2012. július 30., hétfő

Uborkaszezon

PET-palack harmadvetésben. 

Mivel idén van először igazán változatos veteményesünk, amolyan betonfalként jött arcba az eddig ismeretlen nagy semmi július közepén: a paprikák és paradicsomok elvannak magukban, minden más meg érik, betakarítódik és konzerválódik, de valójában a tavasz óta tartó nagy kerti nyüzsgést követően nincs igazán mit csinálni a kertben. Persze, lehetne gazolni itt-ott, de pont ugyanolyan értelmetlennek tűnik már, mint a cementlapos padlót felsikálni a remélhetőleg mihamarabbi betonozás előtt. Szóval szembesültünk az árván maradt parcellákkal a krumpli és hagyma helyén, ettől pedig az évszak derekán elkezdett elkapni a „mindjárt vége a nyárnak” szomorú érzése.
Békésen utóérnek az öngyilkos körték
Ehető méretű kukorica, és megvolt már az első lecsó is saját paprikából
Hajnalkafal brutális levelekkel
A tetőhöz érve bekanyarodás előtt napokig gondolkodnak a levegőben
Ekkor kezdtem valójában felfogni, hogy mi az a másodvetés, amiről rutinos kertesek beszélnek. Ekkor derült ki az is, hogy a legkézenfekvőbb az uborka újraplántálása, és szégyen vagy sem, én csak most értettem meg igazán az uborkaszezon globális jelentését.
De persze ezt se tudjuk normálisan csinálni, nálunk tulajdonképpen már harmadvetésről beszélhetünk. Az első adag uborka ugyanis simán eltűnt a tökök között, a második adag, ami a borsó helyére került, most indult virágzásnak, de harmadjára hátha még jobban sikerül, gondolta emberem…
…és elvetett egy csomó PET-palackot a kiflikrumpli helyére.
A szalmát kis foltokban széttúrta, földbe tette az uborkamagot, és egyrészt a megkülönböztetés, másrészt a védelem, harmadrészt a tripla üvegházhatás okán körbekerítette őket a palackgyűrűkkel, majd kigyomlálja a műanyagot, ha már látszó méretűek lesznek az uborkák. Mondjuk én azt a verziót támogattam volna, ahol eleve befőttesüvegben nőnek az uborkák, és mire beérnek, önmagától kialakul körülöttük a fűszeres savanyúságlé is, de ezen még dolgozni kell egy keveset.
Közben a kerti kvízsorozatba is bekerült két újabb feladvány:
Ez alattomban a kukoricák közé nőtt, nekem leginkább organikus motoralkatrésznek tűnik
Szintén kérdőjel, tavaly óta lakik a fűszerkertben, olyan magas, mint én, és vastag, vörös szára van
Különben pedig már szerveződik a kiflikrumpliért eperpalánta cserekereskedelem is, csak egy jó helyet kéne találni az eperföldnek, mint ahogy a britántól származó sárgabarack-csemetének is (nem, nem kérem az egyébként jogos kövek dobálását a 20 négyzetméteren kertészkedőktől, nagy kertben pont a bő lehetőségek miatt még nehezebb pont jó helyeket találni, a rebarbarán, az olajfákon és a bambusznádon is nagyon sokat kellett ám töprengeni). Akit pedig érdekel, a jobb felső sarokban nyomon követhető a 4 tő turbóparadicsomról származó gyümölcstermés akkurátus dokumentációja.

10 megjegyzés:

Orsi írta...

A második kérdőjeles növényed az alkörmös.

Juhmeli írta...

Selyemmályva (Abutilon theophrasti) az első. Ezt nem ismerem, de az alkörmösnek nézz a körmére, hacsak nincsenek vele hátsó szándékaid, mert nagyon terjed, brutális gyökeret növeszt már első évben, nagyon nehéz irtani, magról veti magát.

Névtelen írta...

Azzzzzzzta, szóval alkörmösnek hívják. Mi csak irtani-való, büdös gyomnak nevezzük.
Első időben meghagytam mert olyan gyönyörű lila bogyókat növeszt.
És a kis madárkák milyen édesek ahogy megeszik. Majd húsz körömmel próbálom eltüntetni a kerítésről, autóról és hintáról a lila foltokat amiket a madárkák hagytak a bogyó emésztése után.
Szóval, nálam ez az irtani-való kategória.

Niki

Gandalf írta...

Szia! Gyönyörű a Hajnalka-falad! A miénk is brutális levélzettel rendelkezik, csak virágozni nem akar valami oknál fogva. Eddig összesen 3..., nem 4 db virágot hoztak - kettő kéket, egy pirosat, és egy mályva színűt. Úgy gondolják, hogy ennyi is elég, vagy mi?!

ember írta...

@Gandalf kapnak azok eleg napsutest?

Ja es akkor itt is eldicsekszem, hogy kibujtak az elso petpalackos uborkapalantak! Mult szerdan ultettem... A bors helyere vetett tovejen meg mar nem csak viragok, hanem kis uborkak is figyelnek :)

Piszke a Birtokról írta...

@Meli és Orsi: köszönöm!
@Niki: én is ilyen szeretettel szoktam gazt nevelni...
@Gandalf: jún 28án volt elsô virág, elsô 2 hétben napi 2-3, azóta min 30, de a kútra futó se nem ilyen dús, se ilyen nagy

Szerafina írta...

itt nalunk is no az alkormos, kiirthatatlan. figyelni kell, mert mergezo, es a gyerekek, vagyis a legkisebb, meg megkostolna a kis bogyokat.... en csak siman levagom a viragot es kidobom, torodjon mas a kozos telek gyomirtasaval - foleg mert nincs nagoyn beleszolasom, mi tortenik rajta. a falusi telken ilyen nincs szerencsere. viszont sajnos a borostyant oda is telepitettek, az az unalmas temetohangulatu orokzoldet. azt folyamatosan irtani fogom.
a hajnalka nagoyn szep! es szuper erzes lehet a sajat termenybol jollakas. :)

Fernel írta...

Basszus, tíz perce azon gondolkodom hogy a Birtokon bors is terem :D, Piszke meg nem is említi, Embernek kell kommentbe beírni.
Mondjuk NH-né esete óta, a pasikat komolyan veszem :D, ha beírnak valamit a blogba :D
Jól van, na, értem, borsó helye :D

Juhmeli írta...

A turbóparadicsomok koktélok? Csak úgy viszonyításképpen, hogy el tudjam képzelni.

Piszke a Birtokról írta...

@Juhmeli: fotózom és mutatom nemsoká