2011. szeptember 8., csütörtök

Fehér éjszakák

89 és fél százalékban késznek nyilvánítottam a hálószobát.

Mondhatjuk, hogy 2006 óta folyamatosan alakul, bár a kezdetekben még nem is volt biztos, hogy pont ez a helyiség, azaz az egykori nyárikonyha (szoba2) lesz végül a mienk. Kronológiai sorrendben íme a legfőbb hálószemek, sok képpel és linkkel.

Eredetileg ide csak a veranda felől volt bejárat, úgyhogy első lépésként kézi erővel, a mostani fürdő irányából elkezdtünk ajtót vágni.


Akkoriban például létránk sem volt, de azért csak elkészült a házi diadalív. A háttérben a nyárikonyha kamrájának ajtaja.


Ezek az akácok most pont az ágy körül nőnének, ha hagytuk volna őket békén. Az ajtót és a hozzá tartozó falat időközben kiütöttük, így lett a szoba L alakú.


Az építőanyagok raktározása idején még nem okozott gondot a félméteres szintkülönbség a két szoba között.


De aztán muszáj volt megásni a medencét, az innen kiszedett föld is nagyrészt a kibővített veranda alapja lett.


Mikor úgy gondoltuk, ennél már nincs lejjebb, előbukkantak az agresszív akácgyökerek, amik a ház alatt zavartalanul növekedtek.


A gyökértámadások ellen muszáj volt egy vastag betonperemet húzni az északi falra.


Aztán sok kalandot követően január végén földre került a lambéria hajópadló, beköltöztünk, és a divatos etno-stílusok közül mi a „talibán bunker” fantázianevű enteriőrt választottuk.


De a lövésnyomokon túl azért volt fűtés, lehetett mezítláb járni, a mindenféle színű és méretű gipszkartondarabokkal borított plafont meg igyekeztem kihagyni a látóteremből, ezért mindig ember volt alul.


A mostani hétvégén pedig végre eljött a meszelés és padlóviaszolás ideje.


Egész civilizált, de nosztalgiából hagytunk még pár drótot kilógni a falból, és padlóközelben néhol hiányos a meszelés.



A hiányzó apróságok röviden: a beugrót teljesen elfoglalja majd egy orbitális könyvespolc, közvetlen mellé/elé heverészős olvasóhencser kerül. Lefestem az ablakkereteket belülről, amint megállapodunk egy bizonyos színben. Rusztikus vakolás után az ajtóív is színt kap, felezett deszkákból lécek készülnek a padló és a fal találkozásához, és rendes deszkaburkolat lesz a betonperemen. Majd egyszer talán lámpákat is veszünk, de ne szaladjunk ennyire előre, még foglalatok sincsenek. És ha mindez megvan, akkor valami ilyesmivel zárjuk az egészet:

18 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Nagyon vártam már, hogy írj a házról is. Sokat haladtatok és szépek lettetek. Csodállak, hogy bírod a félkész dolgokat magad körül, én állandóan a végükre akarok járni, de vannak dolgok, amiket nem lehet siettetni nálunk sem. Élvezzétek a mezítláb járást, amíg lehet, utána meg lehet a tűzbe bambulni. Én is bambulnék, ha lenne mibe.

Piszke a Birtokról írta...

@Juhmeli: az állandó félkészséget gyakorlatilag a ház megvásárlásától kezdve be kellett vállalnom, máshogy nem megy (na jó, ha valaki megdobna jó néhány millióval, akkor nem annyira...;))

tms írta...

ez baromi jó, már az ajtóötlet, hajrá!

Noemi írta...

Allati jo lett, tokre tetszik es me'g szebb lesz, ha kesz lesz, gratulalok :)

Alexandra írta...

Hú, de jó lesz az orbitális könyvespolccal, meg amikor már lesznek függönyök, képek, és persze az ajtóterv is szuper ötlet!

Éva írta...

Irtó jó lett, gratula hozzá!:) A félkészséget nálunk is bírni kell, mese nincs... Ha találsz szponzort arra a pár millára, kérdezd majd meg tőle, légyszi, hogy a mienket nem szponzorálná-e...:P

TH írta...

Hát ez komoly előrelépés a nyári állapotokhoz képest, ha így megy tovább, még a végén elkészül a ház is egyszer. :-)

Nils Holgersonné írta...

hú, nagyon menő, tökre érzem, hogy milyen lehet ott mezítláb járni (mármint úgy, hogy csak ott lehet). Ez a hajópadló máshol is visszatérő elem lesz majd?
tényleg nagyon tetszik, ha visszatérő vendég lennék nálatok, és megmutatnátok, csomót lelkendeznék, meg körbejárnám (ezt próbálom így írásban visszaadni)
Alig várom a könyvespolcot, meg a lámpákat.
Még a többi bejegyzést a konyháról, szoba1-ről, meg a fürdőházról.

ja, és a szőke csaj te vagy a képen, Piszke? valahogy eddig vmi szigorúan praktikus hajat képzeltem :)

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: ugyan nem tudom, a te olvasatodban milyen a szigorúan praktikus haj, de szerintem a szögegyenes félhosszú haj a legpraktikusabb - nem kell beszárítani, nem lehet elfeküdni, és egy ceruzával is fel lehet tűzni :) egyébként meg tessék csak lelkendezni, annak mindig nagyon örülünk, mert nagyjából a látogatóink 20%-áról mondható el, hogy romosan és félkészen is látják benne a majdanit, de azért a maradék 80% fantáziátlan vendégnek is örülünk :)

A további haladás tempója az eddigiekkel egyezően csakis pénz és idő kérdése, úgyhogy amint kicselezzük ezeket az akadályokat, majd jönnek a további házas tudósítások.

Piszke a Birtokról írta...

Ja és a hajópadló: nagyon szeretném, de a ház többi részébe merőben praktikus okok miatt nem lehet (hacsak nem trópusi keményfából, erre visszatérünk, ha megajándékoz valaki azzal az említett pár millióval). Talán még a vendégszobában (szoba1) egyszer lehet, hogy az lesz.

Nils Holgersonné írta...

de miért, miért? a nappaliban sem? az állatok miatt? ne má' kő legyen mindenhol! (jó, húzok a saját házamba légvárat építeni)

A praktikus nekem a rövid, egyenes, de saját tapasztalattal nem rendelkezem. Mondjuk ceruzával én is tűzögettem, míg hosszabb volt :)

én látom ám benne a majdanit, sajnos a saját házamban (egyszerűség kedvéért így hívom azt a tszm-i házat, amit még meg sem vettem és pénzem sincs rá) is csak én látom, hogy milyen lehetne, így nehéz lelkes háttérországot teremteni.

Nils Holgersonné írta...

ja, de a konyháról már rég írtál, pedig van új ablak ott, meg új asztal is, mert a régiből csináltátok a növénygyerekeknek a tavaszi szállást, nem?

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: a rövid haj azért sem praktikus, mert fodrászhoz is kell vele járni, hogy rövid maradjon, és erre mindig erősen emlékeztetem magam, mikor időnként elkap a rövidhaj-hangulat. Szóval 14 évesen volt utoljára rövid hajam, fodrász is ekkor látott utoljára.
Fapadló ellenérvek röviden: állatok, kosz, sár :( ennek ellenére a fürdő-átjárónál még mindig bizonytalankodunk, a nappali-konyhában viszont kizárt (állatok, vendégek, mosogatás, főzés, kandallós koszolás - ez utóbbit a hálóban tudjuk óvatosan is csinálni). Az is baj, hogy a lakkozást nem szeretem, anélkül meg a hajópadló semennyire nem strapabíró. Megkönnyítené a dolgot, ha lenne egy mudroom, de nincs :( Ettől függetlenül csak bátorításként mondom: itt mindenkinek szabad légvárakat építenie ;)
Konyha: téééényleg, az kimaradt. Pedig van mosogató, meg pult körbe, meg mindenféle:) Na, akkor hamarosan.

Messzenéző Minyon írta...

Na meg a fürdőszobáról és vécéről, meg az ő ajtótlanságukról is régen írtál (ugye?).
Ezt találtam (mondjuk nem lenne nehéz megtalálni, ha keresném) és gondoltam, elküldöm:
http://www.youtube.com/watch?v=aw0-NC05H90&feature=player_embedded#!

Nils Holgersonné írta...

na, akkor mikor lesz már új bejegyzés? úgy várom.

Piszke a Birtokról írta...

Meló, utazás, meló, utazás. De azért igyekszem, ma például talán teljesen megjavul a konyha plafonja, és akkor tudok félkész konyhát mutogatni :)

zazálea írta...

de most ez hogy van,hogy a félkész hálószoba óta egy röpke bejegyzés sem? most azóta alszotok a vadiújban? :o)))

Névtelen írta...

Egyébként csöppet sem lankad a kíváncsiság... ;-)
Niki