2011. október 7., péntek

Pl. pöle

Persze a padláslakóink bármi más kistestű lények is lehetnek, de hangzás alapján legalább nyolcvan karmuk van, amivel hamarosan át fogják lukasztani a gipszkarton plafont.

Simán látom a harmadik szememmel, ahogy a fejünk fölött egy csorda apró, szőrös, négylábú M. Flatley szteppel csatakosra izzadva, teljes elszántsággal, és bár a vízió szórakoztató, azért kicsit aggasztó.

A pelére (térségi divat szerint ejtve inkább pölére) mint vélelmezhető elkövetőre pusztán azért esett a választásunk, mert mint kiderült, gyakori errefelé (és mert nagyon bájos kis állat, úgy egyébként).
Ez itt nappali pöle, olyankor szépen alszanak, csak estelente megy a randalírozás (fotó by agroatlas.ru)


Mivel a szakirodalom szerint a sziklás biotópokról teljesen hiányzik, ésszerű megoldásnak látszik, hogy sürgősen szerzünk és installálunk sziklás biotópot a Birtokra (közvetlen a tengerpart mellé), annyi már biztos, hogy a panelévekben kialakult rutin szerinti plafondöngetés, illetve a macska padlásra dobálása semmi eredménnyel nem jár. Szintén a szakirodalom szerint ugyanakkor a pöle téli alvó, tehát hamarosan nyugi lesz, remélhetőleg előbb álmosodik el, mint hogy a vadonatúj plafon megadja magát.

A helyi élővilág további furcsaságokkal is szolgál: egyrészt van migráló dinnyénk, ami szétköpködés útján állt neki szaporodni, és mire hazaértünk a tengertől, leveleivel teljesen elborította a járdát, enmaga (egész pontosan 3 darab csíkos van) pedig rohamos dagadásnak indult, de még nem lékeltük.

Flambírozott októberi dinnye, flambírozás előtt, októberben


Másrészt a britán idén a szokottnál korábban kezdte a délvidéki költözködést: hazatértünk után két nappal elcsomagolta a horgászfelszerelését és a sátramat, beült a harminc esztendős csodájába, és visszaautózott oda, ahonnan eljöttünk, azóta pedig SMS-ekben panaszkodik, hogy micsoda világ ez, ahol fizetni kell azért, hogy halászhass a tengerben és betedd a lábad egy nemzeti parkba.

(egyébként még mindig a munka-utazás-munka-utazás-stb vonalon hullámvasutazok, de legalább marad mesélni való a hideg téli napokra is, köszönöm, hogy addig is erre jártok)

8 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

"nappali Pöle" véletlenül sem néz hülyének a kedves uram, amiért a monitor előtt ülve, közel este tízkor ledőlni készülök a székről a röhögéstől:) Kitartást, jön már a hideg!:)

Névtelen írta...

Egy zacskó őrölt borsot meg lehetne próbálni szétszórni a padláson. A macskákról halottam, hogy azzal kell távoltartani a nemkivánt helyekről. (Minden eső után ujra kell szórni!) Lehet, hogy a pölék sem birják a szagát. (De legalább a macskák békén hagyják őket bulizni.) Laci

Messzenéző Minyon írta...

Amikor a sziklás biotópok telepítéséről írtál, hirtelen megijedtem, hogy most akkor mi lesz a tengerparttal, de egyből utána megnyugodtam.

Piszke a Birtokról írta...

@MM: még jó hogy nagy a Birtok, minden elfér rajta ;)

Hamek írta...

http://www.origo.hu/tudomany/20111024-vaspondro-poloska-denever-nyest-hideg-elol-behuzodo-allatok-a-hazban.html

Talán segít a társbérlők megismerésében.

Piszke a Birtokról írta...

@Hamek: Hű, ez a vaspondró igazán gusztustalan lénynek tűnik...
A mi padlásbérlőink elaludtak, mielőtt bemutatkozhattak volna, úgyhogy valószínűleg tényleg pölék. (Korábban volt nyest, de mióta állandó a kutya-macska-ember jelenlét, elköltöztek)

Nils Holgersonné írta...

ok, segítek: milyen a konyha? fűtötök? a fürdőben is? vagy azt egybe a hálóval? hogy szuperál a meggymagpárna? mit főztél még be? most akkor lehet-e grillezni a sparhelten? hogy áll a terasz? beázik-e még? mi újság a Szembééknél? hol a mosógép?

naaaaaaaaaaaa?

Piszke a Birtokról írta...

@NHné: kedves jótündér, a témaötletek mellé küldj még nekünk időt meg pénzt is, hogy ömleszthessem a beszámolókat... eh, összeszedem már magam tényleg, de ezúttal nem lustaság miatt van hallgatás