa cum tudnal bariismeresbol diplomazni. Mikor ismered h mikor begetnek .... @Piszke Azert negykezlab begetve megneznelek :)))
Flora

konyvesszilvi írta...

@Piszke köszi a tippet az izeltlábuak eltüntek a fujás hatására, egy versenyző a csempén lelte halálát a mászás közben de sajnos kegyetlennek kellett lenni remélm a wwf védők nem özönlik el a környéket :P

Piszke a Birtokról írta...

@szk: mázlid van, ha egy menet elég lesz, drukkoljunk :)

konyvesszilvi írta...

@Piszke :XDD igen inkább azért hogy életem szerelme ne legyen ilyen jo lövőlegény hogy elsőre hármasikreket is betáraz :d