2012. július 10., kedd

Egy talicska kifli

Korábban lett kész, a hagymát meg hagyjuk.

Elsárgult, elszáradt, eldőlt a somogyi kiflikrumpli összes bokra, és bár elvileg augusztusi szüretet társítanak hozzá, minden paramétere megfelelt ahhoz, hogy elhagyhassa a földet.
Igazi csöves frizura - alakulnak már a kukoricák is
Nekikészültünk a nagy betakarításnak, de vélhetően a szalmatakarásos laza talajnak köszönhetően egy háromhetes kölökvakond is ki tudta volna ásni őket. Meglehetősen talajmentiek voltak egyébként, de az ugye a legkevésbé sem EU-szabványos mértékegység, hogy „egy kapavágásnyi mélységbe” vessük, a mi kapánktól és vágásunktól pedig ennyi tellett.
A fejetlen kertész visszatér
Lett összesen úgy 27 kiló a kb. 50 bokorból, túl magas hozamot mondjuk nem is ígért senki erre a fajtára.
Egy bokornyi kifli
Jön a számvetés: 1250 forint volt a csomag (50 db) vetőkrumpli, tehát kb. 46 forintba került kilója. Viszont szalmakrumpli, tehát locsolás alig, kapálás nulla, rézgálicozva 2-3-szor volt, és mivel gyerekvasvillával fel lehetett szedni az egészet, egyik se lett fogyatékos. Fogalmam sincs, mennyibe kerülhet piacon/boltban a kiflikrumpli, főleg mert amerre én járok, ott ritkán kapni, szóval nem mondom, hogy hihetetlen összegeket takarítottunk meg vele, de saját, és a fő sikerélmény az, hogy faluemlékezet óta ebben a fenti kertben állítólag jó krumpli még nem termett. A másik kategóriában induló Desiré betakarítása később várható, ott nagyobb tömegre számítunk.
Maradt még hely a hagymának
A hagymát nem nevezném sikersztorinak, bár a semminél jobb: vörös és lila egyaránt a teljes anarchiát tolta, a tisztességes méretűtől a durcás dughagymaformáig minden akadt köztük, az is igaz, hogy ők elég komoly iszappakolást kaptak az árvíz idején.
A vörös lemaradt, mert már csak sötétedés után került a halomra
A legnevetségesebb persze a másfél éves, migráló fokhagyma, ami ennyi idő alatt sem tudott a fajtára jellemző alakot felvenni, de idén végre megpróbáljuk az őszi vetést.
Vámpírok ellen még jó lehet
Jövő évi kísérleti terv pedig az inverz krumpli, a föld fölött növő, egyébként a hajnalkafélék pereputtyába tartozó batáta.
Mindig egy latin tánc jut róla eszembe

30 megjegyzés:

Lizi írta...

Gyönyörűségesek azok a kiflik....

Névtelen írta...

Arról nem is beszélve, hogy a jövőévi vetőkrumli is megtermett.
A hagymatermésem hasonló, azzal a különbséggel, hogy a tisztességes méretű hiányzik. Laci

Hobbikertész írta...

Szuperek vagytok!
Én nagyon tudok becsülni bármit, ami megtermett. A hagyma egyáltalán nem vészes az én mércém (tictac) szerint.
Sok sikert!
De ki az a Desire? És el is temettétek, utána meg kiássátok? :D :D :D

Piszke a Birtokról írta...

@Lizi: és még finom is :)
@Laci: jaja, már külön is szedtem a donorokat. Hagyma azért érthetetlen, mert Szembééknél ugyanebből gyönyörű nagyok vannak (jó, nekik csak ezer év rutinjuk van...)
@Hobbikertész: na igen, a tictac-mérce sokat lök az önbizalmunkon :D
Desiré(e?) volt a másik vetőkrumpli személyijébe írva, de csak puccoskodik (régi szép idők, mikor volt Ella meg Rózsa, oszt slussz, most meg én érzem magam hülyének, ha ellenfényben nem tudom a latin nevét legalább ötféle krumplinak/paradicsomnak/bárminek, ez is csak arra jó, hogy ne érezd magad igazi hozzáértőnek), szóval rendes rózsaszínes-sárgás, krumpliforma krumpli lesz belőle.

Hobbikertész írta...

Sosem értettem, hogy miért van a piacon az árusnál kiírva, hogy rózsa, amikor krumplit árult!? :)

Na és azt sem, hogy hogy van az, hogy minden faluban tök sok olyan gazda árul bort, akit Irsai Olivérnek hívnak... :D :D :D

Piszke a Birtokról írta...

@Hobbikertész: van olyan borász ismerősünk, akitől nagyon sznob pincelátogatók megkérdezték, hogy ugye az Irsai az egy jó borász? :D

Hobbikertész írta...

ÓÓÓ, a jóöreg Olivér bácsi, a legjobb! :D

csakBea írta...

Nem szabad nekem ilyen posztokat olvasnom, mert megint őrült vágy fog el, hogy feltúrjam a krumpli bokraim tövét. Aztán meg csak jön a csalódás...

A Desiréről nekem Antoán jut eszembe.

Hakuna Batata :)

Piszke a Birtokról írta...

@csakBea: látom, neked mindig nótás asszociációid vannak :DD (azért remélem a csalódástól való félelmedben nem maradnak örökre a földben a krumplik)

csakBea írta...

Szóval vannak krumplijaim?? Te tudsz valamit?? :)

Piszke a Birtokról írta...

@csakBea: na most már nagyon kíváncsivá tettél, úgyhogy varázs-egóm megőrzése érdekében légy szíves nézz be a bokrok alá :D

csakBea írta...

Nem merek :) Amúgy egy videót kérnék szépen a krumpli kitermelésről, mert lehet, hogy csak rosszul csináltam, azért nem találtam semmit. Vaaagy....

Juhmeli írta...

Akárhogy is, az ember fülig szájjal tolja a talicskában a felszedett termést. Kíváncsi leszek nálunk, hogy alakul, még a hagyma is a földben van, olyan beton volt a föld nem bírtam kiásni.

A fokhagymám szintén zenész, a tavaly bentfelejtett tavaszi is, és az őszi is. De az íze verhetetlen.:)

Nyözö írta...

Meli, ezek a kiflikrumplik tényleg jópofák! Biztos bennem a hiba én még nem láttam ilyet. Az íze is olyan mint a kiflinek? :D
Jó hogy nálatok ilyen sok minden megterem...

Nyözö írta...

@csakBea Hát ha sokáig vársz, lehet a kruplik feltolják a házat, és lehet felujjítani. Érdemes kiásni őket mielőtt beindul a 4-es metró, mert a végén annak a helyén lesz egy állomás...

Juhmeli írta...

@Nyözö: Nem is annyira a formája miatt mosolyog a kertész, hisz ilyet vetett, tudta mi lesz belőle. Finom krumplika, salátához gyönyörű, egyforma nemszétfövő karikákkal. Én inkább arra gondoltam, hogy bár lehetne nagyobb, lehetne több, esetleg szebb, de mégis csak a saját munka gyümölcsét taszalygatja hazafelé a talicskában, és örül annak ami van. Lett:)

Edit írta...

Szia.
Szeretném megkérdezni, hogy mi volt a gazosodással a tapasztalatod a krumplinál. Mert hogy szalmáztad, azt láttam, meg hogy könnyű volt kiszedni, de nem gazosodik tényleg?
Mert már nagyon azon vagyok a gazszedés közben, hogy jövőre az egész kertet beterítem szalmával, mert olyan elegem van :))))

Piszke a Birtokról írta...

@Edit: szia, tényleg nem gazosodott, kicsit se. Paradicsomoknál látszik most jól, hogy a szélen, ahol nincs annyira leszalmázva a talaj, ott jön pár gaz, de szalma alatt semmi. Már a britán (aki megszállott és aktív gazoló, bárkinek a kertjében képes leállni gazolni, meg elfelejt elindulni valahová, mert meglát egy gazt) is erősen fontolóra vette a veteményben a szalmázást jövőre. Ha nincs szalma, jó a fűkaszálék, lucerna. Szerintem mindenképp megéri. És a locsolási igény csökkenése sem elhanyagolható előny. (Majd próbálok valami olyan fotót csinálni, hogy látsszon a különbség szalmás meg aligszalmás között)

Piszke a Birtokról írta...

@Edit: nehéz volt gazt találnom :D ezen a három képen szerintem valamennyire látszik, hogy szalmatakarásban semmi, a szélen jön gaz
https://picasaweb.google.com/lh/photo/FCdlmIqHYwza50gfTNDVd9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/UN1lf3P73Xhsb6cMFb6xo9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Wc8DxrIna3iRZBmUCTKZdtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Edit írta...

Hűűű köszi a gyors választ. Mert én is megnéztem annak a néninek a videóját, mondtam is anyunak, hgoy ilyen lehet, de hát tudod főleg a szomszédok ott a faluban a berögzött kapálás stb...hát én már nagyon unom, főleg, hogy nagy a kert, majd most teszek fel képet, majd nézd meg, van olyan terület, amit 2 hetente horolok fel, mert főleg most ebben a nagy melegben, meg esőben.....hajajj az a sok kövérke.

Szóval most anyut fel is hívtam, felolvastam neki amit írtál, mondtam is, engem nem érdekel ki mit szól, jövőhéten amúgy is aktuális a fűnyírás, szépen az összesen leterítgetem, mert van most még növkedő bab, szépen bekapálva, mondtam anyunak szépen most kipróbáljuk, és meglátja, hogy jó lesz.
Mégegyszer köszi a gyors választ.

Piszke a Birtokról írta...

@Edit: nem tudom, úgy mennyire működik, ha most teríted be, de baja biztos nem lesz. Na igen, a falusi rögzüléseket akkor is nehéz felülírni, ha egyébként látszik, hogy működik. Itt az első kérdés az volt, hogy "na jó, de hogyan kapálod a krumplit?" és a "sehogy" az nem értelmezhető válasz, mert falun a munkát látványra meg kapálásmennyisége (is) mérik.
Egyébként úgy tervezzük, hogy a szalmát télen is rajta hagyjuk a földön, tavasszal berotáljuk, aztán kezdjük újra - nem tudom, hagyományos veteménynél mennyire szokták évente máshova helyezni a különböző zöldségeket, ennél a módszernél van, aki arra esküszik, hogy 4 év múlva kerüljön csak megint krumpli a krumpli helyére, mások ennyire nem szigorúak. Mi egyéb (napsütés stb) okokból mindenképp variálunk jövőre az ágyásokon és az elrendezésen egy keveset.

Edit írta...

Hát igen, a vetésforgót ugye mondják, ahova a krumpli került oda ne kerüljön, na anyuék 10 éve egy helyre ültették, és most is szép nagyok, meg a takarmány kukoricát is hol ide, hol oda ültetik, sőt egy évet pihennie kellene a földnek, szóval az a 4 évenkénit úgy is van. Meg emlékeimben él, így is tanultuk anno az iskolában, a négyes felosztást, hogy három rész be van ültetve, egy pihen. És ezt forgatják minden évben. Hát nem tudom. Most írom épp a blogot, na majd a sütőtöknél meglátod, szóval ott lett elegem a gyomlálásból, hogy kéne valamit csinálni, eszembe jutottál, hogy biza ezt beterítem valamivel, meg a babokat is.

Névtelen írta...

Editnek küldöm: http://lmv.hu/a_gyomszabalyozas_muveszete
A frissen nyirt füvet előszáritani kell, kert különben berohad, ha vastagon terited. http://ilkertje.blogspot.hu/2010/04/arilis-vege-kertben.html
Laci

ember írta...

@Laci, nem tudom, mit értesz vastagon terítés alatt, de tavasszal az első kaszálékot frissen, kb 15-20 cm vastagon terítettem le. az szépen összerogyott, és posztóként takarta be a talajt, ahol egybefüggő, ott egy szál gaz sem jött ki. időnként be szoktam nézni alá, és alul szépen rothad/komposztálódik, míg fölül teljesen száraz (száraz időben ofkorsz :), és a talaj enyhén nedves alatta több nappal az eső vagy locsolás után is.
tapasztalatom szerint a rossz rothadás az nagyon nagy tömegnél fordul csak elő, azt meg nem hiszem, hogy talajtakarás esetén valaki több mint fél méter vastagon alkalmazná a szénát/szalmát/mulcsot...

Edit írta...

Köszönöm az infókat, először is megpróbálom amit lenyírok széen egyenletesen elteríteni egy kis részen, úgysem lesz olyan rengeteg fű, talán 4-5 zsáknyi, viszont a kertünk elég nagy, nem is lesz rá elég. Babokat későn vetett anyu, azok még most növögetnek, a körül próbálom ki, na meg a sütőtök körül, (képet tettem fel róla), mert ott viszont nagyobbacska a terület. Aztán lássuk mi lesz. Ártani szrintem sokat már nem tudok :)))

Névtelen írta...

Ember: Mindenki ezt irja, nekem nincs tapasztalatom, összesen van 5 m2 füvem. A kaszált és a fűnyiróval vágott fű is különbözik. Ezen kivül szerencséd volt az időjárással, ritkán száraz volt a tavasz/nyárelő. Laci

ember írta...

a frissen nyírt füvet/lucernát nyugodtan lehet 10-15 centi vastagságban teríteni. sőt, annál kevesebbet nincs is értelme, mert nem zárja le rendesen a talajt, és a lukakon jönnek a gyomok, kiszárad a talaj.

Névtelen írta...

Ruth néni az egyéves szénára esküszik!
A talajtakarásról panaszkodnak itt: http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/forum/9-N%C3%B6v%C3%A9nytermeszt%C3%A9s-Talajel%C5%91k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s-Gomb%C3%A1k/1404-talajtakar%C3%A1s?limit=6&start=42#3213
Neked mi a véleményed? Laci

ember írta...

a krumpli alatt bevált, szintúgy a paprika és paradicsom alatt. a krumpli rendes búzaszalmát kapott talajtakarónak, a paprika és paradicsom meg a frissen kaszált lucernát. gyomok nem jönnek, talaj jó alatta. persze, ez is ki tud száradni, de azért pont a krumplinál néztem, hogy a betöltött sorok között, ahol vastagabb volt a szalmaréteg, ott szépen nedves volt még a szalma alsó rétege is, pedig elég rég nem látott vizet a terület...
de én ennek ellenére a paprikát pl azért locsolom, nem árt az neki. már az is nagy előny, hogy nem kell kapálni, gazolni.
a borsó alá meg fűrészport használtam talajtakarónak, a gyomok ellen az is tökéletes.
ha már lest több lucernám, meg szalmám, akkor vegyesen szeretném használni; alulra a lucernakaszálék frissen, és rögtön rá egy réteg száraz szalma. még nem próbáltam, de szerintem jó lesz :)

Névtelen írta...

A vidéki élet előnyei! El is megyek holnap biciklizni, hátha találok egy gazdát aki szalmát hord. (Remélem nem körbálát!) Laci