2013. június 11., kedd

Suba alatt

Gyapjúszövött memória-áramkör, avagy a brit tudósok nem ismerik a Fiskars ollót.

Mikor már kezdett nagyon úgy tűnni, hogy észt anyanyelvű transzvesztita heroindílert is könnyebben találunk a környéken, mint birkafodrászt, a fűszeres nevű lányok pedig nyár végére öngerjesztett sous vide folyamatban fognak puhára párolódni, végre rábukkantunk a megfelelő személyre.

Mondta, hogy bár a gépe épp bedöglött, három rackát azért kézzel is megnyír, csak arra nem számítottam, hogy ehhez egy narancssárga nyelű szabóollót ránt majd elő. Engem ez voltaképp megnyugtatott, rég terveztem már egy ilyennek a beszerzését, mert vagy húsz éve egy papírvágó ollóval szabok minden textilt, és a juhokkal kibővített felhasználási területtel most már minden indokom megvan, hogy vegyek végre egyet.

Mondjuk a virágmintás lenvászon kevesebbet mozog

Kiderült, hogy lehet bárányt is ültetni, de nem nő ki belőle semmi, viszont bizonyos dolgokat könnyebb úgy elvégezni. Legalábbis bizonyos állatokon, de olyan a mieink közt épp nem akadt.

Fotózásra alkalmatlan fényviszonyok mellett

Jobban bírták az oldalra fektetett wellness hajszalont, amihez nyugtató simogatás és heverve legelészés jár a nyírási folyamat egészében.

Ól inclusive ellátás (copyright by MD)

Ebben a pozícióban nagyon kiszolgáltatott kis lényeknek tűnnek, az így készült fotók egyenes bizarr hangulatúak.

A többi képen sokkal inkább rituális szőráldozat jellege van az eseménynek

Megnyugtatok mindenkit, hogy senkinek nem esett bántódása, és a subák alatt roppant kecses állatokat leltünk.

Az új frizura beindította a fotómodell-géneket

Bár egyesek szerint „ezek nem fotók, hanem valami olcsó farmos videojáték rossz minőségű grafikái”

Miután mindannyian elhagytak vagy három kiló bundát, az örömugrabugra előtt még újra össze kellett ismerkedniük egymással. Komolyan. Mert nyilván az a vézna kis izé új tag lehet a gengben, hiszen kicsit se hasonlít az eddigi haverokra, tehát szagolgatni és böködni kell.

A főkosról is leesett tekintélye java része

Ez a viselkedés erősen ellentmond annak a brittudósos megállapításnak, miszerint a juhoknak remek az arcmemóriájuk, tehát újabb felfedezésként levezethető, hogy a barik a gyapjúban tárolják a memóriájukat, a merevlemez nyírással formatálható.
A sok emléket hordozó gyapjakkal egyelőre kísérletileg foglalkozom csak, állítólag fonáshoz nem jó, de nemezeléshez még rendben van. Én meg majd kerülöm a fodrászt, nehogy új hajjal engem se ismerjenek meg.

26 megjegyzés:

Dominika írta...

Jaj, folyik a könnyem...
Ól inclusive. Óriási!

Piszke a Birtokról írta...

@Dominika: azért azt hozzá kell tegyem, hogy az "Ól inclusive" @Marian Dénes copyrightja

Nils Holgersonné írta...

micsoda gizella-termetek!
de logikai hiba van, mert ha a gyapjúban tárolták az emlékeket, akkor téged sem ismernének meg... én inkább valami gyapjútincs receptorra gyanakszom, mint az antigén felismerő rendszer (ha nincs a baktériumon a megszokott sejtfal, nem ismeri fel az immunrendszer)

vajon hiányoznak-e nekik a règi gyapjas barátok?

egyébként miért nem lehet fonni a gyapjukat? ha nem is idén, de én majd szívesen vennék gyapjút, régi álmom egy kisebb nemeztakaró (szőnyegfunkcióval, csak az sz betűs szót nem lehet a nemezre használni, mert nem szőtt)

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: na ezért jó, hogy van biológus doktor is a csapatban :) Szerintem kérjünk támogatást egy 3 éves kutatási projektre a témában.
Gyapjú: na ennyire még nem értek hozzá, hogy mit miért, meg miért nem, állítólag a rackabunda nem úgy vagy nem jól áll össze fonáskor.

Unknown írta...

"Ól inclusive" LOL

Bóbita írta...

A főkos, mintha lisztharmatos lenne, a sok eső miatt.
Csak valami nagy irigy mondhatta, hogy ebből nem lehet szőni-fonni. Nna mibe, hogy nincs neki se rackája, se subája!

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: Lady Spice meg nem sötétebb barna, csak meghempergett a porban :) Fonást pont a nyíróasszony mondta, nem tudom. Most jó, ha eljutok a mosásig, aztán majd meglátjuk, de minden gyakorlati tapasztalatot szívesen fogadok

Messzenéző Minyon írta...

No hát az én memóriámban is törölt valamit ez a nyírás, mert egy ilyen ha szembe jönne velem, meg nem ismerném, hogy racka!

Hobbikertész írta...

Főkos: így lesz a füvezős, rasztás rocker image-ből, jóravaló, keresztény néptáncos stílus.

Dominika írta...

Jajaj, dejavu-m van. Egyszer egy ismerősöm írását dicsértem, külön kiemeltem egy mondatot, amin jó sokat nevettem, mire ugyanezt mondta, hogy az az egy mondatot nem ő írta bele...
De látom, nem csak nekem tetszett.

Piszke a Birtokról írta...

@Dominika: a forrásmegjelölés ráadásul csak frissiben működik, évek múlva, főleg ha gyakori használatba kerül egy szólás, már senki nem emlékszik rá, ki hozta a házhoz :) (és már várom, hogy megjelenjen MD, és közölje, hogy ő ilyet soha nem is mondott :D )
@Hobbikertész: a csűrdöngölő az mondjuk megy neki néha.
@MM: frissen nyírt racka fura szarvú kecske mellé állítva is meglehetőst összezavarhatja az embert.

kalimpa írta...

még! :))

Botthéka írta...

Micsoda beszámoló! Ha nem tudnál megküzdeni a tisztítással (a kártolást már nem is emlegetném) nekem van egy bevált módszerem...

Piszke a Birtokról írta...

@Botthéka: még elméletben is abszolút kezdő vagyok a gyapjas témában, úgyhogy tényleg minden bevált ötletet örömmel fogadok!

Noemi írta...

hogy rohog mar a fookos! :) ez is a pozolas resze? vagy ennyire elvezi a csokkent hofokot?

Piszke a Birtokról írta...

@Noemi: ugye? :D szerintem is olyan, mint aki dicsekvően boldog az új frizurával. Az imént ellenőriztük őket, nem fáznak így félpucéran se.

Hobbikertész írta...

Ja, most jutott eszembe, hogy vidéki pókerpartikon az "Ól in" is használatos. :D

Unknown írta...

Hát, rögtön halok megfele! Drága mucikák!
Nézd, ha jobb a lelkednek: azt, hogy ól inklúzív, soha ki nem ejtettem a számon. Eszembe se jutott, még csak nem is gondoltam soha se. Még hogy én ilyet? Hát soha, inkább fagyjon be a szám! Hát.

Fénypostán el tudtuk volna küldeni öregapám birkanyíró ollóját, nőm (Marian Dénes, aki soha nem mondta, hogy ól in...stb), évekig nyírta vele birkáinkat. Igaz, mindenki leizzadt.
Hej, most összezavarodtam....

Gyapjú. Sajnos igen nagy kitartás kell hozzá, szakértelem. Nekünk egyik sem volt, igen hajszás, munkás jellege tartott vissza bennünket a nemezből gyártott íjtartó kreálásától, s minden májusban kilószám vitte a szél a réten a rackavackot. Meg hát falunkban kevés a Jobbikos képvisellő, akinek eladható lett volna az autentikus, magyarosch jellegű suba, viszont a kóbor macskák kedvelték télen.
Mindenesetre, ha majd nagy tételben gyártjátok a nemezkalapot nemezsállal, meg Nemezis palástot, értesítést kérünk, leszünk a beszállítótok.
Nekünk van szok kici racka bunda ócón.

Unknown írta...

Ja, és a brittudósok védelmében: Nem biztos, hogy akár anyám is fölismerne, ha kinőne rajtam hirtelen - méretarányosan - úgy cirka 50 kiló szőr.
De hogy párocskám fölöklelne, mielőtt megszagolna, az már bizonyos. Így kell ezt nézni, s nem lebutázni szegény rackaállatokat!

Piszke a Birtokról írta...

@Marian Dénes: rackákat nem butázunk le, brittudósokat is legfeljebb csak lebrittudósozunk. A forrásmegjelölést pedig ilyen skizoid viszonyok között hagyjuk is a fenébe :D
Találtunk palláson mi is olyan régi ollót, ember szépen le is rozsdátlanította, de ettől még pont ugyanolyan alkalmatlan eszköz maradt a feladatra.
Azért a nemezsállal most elgondolkodtattál. Igaz magyar menyecskéknek nemezmelltartó? Nemezzokni? Nemezcipőfűző? Nem ez lesz a fő csapásirányom, már érzem.

Unknown írta...

Drága SzuperPiszke, végre irtál.
Nos előszőr is ha igaz történetet akarsz hogy a narancssárga(nem politikai értelemben) csoda mire képes én tudok neked mesélni néhány sztorit hogyan vesztette el a család a Fiskars szüzességét. Lényeg hogy előszőr nyertünk egy ollot de az még fekete volt (1900-as évek te jo ég ) aztán mikor átváltottak narancs szinre nos azok az idők voltak a jok előszőr is barátom késkészletében lettünk spanba a Fiskarssal és ismerősőm is méga süteményt is a méteres Fiskarssal vágta (gondolom tudatván hogy hol a süti és az én helyem ) na de Fiskarsékkal viszont meggyült a bajunk. Ha nem birnátok előre szolok hogy 18-as karika következik.
tehát öcsém benevezett Fiskars rönk-favágo versenyre, igen ez véres végü verseny lett. összeségében van egy még ma is véres Fiskarsos poloja és megjárta a Balesetit is és egy honapig nem is járt hanem örült hogy élt. Szoval ő letesztelte hogy a balta képes volt a lábát is keresztbemetszeni és a acélbetkos bakancsot is. Hisztizés azért nem volt mert persze a Fiskars előre aláiratott egy cuki papirt hogy ők nem felelősek igy öcsém triplán szarul járt. kb ennyi élmény Fiskarséknál ------18-as karika vége
igy szerintem jobban jártak a barik hogy bégetők hogy nem mozogtak hanem csak elviselték a dolgot.
Mit csináltok a nyereménnyel azaz bundával Főkutya kap takarot? másik kérdés hogy miért nem édesek igy is a barik, kb szerintem mi nők is igy nézünk ki egy meredekebb hajvágás után. No csokollak Dunán innen de nem a homokzsákok mellől puszi Szilvi

Laci írta...

A pedikürt senki meg sem emliti?

Piszke a Birtokról írta...

@Innen Szilvi Dunán: ó dehogynem, szerintem extrán csudaszépek így, nekem nagyon tetszenek (meg végre lehet rendesen háton is simogatni őket, nem csak fejen).
Gyapjúból majd kiderül, nem akarok előre inni a racka szőrére.
Fiskars: hát hogy is mondjam, tudod, sosem a golyó és a puska öl meg senkit, hanem az, aki meghúzta a ravaszt. Mi egyébként Fiskarsszal nagyon jóban vagyunk gyerekkorom óta, még a reszelőnk is az, és nagyon hosszú kívánságlistám is van a termékeikből :)


@Laci: hah, a szemfüles :) Körmölést ember most már másodjára látott, harmadszorra - valószínű felügyelettel - már ő fogja csinálni. Egyébként a pedikűr is fekve történt, csak a legkisebbnél megnéztük, megy-e ültetve. De inkább nem.

Unknown írta...

Pont arra akartam rákérdezni, mit hadonászik valaki az elmosódott képen görbe késsel a jószág torka előtt.

Az időbeli egybeesés miatt egyébként javaslom a nemez mobilgát megalkotását.

Piszke a Birtokról írta...

@Tarhonya Kártevô: nemezgát nem rossz, csak gejzír közelébe nem szabad telepíteni (vagy mittomén, nemezelten is összemegy a gyapjú forró vízben?)

Unknown írta...

@Piszke: ha összemegy, csak tömörebb lesz, válaszoltam volna, de aztán rájöttem, hogy nem ez a baj, hanem hogy a birka beázása ellen intelligensen odatervezett lanolin (v.ö. gyapjúzsír) kimosódásával megnő a buzgárok veszélye.