2014. május 10., szombat

Mégsem metró

Fúga mozaikra és fugára.

Eredetileg eszemben sem volt a konyhapult fölötti falfelületeket bármivel burkolni, de aztán tavaly ősszel ember paprikakrémet csinált botmixerrel.
Első körben a metrócsempére kattantunk rá – Opera megálló Somogyban, mekkora fless –, de mivel az ablakok miatt úgy tizensok helyen törik meg az egyenes, gyorsan kiszámoltunk, hogy a vágási veszteség nagyobb, mint az amúgy felhasználandó anyag az alig 3 négyzetméterre.
Hagytuk soká a francba az egészet, aztán mikor barátok girbegurba fürdőfalán szembejött a fehér, maximum mentafagyi árnyalatba hajló üvegmozaik, éreztük, hogy eldőlt végre. Akkor még csak annyit tudtunk, hogy nem egyenként kell a kétszer kettes kisbaszokat felragasztgatni. Azt nem, hogy ez nem is feltétlen igaz, és hogy a művelet minden más része tuti szopás.

1. Üvegmozaik alá extra csemperagasztó kell. Drága, de legalább nincs belőle 25 kilósnál kisebb kiszerelés.
2. Vakolatig le kell csiszolni a mészfestéket a falról.
3. Hír érkezik a barátoktól: bár náluk a hangulatfényben nem annyira látszik, de vannak benne rózsaszín(!) kockák is.

Az 5x5-ös színmintán többé-kevésbé így nézett ki

4. Maradjon inkább a paprikás fal.
5. Viszont maradt csemperagasztójuk, mert ők megvették a 25 kilót.
6. Mégis nekiállunk. A teljes konyha ismét két öt napra kiköltözik a verandára, ember csiszolás közben négyzetméterenként őszül tíz évet.
 7. A macska megint bestresszel az építkezéstől, ezt éjjel, szagosan adja tudtunkra, az ágyamban.

Pont olyan, mint egy négyszáz kilós gorilla, legalábbis ő is oda ül, ahova akar

8. Míg én matracot és ágyneműt mosok, ember gyakorlatilag vakon pakolja a falra a lapokat. Igen, a csempe színét borítja a barna csomagolópapír, ha elbasztad, csak akkor látod, mikor már úgyis mindegy. A nyilaknak látszólag semmi jelentőségük.
9. A mellékelt útmutató javasolja, hogy hívjunk kifejezetten üvegmozaikozó szakembert a feladathoz, de szerintünk úgysem tudna olyan szépeket káromkodni, mint emberem.
10. A barna csomagolót csak 48 óra múlva moshatod le a nagy műről. A nem megfelelően megragadt kiskockák ekkor kezdenek egyenként kipotyogni.

Különben szép a hangjuk leeséskor

11. Meghirdetjük a 3D-s, felnőtt verziós élő, tetrisbe oltott torpedóversenyt. A pillanatragasztó vonzereje hirtelen nagyot ugrik.
12. Kreatív reformokkal végül mind a falon maradnak, ezek után a fugázás már egyszerűbb, mint kenyeret vajazni.

Sunshine Barbie

A színtani elemzéssel viszont egy hete nem jutunk sehová. Az eredeti fehér-halkzöld (ICE!) kombinációba nem csupán rózsaszín jutott, de van ott négynapos hematóma (sárgáslila), kis hableány vádlija, valamint a my little pony csillámfaszlámába bújtatott teljes színskálája. Napszaktól, fényviszonyoktól és betekintési szögtől függően, úgyhogy normális képet se lehet róla csinálni.

Véraláfutás a bal sarokban

Hollywoodi naplemente

Fehér ez. Kis kékkel. Zöldben. De csillan.

Mázli, hogy egyébként tetszik. És még a ragasztóból is maradt, megy tovább vándorútra. Kezdődhet a meggyszezon.

18 megjegyzés:

Hobbikertész írta...

Never forget this:
http://media.titanmagazines.com/filebrowser/barbie-posts/barbie-23-spread-5.jpg

Zsuzsa írta...

Ismét leestem a székről, röhögés/olvasás közben!
Csak mert teljes mértékben
átérzem a "fájdalmatokat"
-Mi ugyanis pont 11 éve
újítjuk folyamatosan a
parasztházunkat! :)))))

Dominika írta...

Hű, érezhetően felbosszantottak téged ezek a csempék... :D
Persze, mi attól remekül szórakozunk.
négynapos hematóma... :D
a kis hableány vádliját azóta is próbálom vizualizálni.

Unknown írta...

Nehéz volt, de megérte. A pillanatragasztós részt ugyan nem értem, de vagyok én egy fogyasztóvédő? Mindenki azzal szíjatja magát, amivel jól esik.

A színleírások überfaszák, lehetne bevezetni a RAL-skálán, vagy hogy hívjákon.

Már csak Piszke barbieazilása van vissza, hogy passzoljon a konyhához.

Aranyalma írta...

4 napos hematóma ....... :-D

zsuzsi írta...

Legalabb vagni tenyleg nem kellett ;)

Borsmenta írta...

A képek alapján én gyöngyháznak nevezném az egészet.
Merész próbálkozás volt, remélem megérte. :)

Feszter írta...

Nagyon nagy! Ha én minicsmpegyártógyáros lennék, ezt a posztodat elkérném reklámozni :)
(Somogy :) közös pont)

Mona írta...

Utoljára a saját "Bénázásomon a Döggel" röhögtem ekkorát ;) (persze utólag) Van, amikor tényleg a végeredmény a lényeg :)

Unknown írta...

Kedves Birtokoseset! :)
Egy ideje be-benézek hozzád. Üdítően szórakoztató a stílus, amit művelsz!

Most szembesültem a konyhaablak előtti mosogatóddal. Érdeklődök, hogy az ablak nyitása és a csaptelep hogy viszonyulnak egymáshoz?

Üdv:5letlak

Piszke a Birtokról írta...

@Zsuzsa: nekünk is kinéz még 1-2 ilyen évtized, mielőtt újrakezdjük az egészet :) Idénre épp csak verandatetőt, konyhabútort (szekrények alul), istálló/pajta rendezést, kerítést tervezünk...

@Dominika: a konyha állandó költöztetése jobban bosszant (a csempével végül is nem én szívtam), de ilyenkor legalább kihasználjuk a kültéri főzést bundáskenyérre és egyéb olajos társaira

@MD: nem pillragasztó volt végül, de a kísértés nagy volt. Csak aztán nem fotóztam a ragtapaszos renegát kockákat.

@zsuzsi: ugye, hogy ahhoz képest nem is szívás?

@Borsmenta: még az se igaz, a kockák kb. 60%-a matt. De megérte :)

@Mesenemez: helló, földi :)

@Mona: ne is mondd, még rám is vár még legalább 2 Dög (is)

@Csaba Csuk: felemásan :) A jobb szárny teljesen nyitható és billenthető, a bal a csapig. De miután (a mosogatóval szemben állva) balra van a bejárati ajtó (és egy teljesen nyithatatlan ablak), jobbra meg egy dönthető-nyitható kétszárnyú ablak, emiatt különösebben nem vagyunk boldogtalanok.

Szücsi írta...

Tudod, én azt hiszem, Te hálátlan vagy. Rideg téli estéken, mikor az udvaron-kertben semmi látnivaló, beülsz a konyhába egy bögre forralt borral, és nézed a csempét. Hány féle színt látsz, hogyan helyezkedik el benne a rózsaszín, a lila, a zöldes, a kékes, a... Társas játéknak is kitűnő, ki milyen színt talál még, milyen formában helyezkednek el... Szóval Ti mos nem egyszerűen csempét kaptatok, hanem egy hosszú időre szóló lehetőséget :) Persze nem mindenki érdemli ezt meg... Vannak elégedetlenkedők, akik nem értenek a csempe-olvasáshoz.

Piszke a Birtokról írta...

@Szücsi: hát hol elégedetlenkedtem én? :) egyébként tényleg tök jó esti szórakozás, mikor sötétben csak egy konkrét lámpa ég, megfelelô szögben elhelyezve, na akkor a legviccesebbek a színek

Szücsi írta...

Na ugye. Csak rájössz az ízére :D

Gandalf írta...

Próbáltatok már kopogni rajta a nap különböző szakaiban? A helyetekben, persze csak és kizárólag télen, kínai evőpálcikák segedelmével addig koppogatnám a kis kockákat, míg összehoznék egy szonátát fugára... :) Sőt egy kamaraszonátát alkotnék... vaaaaaaagy, szigorúan 18-as karika alatt, camera szonátát... ;)Mindez, a megfelelő világítástechnika alkalmazásával, kellemes aláfestés lenne egy szintén kellemes, ámde unalmas, ha egyáltalán nálatok előferdül ilyesmi valaha is ( :D ), télvíz idei estének...

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: hangvillának mondjuk használhatnék egy húsvillát. És utána jól lenézhetnék mindenkit, aki csak zongorázni tud, az milyen egyszerű már, egy sorban lévő billentyűkkel :D

Medora írta...

Mondhatsz amit akarsz: gyönyörű lett a végeredmény. És a stílusod!

Névtelen írta...

Vinnyogva röhögök:D Viszont szép lett! (nekem meg elment a kedvem az üvegmozaikolástól, pedig nagyon, nagyon...) A négyszáz kilós gorillát meg csókoltatom;)