2011. december 2., péntek

Ti akartátok

Azok kedvéért, akik nem bírják a negatív hullámokat, a következő hosszú bejegyzés csak kijelölve olvasható, saját felelősségre. Én szóltam.


Valójában nem szeretném részletezni a problémákat, többek közt mert borzalmasan unom, hogy mindent ez a nyünny határoz meg, és az se segít, ha nem foglalkozom vele, meg az se, ha igen, de szabadulni tőle nem tudok. A kifogyhatatlannak hitt erőm meg optimizmusom fogták a cekkereiket és nélkülem léptek le valami jobb helyre, és nem mondták, jönnek-e majd vissza. De azért próbálom vázolni a tényállást, mert tényleg nem tisztességes és kiegyensúlyozott tájékoztatás, ha csupa móka, kacagás és paradicsom ez a blog.
Mivel az Univerzum mindig törődik velem, úgy gondolta, hogy olyan helyzetben, amikor egyszerre kell megküzdenem a saját szörnyeimmel és mások démonaival is, akkor megteremti nekem az akcióhoz a (szerinte) tökéletes helyszínt is. Úgy tűnik, igaz volt a megérzésem, tényleg egy könyvben élek, de most a bájosan idióta Pratchett-regényekből átkerültem egy Bergman-féle vizuális előszóval rendelkező szürreális cyberpunk novellafüzérbe.
Ezeket a sorokat egy homeless-szagú lakókocsiban, mobilnet segedelmével írom a főváros peremén, mert itt van pár raklap fenyő, amit el kéne adni karácsonyig. Azzal nincs baj, hogy dolgozni kell, mert van legalább ennyi dolgoznivaló. A hideggel, a komfort maximális hiányával (ami azért a Birtokon töltött komforttalan idők tükrében nem semmi), a szervezetlenségből és a sunnyogásból fakadó átbaszottság-érzéssel, és az ebből fakadóan nem javuló anyagi körülményekkel viszont már van, és ha ezt hozzátesszük az alapbaj-Himálájához, akkor még mindig lehet azt mondani, hogy ugyanmár, szedd össze magad, majd jobb lesz – hát tessék, szívesen felajánlom bárkinek, hogy csinálja végig lelkileg-fizikailag ugyanazt, amit én az elmúlt hosszabb időszakban, aztán majd beszélgessünk.
A további környezeti tényezők átérzéséhez mindenki képzeljen el egy karácsonyi vásárnak kikiáltott vurstlit, csillámló körhinta-pónikkal, derékfájósan táncoló műmikulással, NASA-szimulátorral, futófényes dodzsemekkel, horgászható kacsákkal, hozzá egyszerre három helyről szóló, három tök különböző zenével (hétvégén pedig olyan koncertekkel, amik szerintem szerepelnek minden terrorcsoport kínzási kézikönyvében), de hétköznap mindez csak délután háromtól működik, a forraltboros meg a lángosos bódéval együtt, és egészen pontosan SENKI nem jár erre nyitás után sem. Közben mindig félhomály, szita köd, mint egy korrekt Twilight Zone epizód. Ennél szomorúbb és lehangolóbb nekem ez az egész csak akkor lehetne, ha még bohócok is lennének a helyszínen.
Olyan szempontból megint kihelyezett Birtokot játszunk, hogy a britán szomszéd is Pesten tengeti azt a pár napját még, amíg elindul újra a thai melegbe, és mivel mailben/SMSben folyamatos köztünk a kommunikáció, tájékoztattam a helyzetről. Aztán valamelyik nap kibékávézott meglátogatni a vásárt, és akkor rájött, hogy egy morzsányit sem túloztam, mikor ecseteltem az állapotokat, és tényleg emberfia sincs a környéken. De ezt se gondoltam soha, hogy majd mi egyszer egy ilyen helyszínen isszuk együtt a kávét, termoszból.
Hogy a szürreál-mérő teljesen kiakadhasson, egy mellékes üzleti ügyem kapcsán pedig lesz majd egy olyan nap, mikor mindezek kontrasztjaként felveszem a létező legszebb ruhámat, és Budapest legproccabb szállodájában fogok vacsorázni, feltörekvő énekművészek és külföldi mecenatúrájuk tolmácsaként. Mit akartok még tudni?
Nagyon belefáradtam az elmúlt hónapok-évek szarságaiba, nagyon tehetetlen és balek Don Quijoténak érzem magam, be kellett látnom, hogy nem érdemes jófejnek és tisztességesnek lenni, úgyhogy most gonoszkodásra és önzésre gyúrok. És bár a karácsony sose bírt nálam igazi jelentőséggel, most az is fáj, hogy a Birtoktól távol, mindenféle jó érzés nélkül töltöm ezt az egész időszakot. Köszönöm, hogy elmondhattam, mindenkinek sokkalsokkalsokkal jobb hangulatot és ünnepeket kívánok, kéremkapcsojjaki.

47 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

:((((( Sajnálom, hogy így kell érezned magad!:( Akármit mond ilyenkor az ember az csak üres puffogtatásnak hangzik. Tényleg nagyon összegyűlhettek a dolgok, ha még Te is ennyire elkeseredett vagy. Tudom, hogy nem nagyon fog, de azért próbáljon meg vigasztalni a tény, hogy ennyi sz@r után már csak a felfelé jöhet! Kitartást és hitet kívánok Neked, Nektek és azt, hogy a karácsonyotok már gyönyörűen teljen!!!

Garhof írta...

Kedves Piszke!

Régóta olvaslak a háttérből, minden nap jövök a blogodra, és lesem az újabb bejegyzésed. Imádom a stílusod, az élethez való hozzáállásodat. Sajnos én a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetem magam ennyire pozitív személyiségnek, én ezt csak nagyon jól tudom játszani (ha akarom), és ennél sokkal kisebb dolgok is simán maguk alá gyűrnek. De összességében azért az élet mégiscsak tartogat meglepéteseket, apró örömöket, mindig volt és mindig lesz valahogy. Úgyhogy én nem akarom azt mondani, hogy nyugi, majd minden jóra fordul, inkább csak sok-sok erőt szeretnék kívánni a mostani helyzethez!
Békés ünnepeket kívánok Nektek, olyant, amilyent elképzeltek!

Eva írta...

mindjart sírok..
az elvándorolt optimizmus vissza fog térni, ebben én most helyetted hiszek, nagyon. van egy szint, ahonnét mélyebbre már nem, csak fel, remélem ez az és nincs tovább lefelé.

Noemi írta...

jajj, annyira-annyira sajnalom, barcsak tobbet mondhatnek, tehetnek...
Kitartast kivanok, ujra lendulo optimizmust es legeslegalabb egy kis dzsuvas kodon atvergodo napsutest, hamar ilyen ocska idoszakot elsz meg eppen.... Minden bizodalmammal hiszem, hogy hamarosan kirugdal Teged ebbol a godorbol a sors ;)

Hajra, hajra, ne add fel!!! Virtualis biztato olelesem kuldom

Piszke a Birtokról írta...

@Mindenki: köszönöm a bizakodást, együttérzést meg mindent, de csak úgy tájékoztatásként közlöm, hogy a világ legveszélyesebb mondata az "ennél lejjebb már nincs, innen már csak jó jöhet" - eddig mindig bizonyították a körülmények, hogy deeee, mindig van még rosszabb. Szóval ezzel a kijelentéssel én nagyon óvatosan bánok.

Szilvai írta...

És merre van ez a rettenetes vásár? Ha már veszünk fenyőt, legalább tőled vegyük.

Piszke a Birtokról írta...

@Szilvai: ez nagyon kedves gondolat, de mivel a forgalom nem befolyásolja a fizetésemet, senkit nem szeretnék annak a traumának kitenni, hogy mindezekért az élményekért felfedezze Palota szépségeit és közlekedését...

Névtelen írta...

Nem rég olvasom a blogod, de nagyon tetszik amiket,amiről,ahogyan írsz.
Kitartás.
Ui: Nemkéne arrébb kéne tolni a kocsit?.::))
Szép napot.
Léna

Piszke a Birtokról írta...

@Léna: klasszikusan az a helyzet, amikor nem a kocsi van rossz helyen ;)

ingyom bingyom írta...

Hogy az a !!!
Szerintem most ez megy a népnyúzó munkák tömkelege lepi el kis országunk szmogos egét, mi meg választhatunk a sz.... és a mégsz....-bb között, vagy nem választunk, akkor meg csücsülhetünk két pad között a földön, és én sem érzem úgy, hogy a közeljövőben pozitív irányban változnánk.
Varázsolok neked egy kis zöld energiát: May the Force be with you!
És azért boldog karácsonyt!

Andicsek írta...

Hinnye az angyalát ezt most most jólmegírtad. rettentő közhelyes lenne, ha mind azt leírnám újra amit az előttem szólók írtak,de hasonlókat írnék én is. Küldök ásót a gödörből való szabaduláshoz, de kérlek félúton állj meg értem. bár tudom nem sokat segít neked, de a tudat legyen nálad, hogy a világvége hangulat nem csak feléd van eluralkodva. én speciel beígértem, hogy levonulok a pinébe a békák közé és ottmaradok tavaszig. áááá majd lesz egyszer változás. Ha emerre Csepel felé lennél még meg is tudnálak látogatni.. na majd egyszer talán..

Névtelen írta...

Szia Piszke! Majdnem kifogtál rajtam!
Szóval ez a meló a távGizikézéstől, meg a hacienda őrzéstől igencsak távol áll. Biztos nagyon büszke vagy, de "néma gyereknek anyja sem érti a szavát" esete jött elő. Jobb állást én sem tudok, de ha szélesebb spektrumban és térben kértél volna segitséget lehet, hogy belefutunk valamilyen lehetőségbe. (mármint a szurkolóid!)
Pont néhány napja gondolkodtam azon, hogy az átmeneti nehézségek átvészelésére miért nem jöttök Bp-re(, vagy külföldre) aprópénzre váltani a munkaerőtöket. De ettől komolyabbra gondoltam! (A BBC-n volt néhány éve sorozat, hogy az angolok átjönnek élni a kontinensre, és ha elfogy a pénzük az egzisztencia megteremtése előtt, akkor valamelyikük visszamegy megkeresni a hiányzó pénzt.) Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: mostanáig mi sem akartuk ennyire tágítani a kört, nyilván a Birtok közelében akartunk maradni, de hamarosan eljön az a pont, hogy földrajzilag messzebb is kell nézni, akkor meg már mindegy, milyen messze, ha egyébként megéri. Szóval nem büszkeségből vagy balfszságból nem volt tágabb a korábbi leírásom, hanem maradék optimizmusból. Ez a fenyőzés most egy jól behatárolhatóan időszakos meló, nekem talán alakul/függőben van pár dolog (ígéretekkel teli a padlás, ahogy régi szomszédom mondta mindig), de nem kizárt, hogy ember esetében a költözés lesz a megoldás. Nem tudjuk, meglátjuk, mi hogyan alakul.

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: ja igen, az "aprópénzre váltás"-os elköltözős munkánál azt is vedd figyelembe, hogy az új helyen akkor megint albérletet kell fizetni, és nagyon szerencsés együttállások kellenek ahhoz, hogy az ilyen típusú pluszköltségek mellett és a már meglévő fizetnivalók/tartozások mellett x hónap átmenetiség alatt valamennyire pozitívban jöjjön ki az ember. Átrágtuk már fejben ezeket a verziókat is nem kevésszer.

Messzenéző Minyon írta...

Áááááá, nem irigyellek, nagyon nem! Van egyáltalán abban a kocsiba valami fűtés? És mosdási lehetőség, ha csak nomád is? Meg belegondoltam: az advent, ha csak dec. 1-től számoljuk, akkor is 24 napos és nyilván a végéig ki kell tartani, ha el akarjátok adni a fenyőket, tehát a 24 napban nagy eséllyel vannak nehéz női napok is, ami egy fűtött, meleg vizes lakásban sem az a fáklyásmenet. Szóval: ááááá!!! De legalább Karácsonykor remélem, a meleg házatokban lesztek!

Piszke a Birtokról írta...

@MM: van fűtés, mert hoztunk egy olajradiátort, de az édeskevés olyankor, mint pl. ma, amikor úgy 6x ment el az áram a teljes vurstliterületen... ma már egy hete vagyunk itt. Víz sehol (kézmosásnyi se), WC mobil, fáklyásmenet meg egyébként nem szokott érdekelni/gond lenni, de ezek együtt már olyan körülmények, hogy azt is durvának élem meg (de ennek köszönhetően rájöttem, miért is praktikus az az applikátoros). Kicsit javítja a helyzetet, hogy én soha nem maradok éjjelre (öcsém üres, de ágyas és zuhanyzós és mosógépes lakásában kempingezünk, a meló is rajta keresztül jött hirtelen, és a szopás sok része is az ő jóindulatú de szervezetlen szervezéséből fakad), és ember is csak 4-5 naponta éjszakázik itt, de mindig későig maradás és korán jövés van, mert az éjjeli műszak csak így tudja megoldani az időbeosztást. És nem, nem lesz meleg karácsonyunk a Birtokon, dec 24-én délig még árulás van...

Fűszeres Eszter írta...

Hát banyek, reméltem, hogy nem ez következik majd. Nem tudok mit mondani, úgyhogy nem is koptatom feleslegesen hosszan a billentyűket. 2012 legyen sokkal-sokkal jobb!
Ja, és esténként forralt bor, az segít nálunk, ha nagyon megzuhanunk.

Szilvai írta...

Ha ezen szenvedtek, akkor részvétem!

http://www.bpxv.hu/index.php?page=kerulet&id=4563

De ez közel van hozzánk, úgy hogy nem lenne szenvedés.:)

Piszke a Birtokról írta...

@Fűszeres: a forralt bor az jó ötlet, rá is kívánok mindig, de mire esténként lakásba érünk, örülünk ha ágyba zuhanunk.
Egyébként csak hogy egyértelmű legyen mindenkinek: a nem komfortosság ellenére vígan csinálnám és kibírnám én ezt az egy hónapot a kaland kedvéért, ha egyébként nem lenne a háttérben még rengeteg más minden...

Piszke a Birtokról írta...

@Szilvai: hát akkor várunk szeretettel, megfelelő jelszóra kedvezményt is adunk ;)

Andicsek írta...

Piszke! Na akkor most szólok!!! Nem tudom merre van a birtok(úgyértem a mostani tartózkodási helyedhez képest, de ha hajlandó vagy átkelni a városon ? felajánlom a fürdőszobámat testfelújításra, valamint főzök is valamit, nem vicc. nagyon szívessen látlak.! végül is tudod hova kell jönni (szigetújfalu)

Piszke a Birtokról írta...

@Andicsek: nagyon köszi :))) de mondom, a napi zuhany azért megvan, kajára meg egyáltalán nincs panaszunk - a hosszú napok napközbeni nullhigiéniáján sajnos nem lehet segíteni

Messzenéző Minyon írta...

Jaj, részvétem!
De azért az a meleg, puha ágy és zuhany megnyugtató. De ettől még kemény.

Susula írta...

Basszus, megnéztem a vásár műsor-előzetesét: lesznek itt még bohócok is! Jajjaj! Nagyon sokat gondolom Rátok, mert ismeretlenül is nagyon szeretem a Birtokot és mindent, amit Ti ott véghezvisztek!Bár ne kellene feladnotok!

Nils Holgersonné írta...

hát, azért köszi, hogy mégis leírtad. már elolvastam egy ideje, de nem igazán tudok mit mondani, bár annyi haszna volt, hogy a saját nyunnyogós posztjaimat arról, hogy a saját, jóillatú lakásomban nincsen adventi koszorú, meg karácsonyhangulat, kicsit cenzúráztam. (legalábbis a másodikat)

A külföldre menés egyébként nem olyan nagy hülyeség, mert igaz, hogya lbérlet, de legalább keresel annyit, hogy az nem vág földhöz, meg spórolni is tudsz. (A tesóm most mondja, hogy a ValóVilágban szép fizetést kapnak, szerintem van pont, amikor még ez is megérné...)

Nagyon drukkolok, hogy bírjátok ép ésszel, ölellek.

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: hát tudod, ha VV vagy hidegben fenyőfaárulás közt kéne választanom, akkor inkább fenyő :D (tesóm lakásában van TV, pont 2 percet bírtam belőle). Nyünnyögni pedig igenis ér bárkinek bármin, hova jutna a világ, ha mindenki cenzúrázná a vágyait azért, mert máshol meg éheznek????

Névtelen írta...

Szia Piszke! Csak mellékállás hirdetést találtam: http://www.jofogas.hu/somogy/Tesztvasarlokat_keresunk_2965826.htm
(van ott más is, csak a készségeitekkel nem vagyok teljesen tisztában) Pl: http://aprod.hu/hirdetes/szovegiras-IDkVL.html
A karácsonyfákat ilyen hamar kivágják? Biztos azért kezdett el karácsony másnapján potyogni a jegenyefenyő levelei! Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: profizálódunk fenyőkből, egyrészt megtudtuk, hogy igen, minden fát kivágnak legkésőbb dec. elején, másrészt a legnagyobb hullás-előidéző veszély, ha ráesik az eső a fára, aztán éjjel megfagy, na az tuti kopaszodás 24 órán belül... (ezekkel a "munkákkal" már találkoztam, de azért köszi. Mondjuk most még temérdekebb időnk van aprókat is nézegetni, nagy fenyőroham max az utolsó másfél hétben lesz, úgyhogy kihasználjuk az időt addig is)

Névtelen írta...

Milyen fenyőitek vannak, hogy rábeszéljem az asszonyt egy távoli vásárlásra?
Nem akarsz ötletbörzét csinálni, hogyan lehetne közép-hosszútávon megélni a Birtokon? Jópáran vidéken élnek az olvasóid közül, lehetnek jó ötleteik! Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: csak luc, mind szépek, de semmi extra, és mint említettem, jutalékot nem kapok, úgyhogy szerintem ne beszéld rá ;)
Ötletbörze: minden ötlet meghallgatására nyitott vagyok, van/volt nekünk is egynehány, de ezek legtöbbjének megvalósulását vagy elkezdését időtényezők vagy pénzhiány hátráltatja. És a napokban jött még 1-2 tipp, hogy ember hol nézhetne körül a Birtok környékén (én vagyok ám a kevésbé problémás tényező, mert egy fél munkám nekem még mindig van)

Névtelen írta...

Összefacsarodott a szivem, míg olvastalak. Sokat jelent nekem, hogy a napi nyűgöket humorral fűszerezed meg és mindenből a legjobbat hozod ki. Én is így próbálok élni. Tudom, hogy van amikor "elcuccol" tőlünk az optimizmus, de egyszer vissza kell jönnie, máshol unalmas neki.
Az előttem szólók mindent elmondtak. Én csak ölelést tudok küldeni Neked és Párodnak.
Üdv: Szücsi

Kinga írta...

Na jó, Ok, hülye vagyok...De mit jelent az, hogy a bejegyzés csak kijelölve olvasható???? Bírom a negatív hullámokat! :-)

Piszke a Birtokról írta...

@Kinga:Kattints bal egérgombbal az üres rész kezdetéhez, aztán a gombot lenyomva tartva húzd le az egeret a bejegyzés végéig :)

Kinga írta...

Na, ez elég égő... :-)
Szóval...
Pár éve az urammal nekivágtunk az Újvilágnak szerencsét próbálni, majdnem kész bölcsészdiplomával a zsebemben. Egyik este szakadó esőben bandukoltam hazafelé New York utcáin, fejemen egy hatalmas púppal, amit akkor szereztem, mikor egy hat tagú család után szedtem felfelé a wc-ben eldobált kakis papírokat és lefejeltem a mosdókagylót. Az esernyőmet széttörte egy hurrikán erejű széllöket, ezért végső elkeseredésemben egy szatyrot húztam a fejemre, "ki nem sz.-ja le, úgy sem ismer senki" felkiáltással. Megálltam egy zöldséges mellet, hogy lejmoljak egy kicsit a kiselejtezett sárgadinnyékből, de valamit elnézhettem, mert a tulaj üvöltve zavart el. Na ekkor már bőgicséltem.... "Hazaérve" a lépcsőházban "belebotlottam" egy gyufásdoboz méretű döglött csótányba, amit közelebbről is szemügyre vettem. Méretéből adódóan dögszaga volt. Na, akkor, ott éreztem valami szürreális borzalmat olyasmit, mint te most...
Ennek már 10 éve. Most már viccesnek tűnik...

Piszke a Birtokról írta...

@Kinga: hát ez szép történet volt, köszönöm :D:D (francba, másoknak meg fizetnek azért, hogy ilyeneket kitaláljanak, és könyvet/filmet csináljanak belőle...)

Évi írta...

Szia! Eddig még sosem írtam nálad megjegyzést, de már elég régóta olvasom a blogodat. Nem szeretnék tolakodó lenni, de ha megengeded én imádkoznék értetek, hogy minden tekintetben javuljon a helyzet. Az én hitem szerint Isten képes megváltoztatni a dolgokat, és a legrosszabból is a legjobbat kihozni. Remélem azért boldog karácsonyotok lesz!
Éva

Piszke a Birtokról írta...

@Évi: én úgy vagyok vele, hogy segítségből mindig jól jön - az én hitem szerint pedig a különféle hitek nem akaszkodnak össze egymással, úgyhogy köszönöm Neked is és mindenkinek, aki szánk ránk egy-egy gondolatnyi időt :)

Borsmenta írta...

Piszke, szeretem az irományaidat és átérzem a helyzeted. Kb. 2 évvel ezelőtt hasonló helyzetben voltam, szerencsére már túlvagyunk rajta. Ötlet - ha már vidéken laktok, nem szerzel be egy kecskét és kezdesz kecsketejes kézműves szappangyártásba? Befektetni nem kell sokat, a kecskét sem kell egyből, lehet anélkül is (pl a kerti sütőtök/uborka levét is lehet használni. Én tuti vevőd leszek :)

Piszke a Birtokról írta...

@Borsmenta: de, pont a kecskén már elég régóta agyalok, sajt miatt is. Na majd meglátjuk, most még minden légüres térben lebeg...

Borsmenta írta...

Vagy termeszthetsz bio fűszernövényeket és szárítva eladod...KIváltod az őstermelői igazolványt és eljársz a helyi piacra...nyitsz egy többnyelvű webshopot is...kitalálsz vmi nevet a termékvonalnak, levéded...szállítasz külföldre is...

Andi írta...

Borzasztóan sajnálom! A kezdetektől olvaslak, mert az én álmomat (is) valósítjátok meg és olyan jó volt látni, hogy van akinek sikerülhet.

Fél éve nekem sincs munkám, és munkaügyben ezeket tudtam meg azóta:
1. a TeszVesz-nél és a Vateránál mindig hirdetnek otthon végezhető munkákat, csak fontos szempont, hogy legyél aktív felhasználó. Mivel én eddig csak egyszer vásároltam a TeszVesznél, ezért nem kellettem nekik, persze igazuk van, rengeteg olyan jelentkező volt, aki - ahogy ők írták - "sokpontos" felhasználó. A TeszVesz honlapján van egy álláshirdetések rovat, ott nézegethetnéd.
- Ausztriában mindig keresnek szobaaszonyokat és egyéb szállodai munkatársakat bentlakással, kajával, 1000-1200 eurós fizetéssel, de nyelvtudás szükséges. Nekem csak alapfokú van, egyedül nem mernék kimenni.
- Találtam néhány más külföldi munkát, néhányukra e-mailben is lehet jelentkezni, és írtam róla, (elküldöm a linket: http://munkanelkulinaplo.blogger.hu/cimke/%C3%A1ll%C3%A1sb%C3%B6rze).
Gondolom, leginkább a Birtokon szeretnétek maradni, de lehet, hogy egy évet le lehetne húzni máshol, hátha addig alakul itthon valami.
Nagyon drukkolok nektek!

Andi írta...

És még eszembe jutott pár dolog:
- A jelentkezésre nem szoktak visszaírni, legfeljebb csak akkor, ha ügynöki vagy ügyfélszolgálati munka volt a hirdetés, de ez nem derült ki belőle egyértelműen.
- Az otthon végezhető munkákra jelentkezéskor tízből tízszer az a válasz, hogy vegyél meg valami kezdő csomagot stb. stb. Szerintem semmi olyanba nem szabad belemenni, ahol pénzt kérnek a munkáért.
- Ha a cég nem adja meg a nevét a hirdetésben, vagy ködösít, akkor majdnem biztos, hogy ügynöki munkáról van szó.
- Nem igazán lehet munkát szerezni (mert nincs) ismerős segítsége nélkül, és akkor is csak valami minimális pénzért, ami éppen csak arra elég, hogy bejárj dolgozni, fenntartsd a lakásodat és ne halj éhen. Van, hogy még ezekre sem elég.
Ezek a tapasztalataim.

Piszke a Birtokról írta...

@Andi: ó igen. Ha pusztán a munkakeresős tapasztalatokból meg lehetne élni, már mi is elég jó eséllyel indulnánk :)és a helyzetet nehezíti, hogy a jószándékú segíteni akarók egész addig nem tudják, hogy mennyire nem egyszerű ez, amíg ők csak tét nélkül nézegetik az álláshirdetéseket. Mennék én külföldre is szívesen, de csak tuti melóra - amikor az embernek nincs annyi megtakarított pénze, hogy 1-2 hónap kinti álláskereséssel járó kinti életet megszponzoráljon, akkor nem nagyon lehet ugrálni, a személyre szabott tuti meló külföldről meg igen ritkán esik be... Na mindegy, azért folytatjuk a keresgélést, használjuk a kiterjedt kapcsolati hálónkat, egyszer csak biztos alakul vmi :)

Andi írta...

És még valami eszembe jutott, bocsi, aztán már abbahagyom! :-)
Hogy a vállalkozóit lehet szüneteltetni, hogy az idő alatt se kelljen a hatalmas járulékokat fizetni, és ügyfélkapun keresztül lehet intézni. Csak egy ötlet.

Nekem elég tutinak tűntek az állásbörzén ajánlott külföldi állások, de persze nem mélyültem el benne, mert eleve kizárom magam a hiányos nyelvtudásommal. Ha hallok tutit, megosztom veled mindenképpen.

Piszke a Birtokról írta...

@Andi: nem szüneteltethetem a vállalkozóit, mert nekem még úgy-ahogy van melóm, és az én melóhelyzetem jellegénél fogva mindig változóban van - de egyedül két embert és egy házat nem tudok eltartani belőle.

Andi írta...

Értem. Mindenesetre ha már annyira nem lesz melód, vagy olyan lesz a helyzet, akkor jó ha tudod, hogy lehet szüneteltetni a vállalkozást, mert egy időben ez nem volt megengedett. Most megint lehet, de nem emlékszem hány év a maximum. Ha majd ez érdekes lesz számodra, úgyis utánanézel.

Szóval drukkolok nektek, mást nem tudok tenni, és ezt is sajnálom nagyon. :-)

Lublin írta...

Basszus! Durva nagyon :-(
Jobbat,boldogabbat!