2010. december 13., hétfő

Kétkályhás

Elkezdtünk sztereóban fűteni, de a 2.1-es rendszer a végcél.

A kályhatörténetünk egy hagyományos, itt hagyott sparhelttel kezdődött, hosszú ideig ez volt az egyetlen fűtési és főzési lehetőségünk, volt idő, hogy bográcsgulyást is főztünk rajta, szerettük-szeretjük.
Származási hely: Birtokos eset

Egy időben mellé állt az olajradiátor is, de okulásul elmondanám, hogy nem jó dolog hajnal 3-kor arra ébredni, hogy ég a vezeték a falban, úgyhogy ezt az opciót hanyagoltuk a villanyvezetékek kicseréléséig (igen, H., ezért is szeretlek ;)).
Nyáron a sparhelt kiköltözött a verandára és mosogatóállványként szolgált, és voltak halvány elképzeléseink, hogy majd kéne kandallókat venni, de forró időben ki gondol ilyenre?
Hát konkrétan a britán szomszédunk német jóbarátja, aki 10 órányi autózás után beállt az udvarunkba a kisteherautóval, mintha csak hazajönne, és szólt, hogy segítsünk levenni a kályhát, amit hozott nekünk, csak úgy.
Az elrepedt üveget leszámítva hibátlan, szeptember óta ez fűti a konyhát-szobát-nappalit.
Származási hely: Birtokos eset

A sparhelt meg maradt a verandán.
Aztán októberben elmentünk a varázslatos ajtóboltba, ahol nem csak bontott ajtókat és ablakokat, de katonai zoknit, machetét és bordásfalat is lehet kapni, és mint kiderült, kályhát is. Első látásra szerelem volt:
Származási hely: Birtokos eset

(A képen elrejtettünk valamiféle Máriát is, addig a padláson lakott, most meg nem tudjuk, mi legyen vele)
Egész addig azt se tudtam, hogy létezik olyan dolog, hogy kályhapor, aztán kiderült, hogy a helyi pláza is tart ilyet (vasárnap zárva, nyitva hétfőn és szombaton délelőtt, a többi napon pedig 3-4 óra ebédszünet után délután is), és apám is felhívott, hogy talált otthon a sufniban egy bödönnel. Ezzel lesz majd átdörzsölve, ha végre bekerül a helyére, a konyha-nappali és a leendő lakószoba között lévő fürdő-átjáróba, és ettől néz majd ki úgy, mint az új (de ha van valakinek ötlete, hogy a krómozott részeket hogy lehet szépre csinálni, ne habozzon közölni velem).
Nálunk a kályhákra nem csak a fura módon hozzánk kerülés a jellemző, hanem az is, hogy a verandán szoktatjuk őket az új környezethez – ez még mindig ott áll, mert egyelőre nincs hozzá füstcső, és eddig pont az ő helyét foglalta el a fürdőben a hevenyészett mosogatóállvány. Na de majd.
A harmadik, a Szép is a verandán dekkolt mostanáig (nyilván mindenki a fűthető terasszal szívatott minket), de ma a helyére került, mert elkezdődött a lakószoba vakolása. A nagyon rózsaszín tervek szerint karácsonyra ott már hajópadló is lesz, én ezt nem nagyon hiszem, de a vakolat szárítása miatt a kályhát azért üzembe kellett állítani.
Származási hely: Birtokos eset

A Szép hosszú töprengés eredménye volt, mert nem akartunk a hálóban egy böhönc fekete vasdarabot bámulni, viszont legolcsóbb szépként még ez is drága volt mindenhol. Aztán találtunk belőle egy alig használtat, féláron. Az ország túlsó felében. És négy ember kellett a kocsiba emeléséhez. De még így is megérte, azt hiszem.
(Egyébként a verandán van még egy gázüzemű kályha is, csak úgy mondom. Azt is kaptuk, de még nem használtuk)

11 megjegyzés:

tms írta...

"Máriát is"

...ki tudja, lehet, hogy dolgozik és vigyáz rátok :)

de ha véletlen könnyezni fog - már a sok portól -, akkor meg érdemes pénzt szedni érte, így gazdagok lesztek! :D

csókolom!

Piszke a Birtokról írta...

Őszintén szólva babonából nem merünk megválni tőle...

zomberlacika írta...

Lehet, hogy olyan, mint a lostban, hogy széttöröd és hullik belőle a fehér por. Csak úgy, végszükség esetére...

Messzenéző Minyon írta...

Megértem, hogy abba a kályhába első látásra beleszerettetek. Régebben létezett olyan anyag háztartási-, vagy festékboltokban, hogy krómpucc. Olyasmi, mint a Sidol, de krómra találták ki. Ennek próbáljatok utánaérdeklődni.
Csuda egy jó meleg verandátok lehet! Igaz, nálunk is volt ilyen állapot, de a fölösleges kályhának hamar gazdát találtunk (azóta is áld minket érte).

Névtelen írta...

Hát mindenki mást gyűjt..... ki bélyeget,ki ellenséget......nektek maradt a kályha! ( vagy a szűz )

h

Piszke a Birtokról írta...

MM, köszi, ennek a krómpuccnak utánajárunk! ma pont megkérdezhettem volna illetékesnek tűnő személytől, de elfelejtettem :(

Névtelen írta...

Az a sparheld, az a csudaszép fehér, mióta keresek ilyet. Jó nyáron a verandán főzni....

Piszke a Birtokról írta...

Én láttam ilyet újonnan több barkácsáruházban is mostanában. A mienknek az lesz a sorsa, hogy a felső részt kerti barbecue-sütőnek alakítjuk ki, ráccsal meg faszenes résszel.

Sheila G. írta...

szia, elkezdtelek olvasni, mi is parasztház felújítunk:)

az ország melyik részén vagytok?
hol vettétek a kályhát?

Piszke a Birtokról írta...

Szia,
Somogy keleti széle, a Balatontól se túl messze. Ti? A kályha is a környékből való, a bontott ajtókat és ablakokat gyűjtő árudából, ha érdekel részletesen is, küldj egy mailt és megírom, de állandóan változó a kínálatuk, úgyhogy mázli kérdése, ki mit talál épp ott.

Rezeda írta...

Már vettünk egy teatűzhelyet. De olyat akartam mindig mint a Tied, a fehér.

A mi kis házikónk fabungi, már csak a belső kialakítás hiányzik. Mi is saját magunk csinálunk szinte mindent, de nem tanyánk van, hanem egy nagy kert, hegyek lábánál.