2012. július 12., csütörtök

Széljegyzet

De legalább nincs már dzsungeles pára.


A hajnalkafal megúszta, a kút teteje nem teljesen
Helyi népi játék: lézerszínházas légiparádé után cseréptörés

Kérdés: mit lehet közepesen érett körtéből csinálni? A szélenergiás szüret eredményeképp van pár kiló a fűben.

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
A múlt héten -szigorúan munkaidőben :D- átolvastam az egész blogod és nagyon tetszik! Gratulálok hozzá!!!
Nálunk is volt már olyan vihar (szerencsére nem most), hogy vitte a tető felét a házról...
A körtét szerintem befőttnek tedd el, nagyon finom!
Üdv:
Kriszti

Névtelen írta...

Cidernek nem jó? Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Kriszti: jó munkahelyed van :)örülök, hogy jöttél. Befőttet még sosem csináltam, nézegettem a macerás kandírozós recepteket is, de az előbb megkóstoltam a körtét és elég fanyar még.
@Laci: első gondolatom nekem is ez volt, csak a britán még nem ébredt fel, úgyhogy nem tudtam megkérdezni, ez jó-e már hozzá.

Nils Holgersonné írta...

Megvárni, míg megérik?

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: egyelőre csináltam belőlük sormintát a párkányra, majd kiderül.

Noemi írta...

jajj, de sajnalom basszus!

ertelmes otletem nincs amugy, csak egyutterzesemrol biztosithatlak :))))

Hobbikertész írta...

A hajnalkafal azért úszta meg, mert azt Ember tervezte és kivitelezte. :)
A körtékhez délelőtt nem értek. :)

Piszke a Birtokról írta...

Legújabb ötletem az almapüré fűkaszával (almából még több hullott). Ember a hajnalkáknak már tervezi a masszívabb lécfalat...

Névtelen írta...

Körtés chutney, más gyümölccsel vegyítve? Esetleg paradicsommal párosítva? Ha savanyú a körte, nem kell ecet :)

Piszke a Birtokról írta...

Hah, ez a chutney izgalmasan hangzik, köszi a tippet!

Mági írta...

ha félérett, én fűszeres kompótot csinálnék, fahéj, kardamom, szegfűszeg, vanília, úgy készíteném, mint a barackkal:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/07/rozmaringos-sargabarack-dzsem-es-meg.html

Az almából "pektint", de ha szeretitek belőle is lehet kompót, vagy végezheti különféle almatortákban pl. Tarte tatin.

Piszke a Birtokról írta...

@mági: de mekkora mágus vagy ezzel pektinötlettel, köszi:))) kompót/befôtt: a jelek egyre egyre arra mutatnak, hogy most már ezt is meg kell próbálnom

Messzenéző Minyon írta...

Én valamelyik évben a félérett, kőkemény, de aránylag édes körtéket fölkockázva a hordós savanyúság levébe dobtam, állati finom lett!

Piszke a Birtokról írta...

@MM: na a befőttön kívül a savanyúság az, amit még sose csináltam, valamiért rettegek mindkettőtől (ami nyilván hülyeség, anyám meg a kelt tésztáktól retteg). Közben azt is próbálom kideríteni, almaecet-készítéshez jó-e a félérett.

Mági írta...

Hát almaecetet én szoktam, fenn is van a bejegyzések között, de hogy félérettből(?) azt bezzeg nem tudom:(

Nyözö írta...

Kérdés a körték állaga mit enged meg ugye... :) Szerencsére pálinkányak, meg körtelikőrnek még biztosan jó lesz. :)
Egyszer volt egy kis telkünk, ahol voltak öreg, brutálmagas körtefák. Felmászni nem nagyon lehetett rájuk, ami meg leesett a magas égből az ugye erőteljes dimenziócsökkenésen esett át és rögvest ellepték a darazsak...