2012. március 24., szombat

Tudomány, vetemény

Hosszú összefoglaló a Valamikről, a paradicsomversenyről és Scully ügynök gyerekkori homokozójáról.

Ahogy azt sejteni lehetett, a kitartó türelmemnek és teremtő optimizmusomnak köszönhetően megérkezett melók miatt pont mostanában vagyok szűkösen idővel, amikor végre csomó tennivaló kezdődik a kertben. Ráadásul közben ember is beszállt a megleheteélni47ezerforintból című kísérletbe (amiről majd vagy beszámol itt, vagy nem, vannak ugyanis nehézségei a diplomatikus fogalmazással), úgyhogy komoly logisztikázást igényel a mindenfélék összehangolása és időben történő elvégzése.
A hó elolvadtával az új komposzt kialakítása volt az elsődleges, csak előbb egy egész nap ráment a szomszédból a pajtára dőlt akác ki- és felvágására (incl. az emelőkarokról tanultak felelevenítése és hegymászókötélre hangszerelt gyakorlati alkalmazása, valamint tetőn fűrészelés akrobatikusan). Mindkét küldetés sikeres volt, ez itt az új komposzt.
Árnyas, tágas, panorámás

A további mindenfélék közül nyilván a kert a legfontosabb és legsürgősebb, júliusban ugye már nem sok értelme van veteményezni, tehát ember (kivételesen nem az internetről) gyorsan rotálni is megtanult, hogy újra használhassuk a tavaly kényszerpihenőn tartott zöldségkertet.
Tessék, tényleg felügyelt Főkutya

Ezen a ponton kell megemlítenem, hogy két év kísérleti földművelés után ezen a területen is elég markánsan kezdenek kiütközni a fő jellembeli különbségeink: ember ugyanis tudományos-művészi alapon kertészkedik, én meg ösztönből, néha a Holdra nézve.
Hogy lássátok, miről beszélek, íme az ő precízen vezetett digitális veteményese: ezt először megálmodta, aztán megrajzolta, majd végül (a fejveszett rotálást követően) gereblye és ásó segítségével földbe is szobrászkodta, a képen a feliratokat pedig szorgosan update-eli.
Farmville 1.0


A valós terület először úgy nézett ki, mintha egy buliból hazatérő UFO legénysége rajzolt volna gabonaköröket a gabonátlan földre. Később még zavarba ejtőbb lett a látvány: felületesen szemlélve a veteményes leginkább tájidegen (és értelmetlen) bot-ültetvényhez hasonlít.
A botoknak mindössze pszichés korlátként van szerepük, Főkutya számára csak így érthető, hogy oda nem mehet be.

Mondjuk én már látom magam előtt, hogy kb. 1 hónap múlva mennyire jól fog ez az egész majd kinézni.
Addig meg jöhet tanulmányútra a SETI

Aki az előző posztban képes volt meglátni Főkutya fülét, az itt is felfedezheti E.T. telefonfülkéjét


Zöldileg a mellékszereplőkkel kezdem a beszámolót, legalább innen tudjam majd utólag, mi hol nem nőtt ki.
Vetettem benti cserépbe koriandert, zsázsát, snidlinget, ezek szépen tudják is a dolgukat. Meglepő, de a poénból elszórt levendulamagok is nőnek már, a petrezselyem pedig hagyományosan semmit nem csinál. A kint áttelelt citromfű és menta kizárólag élettel összeegyeztethetetlen jeleket mutat; aki nekem még egyszer azt mondja, hogy ezek kipusztíthatatlanok, az mostantól hozhat nekem rendszeresen frisset. Viszont nagyon gyökerezik már a britán által importált igazi ázsiai citromfű, lassan földbe kerülne azok a tövek is.

Az Ismeretlen Hagymás Valamik továbbra is csak levélre gyúrnak, kétlem, hogy ebből idén lesz virág.
Főleg, hogy a macska rendszeresen lábtartónak használja őket

Találtam viszont mást is.
Valószínűleg ez is egy Valami

Az ibolya-boom itt még csak most kezdődik, lilul a teljes udvar és az erdő alja.
Vannak már jácintok, de a nárciszok és a tulipánok is közel állnak a virágzáshoz

A tavaly lusta hajnalkákat most kontrollcsoportosan szórtam el: a benti állomány tagjai brutális tempót nyomnak, egy hetesen 15 centisek, a kintieknek még nincs nyomuk, ahogy a benti szamócának (na ja, én nem adom fel) és bojtocskának sem.

És akkor jöjjenek a főszereplők. A tavalyi tavaszhoz hasonlóan most sem férünk el rendesen a tekintélyes méretű konyhapulton a babapaprikák, gyerekparadicsomok és haverjaik mellett.
Ezek az egy héttel ezelőtti paradicsomi állapotok, azóta magasságban és sűrűségben is jelentős a növekedés

Kaliforniai és többféle erős

A fentiek mellé a britán is hozott Ázsiából további 4-5 féle olyan paprikát, amik túlszaladnak a Scoville-skála felső határán, úgyhogy késő nyárra már terveződik egy tűzokádóverseny. Addigra eredményt hirdethetünk a paradicsomversenyben is: a kék sarokban a tudományos/művészi metódus, a piros sarokban az ösztönös/hagyományos módszer.
Én csak úgy szokásosan elvetettem a magokat március elején, azt majd még eldöntöm, hogy pikírozok-e vagy sem – tavaly megtettem, tök jó lett, Szembéék sose csinálják, náluk is tök jó. Ember viszont kitalálta, hogy idén nem az ortodox megközelítéssel fog rekordokat döntögetni: ő nagyon kevés növényen akar rengeteg sok paradicsomot. Ennek értelmében már február elején lézerrel kimérte az egymáshoz viszonyított megfelelő távolságokat, szép cserépben földbe nyomkodta a pontosan 16 darab, előre válogatott, szeretgetett és beáztatott magot, majd minden este 8 órára öntözési emlékeztetőt állított be magának a telefonján. Az agyonbabusgatott palánták közül jelenleg 6 és fél van még életben – és egyre magasabb földrétegben, mivel a forradalmi elmélet szerint hagyni kell megnyúlni a növénykét, egyre magasabban utántölteni földdel, így végül temérdek gyökeret és hosszú, erős szárat növeszt, több tonnányi paradicsommal.
A verseny kimenetelére április végéig lehet fogadni.

14 megjegyzés:

BAnya írta...

Ööö, izé, én nem annyira szakértek, de állítólag jön még kutyára dér, de legalábbis hideg. Nem fognak azok a szegény kis paradicsomok odakint nagyon fázni?
Egyúttal akkor le is adnám a voksomat a ... piros sarokra. :)

Piszke a Birtokról írta...

@BAnya: egyelőre mindenki bent lakik, nem kell értük aggódni :) Később meg a hidegágyban kezdődik a kinti léthez szoktatás, utána lesz kiültetés.

Juhmeli írta...

Nagyon tetszenek a "gabonakörök". Nem tudom gondolkodtatok-e azon, hogy a borsó letermése után hasznosítsátok az ágyását valamilyen másodveteménnyel, vagy télirevalóval. Legalább addig sem veri fel a gaz.
Macskablökik nálunk is megtalálja a legjobb helyeket, főleg a virágokat, füveket kedvelik.

A hajnalkáról mindig Te jutsz eszembe a tavalyi bejegyzésed miatt, ez már csak így marad:) Idén én is vetek, de figyelem a veteményest is, ahol magától megjelent, mert a gyerekek sátrára akarom futtatni árnyékolónak. Ha ilyen gyorsan nő, akkor azt hiszem még ráérek a magvetéssel:)

Piszke a Birtokról írta...

@Juhmeli: a borsó is tudományos ;) Tehát majd lesz az elsőhöz képest egy 2 héttel későbbi vetés kicsit hátrébb, aztán talán még egy, és persze borsószüret után is vetünk majd bele ezt-azt. A rajzon pedig nem látszik, de fent és jobb oldalt az egész vetemény lucernával lesz körbevetve (gyomfogó), és vannak kis vulkándombok is, ahová esztétikumnövelő színes egynyári is virágok kerülnek.
Hajnalkákból pedig terveződik többek közt egy baldachin a veranda legszélére. De a tavaly fogott magokból még mindig van egy tasaknyi, szóval idén jó sok esélyt kapnak :)

Szerafina írta...

áááááh, még olvasni is jó! :) hajrá! :)

Susula írta...

A lucerna MINT gyomfogó - jól értettem? Írnál erről egy-két szót?

Piszke a Birtokról írta...

@Susula: nem tudhatom, hogy értetted, de lehet, hogy félig félre :) A lucernát az adott terület gyomosodása ellen vetjük, a vetemény gyomosodását nemigen fogja megakadályozni - ezt majd szénás-szalmás talajtakarással próbáljuk csökkenteni -, viszont a lekaszált lucerna a talajon hagyva vagy beleforgatva meg jó tápanyag a földnek.

Nilüfer írta...

Annyit mondhatok, a lucerna tényleg gyomellenes, de gyakorlatilag kiirthatlan.Még évekkel a kiszántása után is vígan züldellt .

ingyom bingyom írta...

Mintha az én férjemet látnám, tervezd meg adja ki az utasítást, majd kiméri és körbemadzagozza a 8x10 métert és félig rotázza, utána összeveszünk rajta, hogy most három sor legyen, vagy négy, és miért nem rajzoltam már le, majd ha júliusban benövi a gyom legalább tudjam, melyik alján keressem a hagymamagoncokból kikelt elnyomott bandát.

Puszillak!

Főkutyáért, meg a macska tappancsáért irigyellek.

Névtelen írta...

Sziasztok,
nem vagyok nagy kertész és a macskatappancs sem segít sokat láttatni, de ez nem hagymavirág?
Kicsit mintha lenne egy pirosas csík a levelek szélén vagy a macskabunda tükröződik:)
Nagy fehér gumóval indul, ezüstös zöldes levelei lesznek, kis kerek csokorban. Egyszer csak elkezd nőni belőle egy hosszú szárú virág kb egy méteres magasságig és egy lila gombóc lesz a végén - pont úgy mint a túlkoros hagymáknál.
Ha ő az akkor készülj arra, hogy valamihez rögzíteni kell majd a virágokat mert hajlamosak a lustálkodásra, különösen az első langyos szellőtől, vagy ráveszed a macsekot hogy feltartott farokkal álljon mellette egy hónapot:)
Ha mégsem találtam el akkor a macsek megúszta, én pedig kérésre küldök hagymavirág hagymát, hogy tudd milyen lesz.
Niki

Nils Holgersonné írta...

én nem írtam ide kommentet? vagy eltűnt? elvitték a gabonakörös ufók?

szóval mint ösztönös és lusta, értetlenül állok a megrajzolt veteményes előtt, mint control freak értem a dolgot. De mi a gyakorlati haszna? (pl a körbeültetett zöldségeknek)

Piszke a Birtokról írta...

@Nilüfer: tulképp ez a cél, zöldelljen soká, csak a kijelölt helyén.
@ingyom bingyom: nálunk nincs összeveszés, van elég nagy játszótere mindkettőnknek ;)
@Niki: ezen azért röhögök nagyon, mert mit se tudva róla, magamban én is leginkább hagymavirágnak hívtam. Igen, vannak piros árnyalatok a széleken-csúcsokon, és már most kinőtték a cserepeket (a nemmacskásakat is), holnap át kell ültessem őket.
@NH-né: valahol útközben eltűnt az a hsz az éterben ;) ahogy már említettem, nekem is van bőven elég nagy játszóterem, úgyhogy felőlem mindenki úgy és ott éli ki a control freak meg művészi hajlamait (a körök csak erről szólnak), ahol és ahogy akarja (és ahol nem zavarja vele az én köreimet, khm).

Egyéb értesítések: elborultan (határidősen) dolgozom, a következő posztig röviden adagolom a jó híreket: az autó MŰKÖDIK, a britán egyelőre túlélte az akut hipochondriát, és a krumpli is a helyén. Jövök majd, köszi mindenkinek a kitartó érdeklődést.

Névtelen írta...

Ajánlom figyelmedbe www. népgyógyászat. hu LUCERNA címszó alatt.Nekem is van 2 nméter lucernásom, az első zöldnövény tavasszal.Jó kertészkedést! Ilus

Piszke a Birtokról írta...

@Ilus: köszi, jó ez az oldal! nem is értem, hogyan nem találkoztam még vele.