2012. május 24., csütörtök

Vízválasztó

Mégis inkább a katasztrófaturizmusra fogom alapozni a meggazdagodásomat.

Alig fél óra. Összesen ennyi kellett ahhoz, hogy hömpölygő sárfolyó nőjön az udvar közepére, Főkutya szügyig érő vízben dagonyázzon, Kalózmacs meg rettegve emelgesse a mancsát és kétségbeesetten nyervogjon. Sajnos nem értem rá pátyolgatni, mert emberrel meg a británnal együtt lapáttal, kapával és partvissal próbáltuk legalább a háztól távol tartani a vizet, amennyire lehet. Tökig a sárban, gyakorlatilag mezítláb, mert a gumicsizmám természetesen az istállóban volt. Amit elsőként árasztott el a víz, és amivel csak az a baj, hogy a hálószobával közös a fala.
Az elején még volt tíz perc, amíg ráértem telefonban szörnyülködni apámnak a hirtelen jég, a szél, a nullára csökkent látási viszonyok miatt, még kicsit fotózni meg videózni is volt idő, aztán mikor megindult a domboldalról a sárlavina, ezeket mind elhajítottuk, és dologra.
Önmagában sem lett volna kevés az eső, ami nagyjából húsz perc alatt leesett, de a fölöttünk lévő három föld mind felénk lejt. Úgyhogy minden víz rajtunk keresztül folyt el. Ami nem folyt el, az most a pajtában lévő pincében van, színültig, nagyjából 15 köbméter (módosítok: 40), szóval a katasztrófaturizmus mellé a barlangfürdőt is beveszem szolgáltatásként.
A sár még mindig térdig ér mindenhol. A hálószoba fala csak néhány ponton ázott át kicsit. A komposzt mellé betelepedett egy köbméteres gödör. A pincét majd talán szép lassan ki tudjuk szivattyúzni, de a sár miatt nem fog gyorsan menni. Tulajdonképp semmi baj nincs. Mondhatjuk, hogy semmi komoly kár sincs. Csak lesz vele még temérdek meló meg temérdek szívás.
A dombon túl a vetemény. Meg a földek, onnan zúdult
Volt sodrása
A pajtából egy közepes gerendát is magával vitt
Tulajdonképp bírtam volna sírva fakadni, csak minek
Rosszabb is lehetett volna

14 megjegyzés:

Borsmenta írta...

Na, ilyet mi is láttunk. Pár éve átszakadt a vízelvezető árok a ház előtt, a garázsban volt 1m-es víz, meg a nappaliba is becsorgott. És nem a víz volt a baj, hanem a sár, meg a kosz amit hozott magával. Biztosító szerencsére fizetett, de meló így is volt vele.
Gumicsizmát fel, tényleg lehetett volna rosszabb is :)

Fernel írta...

Jaj!!!
Együtt érzek veled. Mást nem tudok tenni. :(
Nálunk az udvar zárt, támfalas, a kertből minden víz idefolyik. Ráadásul zártsorú, beépített kapualj.
Szokott privát medencéje lenni a kutynak, a vészhelyzeti megoldás nálam a kinyitom az ajtót a ház felé, majd átfolyik a víz az utcára. Tavaly milliméterek választottak el tőle.
Sok munkátok lesz vele, nem kétséges.
Remélem tovább nem romlik a helyzet, majd kiszárad.

Nils Holgersonné írta...

fu, basszus, basszus, basszus. én bőgtem volna asszem. (legalábbis utána tuti, addig tart az adrenalin) még így a képeket nézve is ijesztő.
nem lehet a jövőben valahova vmi nett kis árkot ásni?

Mági írta...

Sajnálom, Veletek érzek, 89-ben mi is megtapasztaltuk.
Napfényes napokat Nektek, kívül-belül.

Messzenéző Minyon írta...

Aúúúú!

Névtelen írta...

Most egy pár napig biztos nem kell locsolni! És aquapóniát csináltok a pincében?
Most komolyan: nem lehet a dombról lefolyó vizet valamerre eltériteni? Ha egy barázdát csinál(tat)nátok sréhen (úgy, hogy a barázda magasabb fele a ház felé legyen), az megtudná vezetni annyira a vizet, hogy ne árasszon el rögtön benneteket. (Persze extrém nagy esőben az sem ér semmit se!) Laci

Piszke a Birtokról írta...

elvezető: valami feltétlenül kell, ez már biztos, viszont kellett a mai dolog is ahhoz, hogy lássuk, hol-hogyan-milyet érdemes. Majd ember jól átgondolja, aztán kialakul.
De az biztos, hogy a locsolásról levan a gond pár napig

tms írta...

akkor ha javasolhatom uaz helyett ladikot nézzetek :D

TH írta...

Szép kis eső volt, az biztos. Várárok kell, nem vitás.
Mondhatnám azt is, hogy: "Hol várárok, most kőhalom./Kedv s öröm röpkedtek..."
na jó, ez nem lett elég vicces, de ennyire futotta...

Szilvai írta...

Esetleg eltárolni, szárazabb időkre?

Piszke a Birtokról írta...

@Szilvai: nem is hülye ötlet :) csak jobb lenne valami tartályban, nem a pincében (de hogy én hogy örülök, hogy a szellőzőfúrás óta eltelt hetekben nem jutott időm a benőtt gyökereket kivágni meg a földet kihordani a pincéből! A jelen helyzetet tekintve tök fölösleges lett volna)

Szilvai írta...

Én se a pincére gondoltam! :)) Valami tartály, ciszterna stb. Vagy egy csinos halastó? Sok munka és pénz kell hozzá. Nekem baromira tetszik a gyökérzónás víztisztítással kombinált tó ötlete. (esetleg aquapónia? :)))

Szilvai írta...

Ez persze a "kibicnek semmi se drága" tipikus esete.:)

kovtama írta...

Egyszer mi is igy jártunk, még nem laktunk ott, csak házfelújítottunk. Aztán egyik nap mentünk, nézem mi az a sok sár a fürdőben?? Szomszédék mondták, hogy előtte nap iszonyú eső és sár zúdult le a szántóról, kicsit nálunk is feljebb van. Aztán láttuk, hogy a műhelyen át bement a padlásfeljáróba, onnan meg a falon át a fürdőbe a csempe fúgája alól tört elő. Még jó, hogy nem voltam ott akkor, azt hiszem előbb jön a fiam, akkor voltam 9 hónapos :) Azóta mi ültettünk egy csomó epret, hagytuk egy részén befutni, felfogja a vizet. Lucernát vetettünk, az is megfogja. Azóta sem volt semmi nálunk. Nagyon együtt érzek veled!!!!