Kedves háziasszonyok, ma főleg a ribizli, a logika és a kommunikáció kölcsönhatásáról fogok mesélni.
Ribizlivel csak úgy spontán is elég sok időt el lehet cseszni. A szedés viszonylag gyorsabban megy, mint a kaméleonszürethez hasonlító borsó esetében, de aztán jön a feldolgozás kérdése. Ha kivesszük a képletből a csakis szar viccekben szereplő ribizlihámozást, illetve a szemek egyenkénti becsomagolását, még akkor is rengeteg lehetőség marad. Én az igazi nehezített pályát választottam.
|
Közben alapfokú cicasebészetből is diplomáztam, már jól van |
Szedtem sok vöröset is, feketét is, és úgy terveztem, hogy készül majd egy adag Stendhal-lekvár is, de mindehhez először is külön-külön kell a két árnyalatot felfőzni, aztán szitán átnyomkodni. Mert a finnyás népség ugye nem eszi a magost.
|
Ribes negrum, piruló testvére a Ribes rubrum |
Késő délután, mire már én is úgy néztem ki, mint akin áthajtott egy szártépő, nagy sóhajjal emberre bíztam a súlyos magpüré komposztra szállítmányozását, tragikus hangvételben hozzátéve, hogy mennyivel több lekvár lehetne, ha ezt nem kéne kidobni. Ezen a ponton két percig néztünk farkasszemet, mint a westernhősök a délibábosan remegő levegőjű forróságban, aztán ember torkot köszörült, és halkan megkérdezte, hogy ugyan csak nem miatta passzíroztam át a cuccot? Mert ő szereti magosan, de gondolta, biztos van rá okom, hogy az elmúlt két évben is passzírozással múlattam az időt.
|
Csak a drámai hangulat fokozásának kedvéért |
A családon belüli erőszak kiteljesedését a polgármester telefonhívása akadályozta meg, megígérte ugyanis korábban, hogy majd ha az anyukája fokhagymát fon, akkor átmehetek hozzájuk workshopra. Gyorsan megtanultam hát a kedves asszonytól a rozmaringos fonást meg pár egyéb trükköt,
|
Kaptam tőle gömbölyű cukkinit is, a fonásról meg van videó |
de ezzel elment annyira az idő, hogy a lekvárfőzés mára maradjon, és ugye nem került kidobásra a húsban, héjban és magban is gazdag maradék. Tehát a sima lekvárok elkészítése után (most figyelj, ilyet tuti nem csináltál még) egy kevés átpasszírozott léhez
visszatettem egy kevés magot. Érzed a súlyát, ugye? Ezt a mozzanatott többen is nagyon erősnek értékelték, de szerintem még így is logikusabb lépés volt, mint amit ember szerint kellett volna tennem. Ő azt javasolta, szedjek még ribizlit, és az egész szemekhez tegyem hozzá a magos masszát is. Sokára állt csak össze neki, hogy ez magtelítettség szempontjából durva túlkompenzáció. Ellenben ribizli még mindig sok van a britán bokrain, szóval ugyanezt a kört eljátszhatom újra akár fűszeres verziókkal is.
12 megjegyzés:
:D imádom az írásaidat, meg kellene filmesíteni őket, igencsak el tudom képzelni a jeleneteket..
Én is imádom az írásaidat, vagyis akkor Téged imádlak....(?) Emlékszem, a "Főkutya a mosogatónál" jeleneten, annyira csillapíthatatlanul röhögtem, hogy összesereglett a családom. Azóta is ha eszembe jut.
Köszönöm:-)
@Vica és Muskátli Büfé: valóságshow kizárva, felfokozott hangulatban hajlamos vagyok csúnyán beszélni :) De mondjuk a sitcom szóról nekem elsődlegesen mindig az ugrott be, hogy 'szitkozódós komédia', szóval lehet, hogy új műfajt teremthetnénk :D Stand-upolni elég sokáig tudnék most már folyamatosan az elmúlt évekről.
@mági: örülök, végül is ez volt az újévi kívánságom ;)
Kíváncsian várom a fokhagymás videót, azt én is szeretném megtanulni.
Ha még van a ribizlimagban, -húsban, -héjban gazdag maradékból, csinálj belőle ribizliecetet.
Csak öntsd fel a masszát almaecettel, olyan 1:5 arányban, zárd le és sötét helyen érleld pár hétig.
Az ecetnek szép piros színe lesz és ribizlis aromája. Aztán jó drágán árulhatod, mint különlegesség :)
@Alexandra: hűűűű, köszi, még pont időben szóltál, meg is csinálom gyorsan. Videó lesz, de ehhez embert kell körüludvarolnom.
Ribizlivel való elbánásra létezik egy eszköz- a paradicsom passzírozó. Az, amit én ismerek, az úgy néz ki, mint egy húsdaráló, amibe belekapaszkodtak elölről, lyukacsos az oldala. A ribizlit akár szárasan is belerakod, szorgalmasan tekered, oldalt kijön a lyukakon a hús, a lé, elöl pedig a héj, a mag, a szár.
Anyám ribizlikocsonyában verhetetlen, ez az ő magtalanítási módszere :D
Tényleg, mióta van fényképezőgéped, azóta többet írsz, hála istennek, jókat derülök az írásaidon.
@Fernel: gondoltam már rá, de nincs saját, paradicsomhoz is Szembééktől kértük tavaly kölcsön. Most meg ugye, hogy kiderült, hogy nem is kéne magozni...
A kaméleonszüret grafiti mélységeket csillogtat :-)
@Tarhonyakártevő: hah, pedig már azt hittem, sikerült ezt a részt kaméleonosan beolvasztani a szövegkörnyezetbe :) (de grafit rajzolhatna kaméleonszüretet tényleg, most van szezonja)
Szerintem a gömbölyű cukkini sima disznótök, csak még gyermekállapotú, de sebaj, attól még finom:DDDD
@Nilüfer: eddig a disznótök létezéséről sem tudtam, úgyhogy így duplán különleges :))
Ennyi év után is olyan jóízüt tudok röhögni ezen :d és átérzem a fájdalmadat a férfiúi logika és a főzés vetületében.
Megjegyzés küldése