2011. március 21., hétfő

Kertelés nélkül

A bemedvésedést is okozó hosszú télben talán a kerti szöszmöt hiányzott leginkább.

Azt nem állíthatnám, hogy eddig nagyon látványos sikereket értem el a nyolcezer négyzetméter kiskertemben, de lehet, hogy csak nézőpont kérdése. Mert mondjuk azt is értékelhetjük sikerként, hogy négy év után megtaláltuk a szilvafát az udvarban (ami csak 1500 négyzetméter). Az elején még leltárban volt, aztán valahogy elfeledkeztünk róla, körbenőtte a susnya, majd tavaly tavasszal úgy megörültem a véletlenül felfedezett, egyébként 3-4 méter magas, termő szilvafának, mintha elásott kalózkincsre bukkantam volna. A Birtok amúgy is hajlamos tündérkertként viselkedni, a körtefa például szeptemberben virágzott, a száraz kóró töveken termett nyáron a málna, az oldalsó határra pedig suttyomban odanőtt két kis vadgesztenyefa, igen távol a legközelebbi vadgesztenyéstől.
Tavaly ugye voltak veteményes próbálkozásaim is, mángoldból például az egész falunak jutott volna, ha elég bátrak kipróbálni. Jó voltam még borsó, saláta, cékla és koktélparadicsom terén is, a mentát meg sikerült kordában tartanom, így nem árasztotta el a környéket, a brokkolit és a karfiolt viszont elnyelte a föld.
Az idei fő kísérleti alany a mászóeper és a rebarbara lesz, de ma még csak az alapvetésekig jutottam, miután úgy döntöttem, hogy igenis tavasz van. Előkerültek az ősz óta gyűjtött joghurtos poharak, telipakoltam őket vakondok által porhanyósított földdel, majd vetettem többféle paradicsomot és többféle paprikát, egy kis zellert meg csíkos céklát, cetliztem, gyönyörű kis ültetvényeket varázsoltam, és mikor már elég dekoratív volt, az egész tálcát egy mozdulattal felborítottam. Földcsuszamlás, magömlés és teljes keveredés lett a vége, úgyhogy most több lehetőség is felmerült: 1. a vadházasítás következményeként egyből zelleres-céklás lecsót tudok majd szüretelni 2. pár hét múlva játszhatunk majd palántabingót a Benetton-veteményben.
Holnap virágozni fogok, vettem piros, meg kék, meg sárga virágokká növő magokat, azt mondjuk nem értem, hogy ezek közül miért pont és csak a vadvirágkeveréket kell cserépben előnevelni, de rajtam ne múljon, megtettem. Aztán ha eljutunk a kertészetbe, hamarosan veszünk rekettyést is.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

A vadvirágos sztori velem tavaly a sziklakerti virágokkal történt meg. Nem értettem, hogy miért kell palántát nevelni, ha utánna sziklakertbe kerülnek? Idén csak kiszórtam! Vetettem búzavirágot is. Húsz szem volt a zacskóban, és egyenként ujheggyel dugtam a földbe. Annyi magot fogtam belőle, hogy az egész kertbe elég lenne.
A rekettyés mit és mennyit jelent?
Blogajánló: http://ilkertje.blogspot.com/
Laci
Igazán küldhetnél vagy száz négyzetmétert abból a kertből!

Piszke a Birtokról írta...

Ebben a webes kertben jártam ma délután :) annyi okosság van ott, hogy nagyon meresztgetem a szemem mindig, jó lenne ennek csak a tizedét fejből tudni.
Rekettyés: főleg fagyalbokor, meg még kétféle másik, aminek most hirtelen nem jut eszembe a neve, de ha valahol rám ugrik egy lapickás rekettyés, azt is szívesen hazahoznám. Foltokban ültetni, nem teljes sövényt képezve, csak belátást részben korlátozó dzsungát.
Földet pedig tudok küldeni, csak nem négyzetméterben, hanem köbméterben ;)

Névtelen írta...

palánta nevelés előtti csiráztatás:
http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9108176&na_order=
Keresd 18412. hozzászólást (és környéke)!
Fagyalt nem tudom, hogy hol (és hogyan) szaporitanak, de tujából is van az a mennyiség amennyiért még pestről is érdemes lemenni Zalába termelőhöz.
(Arról nem is beszélve, hogy a holland import nem birja a magyar klimát!)
Laci

Piszke a Birtokról írta...

Tuja az nekem annyira nem barátom (britán szomszéd szerint meg az kifejezetten temetői fa, nemtom honnan jön neki), de a törzsasztalt jó, hogy mondod, már oda is be akartam nézni. Hihetetlen linktár vagy :D
Fagyalszaporításról elméletben nekem eddig ez volt a legmeggyőzőbb: http://matyasciprian.hu/novenyek/fagyal_szaporitasa.php
aztán gyakorlatban majd kiderül...

Névtelen írta...

Nem azt gondoltam, hogy te szaporitsad! Inkább arra, hogy a faiskolákból 100 Ft-ért elviszik a kertészetbe ahol 500-ért adják. Húsz darabbal már bárkit kiszolgálnak azon az áron. Sőt postán is elküldik utánvétellel (talán?).
Gondold végig az "emberrel", hogy mit hova és mennyit akartok ültetni (vedd figyelembe, hogy megnőnek, és vagy arra a méretre kell tervezni, vagy sűrűbben ültetni és nem sajnálni ritkitani a növekedéssel). Aztán keresni egy, vagy több faiskolát.
Lehet bokrot szerezni az erdőből is (főleg a tulajdonos jóváhagyásával). Az ott felesleges mellektermék amit x évenként ki kell írtani (tisztitani).
Laci

Névtelen írta...

Van egy blog, ahol lehet keresgélni növényeket: http://kertinaplo.blogspot.com/
A csajnak volt helye, tudása és pénze is hozzá. Hát irigylem! Laci
(Ezek alapján majd csak ősszel fogtok ültetni!)

Piszke a Birtokról írta...

Elvileg ilyenkor is ideje van az ültetésnek, közvetlen a fagyok elmúltával, a szaporítás/tőosztás az amit kifejezetten őszre szoktak mondani.
Egyébként pedig kertészetet írok megszokásból, de faiskolára gondolok egyértelműen, ár miatt is, meg szakértő eladók miatt is. Mázli, hogy itt vidéken nem kell messzi menni egy jó erdészetért/faiskoláért se.

Nils Holgersonné írta...

jajj, annyira nevettem, mikor olvastam, hogy felborult a talca... mintha csak velem történne, a szépen elrendeztett cuccok, felcimkézve, és akkor husss...- en sem kezdtem volna ujbol, lesz ami lesz, a kertnek is kell egy kis szabadsag.

Névtelen írta...

csak hogy tudd, teljesen megfertőződtem, és ami még jobb, hogy tovább fertőzök, mert már minden ismerősöm olvas!
A hangnem és gondolkodásmód is nagyon lélekemelő, a kíváncsiságomat meg tovább fokozza, hogy a témák sem esnek távol tőlem.
Türelmetlenül várunk továbbra is!
Mareike

X n írta...

Hát igen. A "kerti napló"-t egyszer én is szeretném élőben látni.

Névtelen írta...

Szerintem tavasszal kell szaporitani, tőosztást csinálni. És úgy tudom, hogy rügyfakadás előtt lehet még ültetni (konténerest bármikor).
Vettél újra magokat?
Kertészkedésben az emlitetteken kivül még ezt találom hiteles forrásnak: http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=141
Aztán mindegyikből kipróbálom amit jónak találok. A szomszédokat nem vicceled meg a Mátyás Ciprián borsó módszerével?
Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Mareike: köszönöm, örülök :)

@Laci: Milyen magokat újra? Ami összekeveredett, az úgy marad, majd szétültetem őket, ha kisiskolás korúak lesznek :)
Ha időben összejön, ma lesz faiskola, addig még gyorstalpalón továbbképzem magam a fontos bokros alapokból. Ez a kertrendezés úgyis több éves projekt lesz.
Borsós: annál távolabb laknak a szomszédok, hogy csak úgy belesve láthassák :D de ötletnek nem rossz. Tavaly mondjuk minden extrázás nélkül úgy nőtt a borsó, mintha muszáj volna neki, még nyár közepén is vetettem egy újabb sort, az is jó lett.

Névtelen írta...

Az redben van, hogy majd szétülteted! De a doboz aljáról nem fog kikelni(?!).
A borsó nem birja a meleget. Nem tudom, hogy mikor vetetted nyáron? Lehet, hogy az időjárás kedvező volt kivételesen. (Ifjonc koromban augusztus végén szedtem egy zsákkal a tsz földjéről a tarlón kikelt borsóból.)
A brokkoli-karfiol téma volt a fórumon, de arra már nincs helyem, ezért meg sem jegyeztem a trükköket.
A bokrokkal/fákkal arra is kell figyelni, hogy a termést (ha van) ne hordjátok szét (cipővel, kocsival). (Lásd Minyonék esete az eperfával.)
Laci

kovtama írta...

Én csak azt sajnálom, hogy mostanában ritkán írsz. Nagyon szeretem olvasni, ha rossz kedvem van huss már el is múlik! Még még sok történetet.:)

Piszke a Birtokról írta...

@ kovtama: a hosszúra nyúlt tél végén leginkább csak aludni volt kedvem, most meg néha épp a túl sok tennivaló hátráltat a Birtok naplózásában, de azért igyekszem ;)