2011. április 16., szombat

Melegedő

Ember reggel "Free Konyhapult!" csatakiáltással pattant ki az ágyból, és komolyan is gondolta.

Amit már több hete forgatott a fejében, azt most gyakorlatilag nem egész egy óra alatt formába öntötte, így a palánták szintet léptek, elhagyhatták a konyhapultot és kiköltözhettek a bioszolárium-szaunába.

Megemelt hátsó résszel, hogy az erős paprikák ki ne törjék az üveget


Remélem jól fogják érezni magukat, majd talán pingálok az inkubátorra pár biztató szép szót is. Ezzel a projekttel egyébként megvalósítottuk az újrahasznosítás újrahasznosítását is, miközben ügyeltünk arra is, hogy a konyhapulthoz szokott kicsiket ne érje túl nagy megrázkódtatás a környezetváltozás miatt. Az asztal ugyanis eredetileg ideiglenes konyhapultnak készült némi deszkából, ajtóból és ablakkeretből, de mivel szörnyen bölcsen átláttuk, hogy kérem szépen az élet valójában átmeneti időszakok sorozatából áll, nem voltunk restek ki is dekorálni; a népi naiv művészet és a gasztrománia keresztezéséből jött létre a kígyózó indákkal kombinált tatárbeefsteak-receptes minta, figyelmetlenségből elbaltázott helyesírással.

Amikor a konyhában még régi ablakok és régi falak voltak


Az ideiglenességről pedig annyit, hogy több mint fél éven át használtuk konyhapultnak, a ház három különböző pontján. Most pedig lett belőle palántázóasztal, egyébként a keret leemelhető az asztalról.
Ahogy a zöldséggyerekek összegyűltek a csoportképhez, már látom, hogy valószínűleg a két ajtókeretnyi veteményes nem is lesz elég, de majd improvizálunk valamit, ha eljön az ideje.

Az istálló jobb oldalán az üvegház és a paradicsomokra váró ajtókeret


A verandához közeli bal oldalon menta, kúszóeper és az ajtókeretben spenót, hagyma, retek, répa és borsó


A mászóeper privát melegháza

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kérlek, hogy áruld el, mi az a mászóeper? A google öt találatot adott, az első kettő ide vezet, és a maradék három (ami nem jön be) esetben is ugyanaz a szöveg ami nálad. Laci
(Jó kincseid vannak: kenyérvető lapát, szekérvég, fatál. Kemence is van?)

Piszke a Birtokról írta...

Fragola rampicante néven talán több találatod lesz, Olaszországból hoztam a magokat, megnő legalább másfél méteresre.
A lapátból hamarosan házszámtábla lesz, a fatál pedig a már emlegetett melence, ami kapcsán anno azt hittük, hogy van egy medencénk, csak még nem vettük észre. Kemence sajnos csak füstölőkemence van a pajta egyik sarkában, bár nem kizárt, hogy lehetne benne kenyeret sütni. Mindenesetre én inkább sütőben sütöm :)

Piszke a Birtokról írta...

na most megnéztem, lehet, hogy ezt magyarul inkább kúszó- vagy futóepernek hívják

Ági írta...

Szia!
A másfél méteres epernövekedés az vízszintben vagy függőlegesben értendő? Én Brnóban vettem ilyen epermagot, de annak a csomagján szó se volt másfél méterről!

Piszke a Birtokról írta...

@Ági: ez elvileg magasra szalad. Van csüngő típusú is, azt magasra kell akasztani valami dézsában, és lefelé terjeszkedik. De hallottam már olyanról is, ami fölfelé és laposan is terjed, amolyan kúszómászó módon

Ági írta...

Akkor valami támrendszert kellene szerkeszteni neki? Mert én úgy gondoltam, hogy lefelé fogom kúsztatni, de lehet, hogy felfelé kell ezek szerint.

Piszke a Birtokról írta...

egy biztonsági rácsot máris tettem mögé, aztán majd meglátjuk, merre viszi a kedve

Névtelen írta...

Köszi. A melegedőn az ablakszárny nyilik, vagy csak rá van rakva? Vigyázni kell, hogy bele ne süljenek a palánták! (Otthon vagy napközben?)
A térburkolást az embered csinálja? Gratula neki!
Ha megkéred, biztosan összeüt még néhány emeltágyást. (Feltéve, hogy van hozzá deszka.)
A füstölő kemencéről tehetnél fel néhány külső-belső képet (majd). Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: nyílik, sőt, amint szerzünk megfelelő zsanért, akkor még a kitámaszthatóság is meg van oldva. Téglázást ember csinálja, apránként, ilyen fut majd a veranda mellett is járdaként, de lassan kifogyunk a saját bontott téglából, kell keresni a faluban eladót.
Füstölőkemencét majd megpróbálom, de nagyon nem fotogén fény- és térkörülmények között van (a pajtán belül), fene se tudja, mennyi látszik belőle.

Mézeskalács írta...

Teljesen bele vagyok szeretve ebbe az istállóba!!! Megfogalmazhatatlan hangulat árad belőle, és az az ajtó, ami rajta van...

Névtelen írta...

Én csak annyit írnék ide, hogy:
ZSÍÍÍÍR!
:)