2012. június 28., csütörtök

Köss, fess

Jó rég nem betonoztunk már.
Olyan rég, hogy akkor álmomból felkeltve is tudtam a mályvás beton meg a normál beton keverési arányait, többféle lapátra hangszerelve, most meg az összetevőkön is gondolkodnom kell. Na de ugye az ember igyekezzen mindig fejlődni, most a betonozás elméleti ismétléséhez hozzácsapom plusz ötösért a betonfestés tételét is. Ennek oka, hogy a konyha-nappali padlózati szituáció a legfinomabban fogalmazva is tarthatatlan. A Nagy Porfelhő Hadművelet eredményeképp lett ugyebár mínusz egy fal, de gazdagabbak lettünk egy lövészárokkal. A homokos aljzatra lazán ráillesztett, évszázados cementlapok tisztán tartása önmagában sem egyszerű, de amikor az immár egybenyitott konyhát és nappalit túlgondoltan autentikus country-enteriőr jelleggel egy 30-60 centi széles, két méter hosszú földsáv választja el egymástól, akkor konkrétan impossible mission. Én csak azt csodálom, hogy az elmúlt másfél évben nem mondtam fel jelent ott meg se akác, se vakondtúrás. Egy darabig eljátszottam ugyan az ötlettel, hogy befüvesítem a csíkot, de a francnak van kedve még a házban is gyepet nyírni, úgyhogy maradt parlagon.
Beltéri petanque-pályának meg túl kicsi
A kitartóan gyűjtögetett takarékbélyegekből mostanra szűkösen összegyűlt akkora vagyon, hogy legalább az anyagokat meg tudjam rendelni a betonhoz, idővel az is porzik, ha nem burkoljuk, de mégis jobb. Meg persze akarjuk is burkolni, de az anyagi kérdéseken túl nagyjából ugyanolyan összhangzattani dilemmában vagyunk, mint a hajópadló színének az idején, egyelőre annyi biztos, hogy kb. 25 négyzetméterről beszélünk. A fa padlóhoz sajnos minden körülmény alkalmatlan: a konyha eleve a belépő is, sár, kutya, macska, jövés-menés, kandalló, trópusi fára pedig nem futja a malacperselyből. Logikusnak tűnhetne a járólap, de ha mondjuk mesebeli ezer forintért kapnánk négyzetméterét, akkor is minimum ugyanennyivel kell számolni a ragasztó és a fuga együttesét, és akkor még nem kértük a lerakáshoz szaksegítséget. Továbbá egyáltalán nem vettük figyelembe azt a tényezőt, hogy egyikünk sem rajong a kerámia padlólapokért.
Újra előjött hát a többször felmerült betonfestés kérdése: olcsóbb is, egyedibb is, bonyolultnak sem tűnik, csak fel kell fókázni a festéket a jól előkészített, megfelelő érettségű, kiegyenlített betonalapra. Tehát valójában csak a szín és a minta kérdésében kéne dűlőre jutni. Hogy a minta szabályosan vagy itt-ott legyen elhelyezve. Egyáltalán milyen minta? Kutyamancsnyom, pitypang, világtérkép, vagy geometrikus valamik? Volt egy pont, amikor a QR-kódba ágyazott kedvenc novellák, versek, egyéb szövegek is egész jó megoldásnak tűntek, de aztán közelebbről is megnéztem a geek-mozaikot, és arra jutottam, hogy fessen ilyet, akinek Vasarely volt az őse. Jó, ezen van még időnk eltörpölni, egyelőre a betonozás időpontját sem tűztük még ki (a nagyon konkrét „hamarosan” a határidő), de az már most biztos, hogy azzal megint háromnapos szórakozást nyújtunk a falunak. Igen, az lesz az a rész, hogy pár napig a fürdőablakon át kell majd közlekednünk.

18 megjegyzés:

Sheila G. írta...

piszke,
nagyon jó még a műgyanta, én azt tervezem, igaz, 4000/nm,
de nem porzik, nem csúszik, stb

Piszke a Birtokról írta...

@Sheila G: én is néztem, két bajom van csak vele, az egyik az ára, de inkább az, hogy az ennyire fényes felületeket nem szeretem

kovtama írta...

Olyan jó ide jönni és röhögni egyet korán reggel:D:D ha kitaláltad mi lesz, ugye raksz fel képet? A színes beton nagyon érdekel. mi is házfelújítunk már 9. éve, sovány malacpersellyel.:)

Piszke a Birtokról írta...

@kovtama: mindenképpen, csak tartsunk már ott :)

Muskátli Büfé írta...

Piszke, de most komolyan - nem gondolkodtatok a Birtok megfilmesítésén? Vígjáték vagy dráma, krimi vagy bohózat, igazából teljesen mindegy! Esetleg valóságshow helyszín + projectek? Persze a narráció a Tiéd lenne!
Bocs - meleg van, de egyébként teljesen komolyan gondolom Nos?
Ági

Hamek írta...

Kedves Piszke,
van a betonfestésnek is eléggé tartós és költséghatékony módja.
Kell hozzá oxidfesték,(festékboltban kilós flakonban, zacskóban vesztegetik szerény áron és színválasztékban).A frissen betonozott felületre glettvassal kell felkenni, mégpedig cementtel fele-fele arányban elkeverve és kenhető állagúra nedvesítve. Nem árt a friss betont is finoman permetezni kenegetés előtt, közben sőt utána is :) A felhordás módja miatt nem alkamas cizellált mintákhoz, viszont a felvitt/simított cementréteg évtizedekig ellenálló, kevéssé porózus, (és ha sikerül) sima felületet produkál.
Hamek

Hamek írta...

http://kohazy.hu/index.php?id=termekek&product=bayferrox-oxid-szinezek&art_id=9&hj=6&nyelv=hun
na jó, a színválaszték szerényebb mint gondoltam, de korlátlanul keverhetők és remek "őszi lomb" vagy "terrakotta" komponálható belőle :)
Hamek

Piszke a Birtokról írta...

@Hamek: igen, a legősibb elképzelésünk ez volt, mert ember apukája (aki most már inaktív kőműves) csinált ilyen módon szépeket, de aztán több okból (szín, "ha sikerül szépen" és társai) végül a betonfesték nyerte a legtöbb szavazatot, még ha nem is teszünk bele mintát. Ne de még mindig van időnk, hirtelen felindulásból egy darabig úgy volt, hogy a következő 3 napban betonozunk, de aztán mégse.

Mézeskalács írta...

Nálunk a házban amit vettünk leburkolták a konyhát és a teraszt kültéri bordó járólappal. A tulaj kitalálta milyen jól mutatna szürke fugával. Nem kellett volna...soha többet nem lehetett eltávolítani a járólap széléről, ami porózusságából kifolyólat szépen magába cuclizta. Áthidaló megoldásként átkenték az egészet bordó betonfestékkel. Három éven keresztül az ideg evett meg vele. Nem lehetett tisztán tartani, a felületéből kifolyólag minden azonnal meglátszott rajta, ráült az olajos pára, ha tisztábbra próbáltam sikálni (egyszerű mosószeres szivaccsal) simán kezdett előbújni a fuga színe:(((( Végül linóleum mellett döntöttünk, amitől eddig a hideg rázott, de ezek a mostaniak már álomszépek, pedig a legolcsóbb kategóriából választottunk, nem ragasztottuk le csak a szélein. Igen sokan azt hitték járólap, a végső célunk az is csak addig még sok sok pénz kell:((( Egyszóval én a világ minden kincséért sem használnék betonfestéket, bár lehet hogy nálunk a legfőbb gond az volt, hogy járólapra került.

Piszke a Birtokról írta...

@Mézeskalács: igen, elég valószínű, hogy járólapra nem való :) Linóleumtól engem is a víz ver, bár bevallom, múltkor fotón láttam egy olyat, ami ha élőben is úgy nézne ki, talán bevállalnám. De a kandalló miatt még így sem tűnik biztonságosnak. Ááá, inkább szólok a szüleimnek, hogy nyerjenek a lottón, és akkor lehet trópusi fa :)

Gandalf írta...

Piszke!
Mi járólapozni fogjuk az előtér-nappali-konyha hármasfogatot, amelyhez az anyagbeszerzést részletekben oldjuk meg. Első lépésként eldöntöttük a színfelhozatalt, majd a burkolóval folytatott anyagfelhasználási tárgyalások befejeztével megvásároltuk a lapokat. Következő lépésként jó anyagokat (ragasztót, fugázót) próbálunk beszerezni kicsinyesként és lehetőleg akciós áron. Ezért tudom, hogy jelenleg az OBI-ban special-ben árulják a flexragasztókat, és fagyálló csemperagasztókat. Érdemes utánanézni, mi is vásáltunk megint kicsinyest, így az előre eltervezett időpontra összeáll az anyagszükséglet.

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: ez elméletben jól hangzik, csak ugye nekünk nem szívcsücsök a járólap. Ilyen kőre hajlanék elsődlegesen:
http://www.coloursofmexico.com/product/image/998/ass.jpg
és talán ezzel a mórba hajló csiricsárésággal is el lehetne csábítani, visszafogott mennyiségben (mondjuk pont nem ilyen színekben, de érted)
http://style-files.com/images/tegels500x375.jpg
Persze, ha nem lenne pénzkérdés, legszívesebben a remek manufaktúrás magyar cementlapokból válogatnék...

Igen, tudom, nehéz a kedvünkre tenni :)

Gandalf írta...

http://www.coloursofmexico.com/product/image/998/ass.jpg - ez nagyon szép és egyedi is valamelyest. Tudom hogy nem vagytok kerámialap pártiak, csak arra akartam kilyukadni, hogy kicsinyesként... érted? Tudom, hogy érted.

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: értem hát ;) ezért egyelőre a beton a biztos, aztán a többit majd meglátjuk. Ha sima beton marad két évig, mint ahogy a fürdő átjárói részében most is van, hát még mindig jobb, mind a földcsík :D

Medora írta...

Tényleg, legyenek fotók is a remek szövegek mellé!

Borsmenta írta...

Piszke, a beton iszonyatosan porzik, ha nem csinálsz vele semmit. Ha nem burkoltok/festetek legalább nyomjatok rá egy réteg alapozót, ekkora területre nem kell sok, kb. 5-7e Ft-ba fáj. De ideiglenesen pl linóleumot is rakhatsz le (vmi ocsót, de sztem az többe kerülne). Nekünk az volt (4 évig), nem volt szép, de legalább nem porolt és könnyű volt tisztán tartani.

Piszke a Birtokról írta...

@Bormenta: tudom, mert a nappaliból a hálóba vezető részen, ahol nem fürdő van, ott még mindig sima betonpadló van. De hidd el, még az is összehasonlíthatatlanul jobb annál, mint amit ez a földcsík művel. Egyébként függetlenül attól, hogy végül mi kerül rá, aljzatkiegyenlítő mindenképp megy a tetejére, az sokat fog segíteni (közben meg erősen örülök, hogy mégsem mostanra ütemeztük be a betonozást, még a mozdulatlanul fekvést sem könnyű jelenleg túlélni)

Piszke a Birtokról írta...

fene se tudja, milyen lehet a bormenta, legyen inkább bors, bocs :)