2011. április 15., péntek

Vetemény az ajtóban

Paradox módon olykor maga a blogolás akadályoz a blogolásban.

Mert például olyanok történnek, hogy a szép fényeknek megörülve nekiállok direkt ide lefotózni a kávéfőzőben növekvő snidlinget bazsalikomos körítéssel, és akkor a képen (!) észreveszem, hogy mosásra érett az ablak, és akkor nekiállok ablakot mosni, és ha már úgyis belekezdtem, akkor úgy döntök, hogy végre ideje felszámolni a cigánytáboros körülményeket a verandán, és mire észbe kapok, lendületesen el is telt pár nap, én meg kisollóval nyírom a füvet a tulipánok körül. A városban maradt ismerősök néha meg szokták kérdezni, hogy nem unatkozunk-e itt, főleg, hogy tévénk sincs, és nem mindig értik, hogy ezen miért röhögök a térdemet csapkodva.
Tessék, itt a bűnbak, a párkányi fűszerkert:

A citromos bazsalikom már nem fért rá a képre


A zöldségezésre idén váltakozó lendülettel készültem: egyrészt nagyon szerettem volna minél többféle mindent, másrészt tudtam, hogy mivel a gyomokkal folytatott harcban csúnyán elbuktunk, most nem fogom tudni a tavalyi földrészt használni, mert minden elveinkkel ellentétben oda idén gyomirtót vetünk. Így az újrahasznosítás jegyében ebben az évben ajtókeretbe veteményezünk. Ezt azonban – sok más ötletünkkel ellentétben – nem kísérte értetlen csodálkozás a faluban, SzembeGyuriék például még tavaly is egy Trabant kasztnijában palántáztak, teljesen jó funkcionális design volt. Ha már formát bontunk, szakítottam azzal a hagyománnyal is, hogy egy vonalba szokás elszórni a magokat – ezért kell a vetést kisgyerekek társaságában csinálni, hogy később rájuk lehessen fogni, miért csálé a sor.

Kavicsot nem ültettem, az csak sorvezető a nem létező sorokhoz


Eközben a palánták beltéri térhódítása aggasztó méreteket öltött, gyakorlatilag a konyhapult felét a zöldségbölcsőde foglalja el (ember nem csinálta meg az ablakos üvegház-asztalt), viszont szépen növögetnek, a karalábé, rebarbara, paradicsom és csíkos cékla mellett a paprika-mix is. De a kiültetésükkel akkor is várnom kell még kicsit, szégyenszemre megint befűtöttünk, szeretném jelezni az illetékeseknek, hogy ez nem tavasz.

Joghurtos paradicsom


Rózsaszín, csíkos cékla


A palántás helyzetet súlyosbítja, hogy időközben hazatért a britán szomszéd (pingvincsíkos anyagot nem hozott), akivel két hete magbörzézünk, mindkettőnknél mindig előkerül még pár elfelejtett ez-az, aztán megy a cserélgetés és felezgetés. Így lesz például terven kívül magasra törtető hajnalka a verandán. A másik mászó, az eleve kintre vetett eper egyelőre nem nézett ki a földből, úgyhogy ember ma egy hosszában félbevágott műanyag palackból mini melegházat varázsolt a magok fölé, talán segít.

A mindent túlélő menta szökésben


És mindezeken felül átrendeztük a málnasort málnabokrokká, hazatelepítettünk az erdőből egy szamócagyereknek látszó zöldet, és kísérleti jelleggel felmerült, hogy ültessünk-e vállfát, mert van fölöslegben egy nagy ládányi, de aztán mégse. A tereprendezéses ásás közben a föld alól előkerült több köbméter betontömb is (a kútvályú alatt a talajban volt még két vályú, nem találtunk még rá értelmes magyarázatot), átmozgattuk a fél verandát elfoglaló deszkahalmot a pajtába, lebontottuk a kukoricagórét, annak a helyébe megérkezett a tűzifa, és ez valójában még mindig csak a bemelegítés. Tényleg nem unatkozunk.

13 megjegyzés:

Nils Holgersonné írta...

jajj, de jó, az embernek viszketni kezd a tenyere, ahogy olvassa. Még a végén holnap nekiállok kertet ásni (nem az enyém, de épp az ősi birtokon vagyok)

ez tényleg egy ajtókeret? olyan nagynak néz ki...

Névtelen írta...

Köszi! Tök jó lett az emeltágyás. Már nagy divat:
http://freshdirt.sunset.com/2011/03/how-to-extend-your-lettuce-season-tips-from-a-chefs-garden.html
A betonvályúból sziklakertet lehet csinálni. Én a szamócát az árnyékos helyre ültettem fű helyett: igénytelen és nem nő meg, ezért fűnyirni sem kell (legfeljebb kordában tartani, hogy ne másszon el nagyon). Igaz termés nincs rajta!
Laci

Piszke a Birtokról írta...

@NHné: ez itteni, régi típusú ajtó, szóval kicsit nagyobb, mint egy normál beltéri, de azért nem óriási

@Laci: jó pár éve Svédországban láttam ilyen ágyásokat először, már akkor nagyon megtetszett a módszer, és nem kizárt, hogy hosszú távon is megtartom, még akkor is, ha visszakapom a rendes veteményest. Sziklakertben eddig még nem gondolkodtam, de mivel készül egy domb is a kertbe, esetleg az oldalába be lehetne építeni. Na majd alszom még rá párat, mert alapvetően nem szeretem a betonelemeket.

Alexandra írta...

Nagyon ügyesen csináltok mindent, a kávés snidling pedig nagyon tetszik :)
A permakultúráról olvastál már?
Javaslom még az esővízgyűjtő tartály felállítását és egy gilisztafarm beszerzését.
Tyúkok, kacsák, libák lesznek?

Piszke a Birtokról írta...

@Alexandra: még ha magát a permakultúra kifejezést így nem is ismeri (de lehet, hogy igen), a polgármesterünk alapgondolkodása ilyesmi, egyelőre Don Quijote-módban próbálkozik terjeszteni a faluban az elvet, ill. mikroméretekben alapból működik, hiszen kétszáz fős kis közösségben jobban előtérbe kerül a józan paraszti ész és a tudás/javak megosztása. Komposztunk már van, biztos lesznek benne giliszták is, a británnál már vannak. Esővíztartály egyelőre az ereszek kialakítása miatt nincs, addig is kútból locsolás van. Szárnyasokba és haszonállatokba az utazási gyakoriságaink miatt nem nagyon akarunk még belevágni, pedig a kecsketej-kecskesajt vonal nagyon vonzó.

Alexandra írta...

Nekünk van komposztunk is és gilisztafarmunk is. Az utóbbinak gyorsabb a forgási sebessége (hamarább lehet hasznosítani), mint a komposztnak, de nem lehet mindent beletenni. A tojáshéj, hagymahéj és a citrusok héja csak a komposztba mehet, a többi konyhai hulladék (hús- és tejtermékek kivételével) a gilisztáknak.
Amellett, hogy nagyon dicsérem és jónak tartom, a gilisztálkodás persze a férjem feladatai közé tartozik :)

Piszke a Birtokról írta...

@Alexandra: mikor még kicsi voltam, Balatonon volt egy nagyon okos gondolkodású szomszédnénink, neki már akkor volt gilisztafarmja (más állat nem), és minden megtermett úgy a zsebkendőnyi kertjében, hogy nem dolgozta vele halálra magát. Úgyhogy azóta tudom, mennyire jól működhet az ésszerűen átgondolt kert. A kulcsszó nálunk most a türelem, mivel még nincs egy éve, hogy állandóan itt élünk, szóval van még mit rendbe tenni a kertben, hogy talán jövőre vagy legkésőbb azután már jól működjön minden. A gilisztákkal meg semmi bajom, egyik állattal sincs :)

Alexandra írta...

A tiétek a jövő :) Elismerésem :)

Mézeskalács írta...

A héten készülünk kicseréltetni a bejárati ajtónkat. Rögtön fellelkesültem az ajtókeretes ágyás olvastán, de a férjem kiábrándított, hogy a miénk közel sem biztos, hogy egyben kijön majd:(

Piszke a Birtokról írta...

@Mézeskalács: amíg van szög meg kalapács, nem baj, ha eredetileg nem marad egyben ;)

tms írta...

"ezért kell a vetést kisgyerekek társaságában csinálni, hogy később rájuk lehessen fogni, miért csálé a sor"

na de kérem! :) ezen az alapon a kósza vakondokra is lehetne fogni :D

Piszke a Birtokról írta...

@tms: de mióta tudjuk, hogy a cica mekkora vakondvadász, az elég gyenge érvnek tűnne ;)különben meg nekem jobban is tetszik a nem egyenes veteménysor

Névtelen írta...

Mézeskalács: néhány deszkát összeütve nem olyan nagy szám egyébkéntsem az emeltágyás. http://ana-white.com/2010/05/hack-natural-rustic-cedar-raised-beds.html
Piszke! Permakultura: http://www.origo.hu/idojaras/20091218-okos-kert-lusta-kerteszek-permakultura.html
Még egy kapcsolódó anyag egy még kissebb falú honlapjáról: http://www.valkonya.hu/alternativ-energiak/bozotkomposzt/
Laci