2017. május 23., kedd

Gyapjas tanulságok

Sokat tanultunk ebből a hétből és a 22 bariból, íme, a főbb tapasztalatok:

• Racka jó, suffolk jó, merinó rossz. Nagyon rossz. Legalábbis nyírni.

• Merinót is lehet sárga nyelű ollóval nyírni, de halk sírdogálás lesz a vége. Ha vége lesz egyáltalán (a másfél órás első bari után nem hittem, hogy valaha vége lesz).

• A nyírógép nem ürdüngtől való találmány, de nem is csodaszer. De azért szerettük.

• Néhány merinót még géppel nyírni is szopás. Hajrá suffolk, hajrá racka.

• Az új-zélandi birkanyírós videók kifejezetten szórakoztatók.

  fekete rackakabátok 


• Férfiaknak: mindig legyen a (nemez)tarsolyodban pár macsó mese mindenféle sérülés eredetéhez kapcsolódóan – a „hónaljon rúgott egy összekötözött lábú, oldalán fekvő racka” nem macsó.

• Nőknek: ha helyzet van, ne számolgasd, hogy épp csak feleannyit nyomsz, mint a feltápászkodni készülő vastagbundás törpemamut, hanem határozottan vetődj és gondolj Angliára a gyapjú derékaljakra.

• A németek Armageddon idején is képesek tüchtigkedni. Az istállóban leterített ponyvára frissen odakerült, első adag vegyes trágya láttán a kedves háziasszony azonmód elszaladt egy tekercs papírtörlőért. De van remény, a negyedik birka utáni állapotokat látva már kicsit ő is überpedánsnak érezte a korábbi magatartását.

• A főzőmosás nagyon hasznos funkció a mosógépen.

• Kék-zöld foltokra még mindig a fekete nadálytő a legjobb.

28 megjegyzés:

konyvesszilvi írta...

1. (pont)de mi a baj a merinőval? te edzett Piszke vagy és Ember muszály fejlődni vagy megfejlődni magatokat.
2. (pont) ma salami nemzeti siro nap van mindenkinél a gyerek - racka stb sir bőg bömből......leeht hogy még egy énekest ( vagy együttest vagy kiégett popsztárt is oda kéne a falutokba költöztetni és gyogyito/altato dalt énekelne a piciknek.
3. nyirogép rulez...kép nincsen a nyirogépről? ezt a halom barna izé rackaszőrt kevesslem :d
4. anti-merinó nyirásos dolgot nem értem de majd kifejted hogy miért
5. én megnéznék Piszke barit nyir videot vagy instasztorit/facevidit/birtoktv-t mindegy csak többet mint eddig
6. 7 pont férfiak vs nők sérülési rovat nem lesz ?
8. Jaj ne is mondd a takaritásmániás istenüket ott ha nincsen minden pillanatban takaritva kitör a következő háboru. :D Hogy birta a kedves szomszéd a szagokat légfrissitőt nem hozott?
10. Fekete nadálytő vagy vadgesztenye és társai biomedes dupla csomi most akcios :D

Dominika írta...

Milyen helyes bajsza nőtt az autónak! :) Mesékben pont ilyen figurák vannak, Birkás Tánti majd szépen azokból is kinevelődik, persze unokahúg nyilván nem mesét nézni megy Giccsfalvára (minek, mikor ott a mese), de azért majd adok pár tippet. :D

Nagyjából látom a szemem előtt, ahogy győztesen, de összetörten szopogattok Emberrel valami masszív nedűt a teraszon. Remélem, jutott arra is idő. Hogy mindeközben maguk a nyírott állatok hogyan érezték magukat, arról persze nem szól a fáma... :)
Nagyon billegnek ilyenkor?

zsemolino írta...

Ebből a gyapjúból parókát nem lehetne csinálni? Olyan szépen omlik lefelé az autón, szerintem lenne közönsége. Ezek szerint lőttél már nyírógépet is? Biztos haladósabb, mint a Fiskars

Névtelen írta...

Szia Piszke, ket gyors intim kerdes -miota vagytok Emberrel egy par? Es el lehet menni meglatogatni titeket?

Egyebkent irtad hogy nem tetszett a beavatkozasod a bariknak h helyetted is valaszoljak @Dominika kerdesere es mintha Piszke is meglepodott h nem elveztek a barik a kinzast/szortelenitest .

Udv Flora

Piszke a Birtokról írta...

@szk: itthon nemigen vannak gyapjúmerinók, inkább húsmerinók és azok fura keverékei. Emiatt hatalmasra nôtt, vastag-zsíros-ragacsos bundájú állatok, amiben a nyírógép is elakad, és 2 barinként cserélhetsz pengét...
@zsemolino: a tüchtig német asszonynál volt egy majdnem új, ember kipróbálta és a maradék 6hoz kölcsönbe vettük. Megérte. Rackaparóka :))
@Dominika: levezetô italozás elmaradt, mert 1. nem volt a lidlben a rozénk 2. késô estig arra vártunk, lesz-e még bálázás is (nem lett). Billegni nem billegnek, de a kosok a nyírás után hajlamosak egy órányi, fejlógatós depresszióba esni :D de aztán elmúlik.
@Flóra: ójaj, már vagy 16 éve... random vendégfogadásra még nem vagyunk nyitottak, egyelôre a szûk (ám igen nagy számú) rokonság és baráti kör is telt házat csinál folyton :)

konyvesszilvi írta...

@Piszke Igen tulképeztem wikipédia által hogy ez valami import juh lehetett ez a Merinó nevü izé. Hát minden elismerésem a tietek de ha idedobod a cimed vagy megküldöd mailbe megnézem a mi Lidl-ben ezt a borocskát :D aztán jutalom is lesz nemcsak munka meg bálázás meg ilyenek.

zsemolino írta...

Újabb szakmai kérdés: a főzőprogram kiveszi a rackabundából a göndörséget vagy megmarad utána is? Csak parókakészítési szempontból. Mert ha nem, akkor fel van találva az örökdauer és örökraszta.Ha kiveszi, akkor se néz ki rosszabbul, mint az afro frizura brazil keratinkezelés után. Tehát szerintem a parókabiznisz életképes.

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: ööö, a fôzôprogram a melósruháknál kellett...
@szk: köszi, csak épp nem volt nekik, egyébként hazai bor;)

zsemolino írta...

Hát én lehet, hogy a gyapjút is beleküldtem volna a főzésbe, megelőzendő a későbbi összemenést :-)

konyvesszilvi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Piszke a Birtokról írta...

@szk: én azért nem vennék mérget arra, hogy zsemolino kezdő lenne...

konyvesszilvi írta...

@Piszke nem ugy értettem, a birtokotok életében :D

Piszke a Birtokról írta...

@szk: háááát, már legalább két éve kommentelősen is visszatérő olvasó... Kérem, a Birtok látogatói ne zaklassák (fel) egymást :P

konyvesszilvi írta...

@Piszke és ÉNN? hány éve vagyok én törzsolvaso? kommentelő pedig azt hittem a hűséges olvasok mint a jo bor/sajt beérnek :D Nem azért irtam de jok a kérdései, neekem eszembe se jutott kimosni a bundákat. Vagy racka hozományt de ez én vagyok :D ( jo neem is a szám nagy csak ) :)

Unknown írta...

Szeretném, ha v.ki leírná, mit is kell csinálni a lenyírt gyapjúval! Nálunk egy adag racka és egy adag cigája kos vetkőzött le. Eddig mi is csak a kidobásig jutottunk, pedig kb. 10 éve tartunk birkát, igaz, hogy csak 1-2-t.

zsemolino írta...

Nem vagyok kezdő, való igaz, legfeljebb szeleburdi, és ezerfelé figyelek egyszerre, mint afféle nőnemű állat, ezért bele-belecsúszik kis hiba a gondolatmenetbe. Egyébként én simán beraknám a gyapjút a mosógépbe, és utána filcet készítenék belőle. Vagy centi vastagságú fonalat óriástakarónak. Vagy akármit :-) Nincs elrontott projekt, csak tehetetlen gazda... Ha ismeritek a székely és a petrencerúd esetét. Azért az in-house britemmel (aki nem ennyire sokoldalú, mint én, viszont sose tanul meg magyarul, ezért ezt nem fogja olvasni) egész jól elfunkcionálunk itt a magunk módján. Tényleg, nem érzi valaki úgy, hogy sok a csiga a kertjében és feltétlen kéne két futókacsa? A szomszédaink módfelett utálják, hogy hápognak, félek, hogy ez a nem túl gtávoli jövőben terrorba fog torkollani. Szerető örökbefogadó családot és jó levegőjű, csigákkal teli kertet keresek nekik. Enni nem jók, mert nagyon nyüzügék (onnan tudom, hogy egyet kinyírtak a kutyák és kénytelen voltam megkopasztani, persze utána már a kutyának se kellett). Úgy terveztem, hogy majd itt békésen kimúlnak x év múlva és majd csinos síremléket emelek nekik, de erre egyre kisebb az esély. A télen nyolcat loptak el egy éjszaka, azok szegények valszeg fazékban végezték :-( Ha érdekel valakit, Zsemolino Kutynál az FB-n lehet jelentkezni...

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: mivel MUSZÁJ volt kipróbálnom egy kis adaggal, elárulom, hogy teóriád a gyakorlatban is igaz: helyre kis filclabdák jöttek ki a mosógépbôl, kunkori frufrukkal :D

zsemolino írta...

Hát ez örvendetes... nem emlékeztetnek kiskacsára véletlenül?:-)

zsemolino írta...

@ piszke: A frufrut nem egészen értem, ez nem volt bekalkulálva. Nem gombolyag véletlen és ott kell megkezdeni? Vagy macskajáték, hogy legyen rajta fogás?

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: ez racka feature. Merinóból biztos tökéletes gömbölyû filckavicsok lennének, frufrutlanul.(és nem, nem fogsz rábeszélni kacsákra :D)

zsemolino írta...

Rábeszélni nem akarok senkit, jófogásra és vaterára meg még annyira sem akarom őket feltenni, mert a cél, hogy jó helyre kerüljenek. Hátha más még úgy érzi, hogy kell neki ilyen kacsa, megbecsült kerti munkásként...Lásd itt: https://www.youtube.com/watch?v=RfR58qGbZQQ

zsemolino írta...

Az éjjel eszembe jutott, mit lehetne csinálni a kis filcgombócokkal, olyan egyszerű... És ráadásul van is ilyen szőnyegünk, igen jópofa (a macskák is imádják). Csak a mosás után be kell iktatni egy festési fázist, illetve a gombócméret egyenlővé tétele igényel némi előkészítést: https://catherineandgrace.com/2014/01/05/diy-home-felt-ball-rug/

Piszke a Birtokról írta...

@zsemolino: pont ilyen szőnyeg a terv, csak festés nélkül, a rackák természetes színváltós árnyalataival, és inkább kavicsos, mint golyós, vagyis nem ragaszkodom az egyforma méretekhez. Lesznek még hosszú téli esték :)

zsemolino írta...

@piszke: légyszíves majd bemutatni az elkészült művet úgy jövő februárban

zsemolino írta...

Tényleg jó és még kifizetődővé is válhat a rackabiznic https://www.etsy.com/shop/flussdesign

Névtelen írta...

@Piszkem sajat szonyegmarka nem lesz vagy parlatarusitas?

Amig en bulizom Remelem h te sem unatkozol :)

Szep hetveget Neked es olvasoknak :))

@KSz te jelentkezz Piszke tuti nem gondolta komolyan amit irr eleg serult a lelke es en nekem is szarul esett volna ha igy reagal de en a te kommenteid miatt is olvasom a blogot ! Legyszi irj!
Udv Flora

konyvesszilvi írta...

@Piszke jo tudni hogy milyen értékes dolgokhoz juttok a sok rackával de már hiányolom a blog folytatását.
@Flóra, már edzett versenyző vagyok épp ebben a testemben a második életemet éldegélem igyén ugy látom hogy Piszke egy elfoglalt hölgy, aki néha válaszol néha nem, néha világosborozik néha nem. Igy megy ez faluhelyen. - szerintem.

zsemolino írta...

Nem vagy egyedül jeligére: https://welovebalaton.hu/bor.gasztro/elvagyodtak.kivonultak.most.sajat.maguk.urai.1