2012. február 25., szombat

Csaptörő Mátyás

Csapadékos csapások, csapzott csapatokkal és csapatással, csapkodás nélkül.

A nótával ellentétben mifelénk nem olyan kis megfontolt, csipp-csepp, egy csepp módon zajlott az utóbbi napokban az olvadás, hanem hangosan csorgott-dőlt a lé mindenhonnan, plusz néha eső is esett. A macska bepánikolt óbégatása szintén megszokott soundtrack volt mostanában, úgyhogy a két hangeffekt együttes jelenléte ellenére is csak véletlenül néztem ki a verandára. Pár pillanatig pedig még el is gyönyörködtem az utcáig hömpölygő vízben, megállapítva, hogy ember milyen tehetségesen intézte a beton lejtését, mert pont a megfelelő helyen tényleg kivezeti az Amazonast a kertbe. Aztán állt csak össze fejben, hogy a fenti jelenségek függvényében mire is utalhat a kerti csapot körbebugyoláló sárga nejlon mozgolódó-robajló dudorodása.
A paradicsomos tréning nyilván a zsigereimbe ivódott, mert nagyon gyorsan ugrottam le a vízaknába, és közben még arra is volt kapacitásom, hogy 1. elkerüljem a mocsarakat 2. örüljek, hogy nem épp egy szál arcpakolásba öltözve ért a csapás 3. megüzenjem embernek – aki kb. kéthavonta egyszer hagy itthon magamra –, hogy „árvíz!”. Mikor már telefonon is tudtunk értekezni, nagyon precízen elmeséltem, hogy ledobott a cucc egy kis kerek bigyót, aminek a közepe lukas, és a függőleges cső oké, de ahogy vízszintes lesz és utána megint lefelé függőleges, a kis piros kar alatt, na ott vélhetően hőtágulási hatások következtében folytonossági hiány lépett fel. Mert ilyen szakszerű vagyok én. Végül inkább küldtem neki egy fotót, csak hogy tudja, mit kell kérnie a vasboltban.

Kiderült, ezt hívják úgy, hogy csap


A falusi vigasságok délután a fő attrakcióval folytatódtak, amely cirkuszi plakáton „A Nagy Traktor Kis Autót Sétáltat” felirattal szerepelne. Az van ugyanis, hogy a kocsink másfél hónapja nem indul, és nem segített rajta sem helyi kézrátétel, sem telefonos vaják a szerelőtől. Nagyjából a falu minden tagja próbálkozott már okosságokkal (volt itt dezodorral fújás és alulról gázlánggal melegítés is, ne akarjátok tudni), én meg piszkosul kiművelődtem autószerelésből, tök meggyőző arccal tudom például mondani, hogy „szerintem ez még levegős”, bár fogalmam sincs mit jelent. Végső megoldásként maradt az, hogy behúzatjuk a Buszos Tomival. Sokkal viccesebb lett volna, ha a busz mögé kötjük a kocsit, de inkább traktorral jött végül. Az eredeti megállapodás úgy szólt, hogy szép lassan, egyenletes tempóban vonulnak föl-alá a főutcán, de a harmadik körnél ebből már gyorsasági rodeó lett, viszont a motor még így se brümment egyet se. SzembeGyuri ennél a pontnál ott tartott, hogy őszintén csodálta emberem türelmét, mondta, hogy ő bizony inkább rátolatna a traktorral az ócskavasra, aztán levan róla gond, de ehelyett csak csapra vertek pár sört a nagy izgalomra. A tervek szerint pedig ma ez a szörny fogja sétáltatni (mert az elakadt szörnyet megmentettük a mi akkumulátorunkkal, a mi kocsinkban pedig kicseréltek közben még egy biztosítékot, szóval hátha):
Háztáji építés

Tehát működő autónk még mindig nincs, de örülünk annak, aminek lehet, például hogy dobozos tejet is kaptunk ma reggel a boltban:
Még így is jobban jártunk, mint múltkor, amikor WC-papír nem volt a boltban


Update: a szörnyeteget kicsit vezethettem is a dágványban, kell nekem egy ilyen, de most gondolkodom, hogy ruhástól menjek-e a zuhany alá. Viszont a mi kocsink még mindig nem indul.

12 megjegyzés:

Mazsiapu írta...

Azt már próbáltátok, hogy benzint töltötök az autó tankjába? :)

Piszke a Birtokról írta...

@Mazsiapu: az csúnya lenne, mert dízel :)(egyébként dermedésgátlásként kis benzin is került bele egy ponton, de nem ez a hiba)

Névtelen írta...

Volt egy ismerősöm aki úgy tolatta magát - szinte körbe a Balatonon - hogy nem volt rajta a gyújtás a kocsin, így hiába ütötték a csomagtartó tetejét a tologató delikvensek, hogy na most engedd fel a kuplungot :DD
A vízvezeték meghibásodását követő hibaleírásod elsőosztályú!
Én az autónk szerelőjének szoktam ilyeneket mondani, mikor valami baj van a járgánnyal. Többször hallottam már telefonban, hogy ilyenkor zihálva veszi a levegőt. Személyesen pedig látom, hogy elsápad és forog a szeme körben :D De a végén mindig rájön mi volt a baj. Gondolom a szakszerű leírás vezeti rá :D
Egy szónak is száz a vége, úgy húzzátok az autót, hogy legyen rajta a gyújtás :D
Remélem sokat segítettem!
Üdv: Szücsi

BAnya írta...

Dobozos tej, bruhaha! :D

csakBea írta...

Mi a baj a zacskós tejjel? Én szeretem, nálunk annak még mindig több köze van a tejhez, mint a dobozosnak. Épp a múltkor nézegettük a "kicsivel", hogy rá van írva a dobozra, gyártja: XY vállalat. Ahelyett hogy az lenne ráírva: gyárja: Riska...:)

Piszke a Birtokról írta...

@Szücsi: sokat, de így se indul ;)

@BAnya és csakBEa: A dobozos tej a boltosunk kreativitását dicséri :)) A zacskóssal sincs baj, egyszerűen csak megszoktuk, hogy nagy tételben, hosszú távra, dobozost veszünk, és rutinból azt kértünk. Persze ha lenne a környékben friss, házi tej... hihetetlen, hogy szüleim meg nagymamám nagyvárosok közepén házhoz kapják a bocis autót, nálunk meg semmi, csak a hajdani tejcsarnok romjai.

Borsmenta írta...

Nekem egyszer az AC pumpa halt be, bár nemtom az van-e dízelben. Valahogy túlszívta magát, vagy akadozott, vagy ilyesmi. Aztán időnként leállt. Egyébként gyertyákat néztetek? Olyan is volt, hogy a 4-ből 3 meghalt, aztán egyszercsak nem indult.

Piszke a Birtokról írta...

Breaking: ma már EGYSZER beröffent, de aztán megint semmi. Cserébe lassan angolul is ugyanolyan jól nem értek az autószereléshez, mint magyarul, mert a britán szomszéd Ázsiából mailben tolja a táv-megfejtéseket. És lassan már nincs szétszedetlen, átfújatlan stb. része a kocsinak...

Gandalf írta...

Szia!
Az a gép nem kap üzemanyagot. Tuti. Mondtam vele újat?

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: sőt, szerintem levegős is :D (egyébként tényleg az a legvalószínűbb, hogy az adagolónak van valami nyűgje)

Szerafina írta...

Szia! Végigolvasgattam a blogot, néhol nagyon nevetgéltem, néhol kicsit kevésbé. Mi még csak most kezdjük a dolgot, igaz nem annyira "nehéz" állapotú házakban gondolkodunk, mint ti, de cserébe van három gyerek... ha gondolod, nézd meg néha hogyan is állunk, most még nagyon az elején vagyunk. :) olvaslak még tovább, kíváncsi vagyok, hogy alakul!
Sz
http://tenylegfalu.blogspot.com/

Névtelen írta...

Lassan egy hónapja nem írtál! kezdek aggódni! Írj, minden rendben-e! Üdv reb