2009. november 23., hétfő

A lecsó mifelénk

A Lecsórecept felkérésére most elmesélem, hogyan készül nálunk a lecsó.
A Birtok megléte óta az előkészületek alapmozzanata az, hogy SzembeJuli megkérdi, adhat-e nekünk egy kis paprikát. Most már rutinosak vagyunk, de első alkalommal kapkodtuk a levegőt erősen, mikor a pozitív választ követően megjelent egy hatalmas szemeteszsáknyi színes paprikával a kertjükből. Azóta már azt is megszoktuk, hogy vannak reggelek, amikor cukkinik, paradicsomok, ilyesmik nőnek a verandánkra.
Na szóval ott ez az 5-10 kilónyi paprika, amivel valamit kezdeni kell. Nagyon hamar eldől, hogy ebből mind lecsó lesz.
Származási hely: Birtokos eset

A következő lépés, hogy sok helyet csinálok a mélyhűtőben, begyűjtök egy raklap műanyag dobozt, és utána 2-3 napig lecsót főzök.
A paprikamennyiség függvényében veszek annyi paradicsomot, hogy nagyjából 2:1 arányban a paprika vezessen. A kapott paprikának általában a fele eleve csípős, de én biztosra megyek: hozzáteszek még egy keveset a saját chilimből. Másokra való tekintettel azért szoktam chili nélkülit is csinálni.
Bármilyen kevés az alapanyag, minimum egy nagy fej vöröshagymát aprítok, lecsót túlhagymázni még sose sikerült. Alulra kerül 1-2 maroknyi, kockára vágott húsos, alig zsíros szalonna (vagy szeletelt bacon), erre rá a hagyma, majd ha már elég üveges, jöhet a törött paprika (opcionálisan csípős). Utána telipakolom a lábast a felkarikázott paprikával, fog az még rokkanni. Kevés víz, só érzéssel, fedő a tetejére, és punnyadhat magában közepes lángon. Amikor már eléggé összeesett, mehet hozzá a feldarabolt (nem hámozott!) paradicsom, innen már csak 10 percig főzöm, és kész is. Ez a mezítlábas változat, a luxusverzióban felkarikázott száraz, csípős Hartai Kolbász is szerepel.
Couleur locale: ami nálunk a mezítlábas lecsó, az a Birtok tájékán sült paprika néven fut. Nekik az a lecsó, amit mi tojásos lecsónak hívunk.

3 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Húha, úgy látom, szeretitek a csípőset!

Névtelen írta...

Víz minek? És a paradicsomot miért nem hámozzuk?

Piszke a Birtokról írta...

Sose jutott eszembe, hogy a paradicsomot hámozni kéne bármiért is. Aztán mondták többen, hogy azért hámozzák, mert nem bírja a gyomruk. Szóval én nem szoktam.
A víz meg nagyon minimális (kb. 1 centi az aljára), de kell, mert az elején csak a paprika még nem ereszt elég levet ahhoz, hogy magában puhuljon leégés nélkül.