2012. július 4., szerda

Csillagos takaró

Két napja külön alszunk emberrel, és az egész az én hibám.

A kolbászfotózós-kertmelegítős estén ugyanis a csillagokat és a majdnem teliholdat bámulva ártatlanul megkérdeztem tőle, mikor aludt utoljára a szabad ég alatt. Nekem ez gyerekkoromtól rendszeres program volt, Balatonon gyakran komoly harcok mentek a hintaágyért, megesett olyan is, hogy a földön éjszakázásból arra ébredtem, hogy eltévedt vakond böködi a derekamat, van ennek hangulata, na. De utoljára e. e. (emberem előtt) aludtam igazán úgy, hogy sátorponyva sem volt köztem meg a galaxis többi része között, és hirtelen hiányozni kezdett az élmény, nem is értettem, eddig hogy hagyhattam itt ezt ki, és magamban gyorsan ki is találtam, hogy teliholdkor irány a függőágy.
Imádom, hogy a spanyoloknak külön visszaható igéjük van a függőágyban heverészésre
Ember viszont a kérdésre hosszúra nyúló csönddel válaszolt, ami azt sugalmazta, hogy valójában még soha nem éjszakázott a szabadban. A sötétben is látszott az auráján, hogy eljött számára a kihívás napja, mert az nem lehet, hogy a nője lenyomja egy ilyen hagyományosan macho területen, úgyhogy pillanatok alatt megszületett a dacos elhatározás: Ma Kint Alszik. És mint a sablonszerű karikatúrákon ábrázolt kirakott férjek, elszánt arccal és hóna alatt a kispárnával meg takaróval felvonult a fák közé megágyazni magának.
Kicsit aggódtam, hogy így bemelegítés nélkül indul neki, mert nyilvánvalóan vannak veszélyei a szabadban éjszakázásnak. Apámmal (aki szerintem országos csúcstartó a hobbikategóriás szabadtéri alvásban) például tavaly óta szállóige köztünk SzembeJuli mondása (mint kiderült, ő már nem is emlékszik rá, de nekünk attól még klasszikus maradt), aki többek közt azért nem merne kint aludni, mert mi van, ha megnézi a róka? Rókán túl abból is látszik ám emberem rutintalansága, hogy megkérdeztem tőle, mi a teendő UFO-támadás esetén, mire ő rövid töprengés után azt felelte "nem ellenkezni", pedig a helyes válasz egyértelműen az, hogy "kiabálok neked, hogy hozd gyorsan a fényképezőgépet". Rövidített programot nyomott végül, pitymallatkor visszavonult a házba, mert fázni kezdett a háta. Ugye, mondtam én, hogy ilyen felkészületlenül nem lehet.
Aztán tegnap eljött az én időm, a Telihold. A pozicionálásból fakadóan ugyan pont a holdat nemigen láttam, a tücskök meg elég hangosak voltak, és az éj közepén pár csepp esőt is kaptam, de az utóbbi idők legjobb éjszakája volt ez a bodza és az akác meg ég és föld között, karnyújtásra a kukoricástól. Úgy érzem, kezd kialakulni a függőségi viszony.

21 megjegyzés:

zazálea írta...

ez nálunk bevett szokás, hosszú évek óta http://www.zazalea.blogspot.hu/2012/07/inverz.html

sőt,most azt mondom, akkor megyek be aludni,amikor majd 10 centis havat kell levakarnom magamról felkelés előtt

Piszke a Birtokról írta...

@Rita: szóval te sem félsz attól, hogy megnéz a róka :) Helyes, helyes.

zazálea írta...

nem bánok semmit sem, úgy is mondhatnám, életem a hűvösért :))

Hobbikertész írta...

Múlt héten betörtek a majdnemszembeszomszédunkhoz. Én a betörőktől félek, a róka nem gond. Ha kell, szemezek is vele, én is jól megnézem őt! A vakond is böködhet, csak csiga ne másszon meg. :)

Ember pedig felelősségteljes, érzékeny férfi, aki jobbnak látta, ha bemegy. Ekkor arra gondolt biztosan, hogy ha véletlenül lebetegszik, nem tud majd neked segíteni a munkában. Csupán Téged tartott fontosabbnak a kintalvásnál. :)
Hát nem látod a gondoskodását? :D

Piszke a Birtokról írta...

@Hobbikertéz: ööööö, most, hogy így mondod, de, látom :D Szerintem a kihajított csigákból nagyon jó betörésvédelmi vonalat lehetett volna csinálni (Csiga-Ház Security™), úgyhogy legközelebb ne pazarold el őket :)

Tarhonyakártevő írta...

@Piszke: Reggelre nem szívnak mazsolává a szúnyogok? Avagy van neked klasszik afrikavadászos moszkítóhálód? (Nálam végül mindig ez a töréspont.)

Piszke a Birtokról írta...

@Tarhonyakártevő: dupla mázlista vagyok, egyrészt engem nem szeretnek a szúnyogok, másrészt pár kóbor példányon kívül itt nincs is.

ember írta...

Mi madarakat tartunk a kertben, nem szunyogokat.

csakBea írta...

Még egy egybeesés :) Az én emberem is most aludt először a szabad ég alatt, én mondjuk még sosem, de legközelebb enyém a hintaágy. Csak úgy halkan mondom, hogy hajnalban én kimentem és betakartam! :)

Piszke a Birtokról írta...

@csakBea: két lehetőség van, vagy az én emberem fázósabb, vagy te rendesebb asszony vagy :D (most összezavarodtam kicsit, ez a mi egybeesésünk, vagy az ő egybeesésük?)

csakBea írta...

Szerintem az övék :)

Gandalf írta...

Mecsoda ötlet! Kár, hogy nincs hintaágyunk..., meg teraszunk se... Mihelyst rendelkezem eme alkalmatosságokkal teszt indul.
Kösz, Piszke!

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: jó az a puszta földön is, polifoam-segédlettel :) (én meg egyre a beton oszlopodon gondolkodom. Nemtom, a villanyosműveket mennyire tennéd vele boldoggá, de én simán a kerítést és az oszlopot futózöldes lugasként kötném össze)

zazálea írta...

de mennyire, h jó a polifoam! évek óta azon alszunk kint. na jó,télen bejövünk.
(de csak ha muszáj) :D

Csaba írta...

:) :) :) :)
Irigyellek, én csak csendben (na jó, majdnem csendben) tudok aludni.
Nemhogy a vakond, de egy sündisznó is a frászt hozná rám éjjel a zörgésével.

Piszke a Birtokról írta...

@Csaba: ha a tücsköktől úgyse tudnál elaludni, akkor egy kis sünzörgés már igazán nem lehet baj :) (egyébként én híres vagyok arról, hogy bármilyen körülmények között tudok aludni, egyszer rég még diszkóban is sikerült)

Juhmeli írta...

Én félnék, hogy megnéz a róka:) De földre biztos nem feküdnék, irtózom az ízeltlábúaktól. A függőágyad viszont nagyon tetszik, nekünk is tervben van, már néztem négyszemélyest is, de fa még nincs. Csak gyufaszál vastagságú. Türelmes vagyok. Ha sokáig mondogatom talán igaz lesz.

Nils Holgersonné írta...

jajj, én annyira szeretnék kint aludni, de egyedül nem merek, ez ciki? Be is szereztem egy kétszemélyes függőágyat (egyet tszm-re, egyet meg mobilnak), de a kzelemben senki sem hajlandó valahogy. Vagy ha igen, akkor aznap éjjel tuti, h esik.

Lililein ezirányú nevelését is meg szeretném kezdeni, de vele a róka is túl könnyen elbánna (errefelé is elég gyakoriak egyébként, és nem félősek)

szúnyogok ellen indiai citromfű illóolaj?

Piszke a Birtokról írta...

@Juhmeli: vegyél olyan függőágyat, amihez eleve adnak két fát :) (van egyébként direkt ilyen állvány, emlékeim szerint jó drága, de amg nincs fa...)

@NH-né: szerintem kezdd Lilivel, így Te sem leszel egyedül, ő is hamar elkezdi a rászokást, az összes férfirokon meg szégyellheti magát :P róka ellen meg nem is tudom... hadd nézzen, hát fel nem ugrik a függőágyba :)

Tarhonyakártevő írta...

@Piszke, Juhmeli: az általam eddig látott legjobb mesterséges függőágy-installációs infrastruktúra két akáctörzs volt (tudjátok, az a sose teljesen egyenes, hámozott, de máskülönben nyers állapotában), amit olyan hetvenfokos szögben, széttartóan beástak a földbe. Az akác mindenféle kezelés nélkül kibírja 10-20 évig, de ha nagyon szépre akarod, akkor még valami védőlazúrral le is kenheted. Egy-egy hintakampó belecsavarva és kész.

A fára rögzítés plusz előnye az árnyékban rejlik.

Nyözö írta...

Én életmódomból adódóan (amatőrcsillagász hobbi lévén) milliomszor aludtam a szabad ég alatt, sokszor a vadtermészetben... A legmókásabb ébredés, talán az volt amikor nagy csámcsogásra ébredtem, és az első amit megláttam egy vaddisznó-orr volt, ahogy a szalámis szendvicseket túrja ki a hátizsákból épp... Szerencsére ő ijedt meg jobban hogy megmozdult a földön addig mozdulatlanul heverő nagy kék hernyó...

De annak is van romantikája amikor az ember az első napsugarakra felébred a párjával, és még kómás állapotban húzkodjátok az első árnyékos részre a zsákot még pár perc alvásért, így sikeresen körbe lehet aludni egy fát, nyugatról északon át haladva a keleti oldaláig... :)