2012. november 26., hétfő

Birtok Pince

Oldódás alkoholban és vízben.

Van nekünk egy remekbe szabott pincénk a pajta vége alatt, lépcsővel és boltívvel a bejáratnál. Fentről ugyan benőtték az akácgyökerek, de úgy terveztük, hogy szépen kipucolva tökéletesen temperált téli otthona lesz a krumplihagymarépa-társaságnak. Aztán a tavaszi özönvíz feltöltötte vagy 40 köbméter vízzel és sárral, és még örültünk is, hogy nem pucoltuk ki, mert milyen fölöslegesen dolgoztunk volna már. Na, majd ha kiszárad.
Csináld utánunk: nincs szőlőnk, de névre szóló borunk van.
"vagy este lefekvés előtt egy jó könyvhöz" - ezek engem ismernek valahonnan...
Aztán már favágás idején újra lemerészkedtünk kárfelmérni, mázli, hogy addigra már elkészült az első saját pálinkánk (mármint a mi körténkből is volt benne, és mi vittük el a főzőbe), kellett az etanol az élmény feldolgozásához.
Az élet értelmének vize 42 fokos
Egyértelművé vált, hogy pince abból a pincéből már sose lesz, ellenben örüljünk, ha nem rogynak alá a falak fölötte. Be kell tehát gyorsan temetni, majd folytatólagosan feltárni azt a B pincét, amiből jelenleg csak egy domb és egy kis, kitéglázott luk látszik, régebben rókavár volt. Még régebben meg, hát ki tudja, de a falu öregjeinek elbeszéléséi alapján odabent valószínűleg a borbélyüzlet romjai pihennek.

Emberemről azt egész biztosan lehet tudni, hogy vannak vakondgénjei, bizonyítja ezt az eredeti topográfiához képest három új (funkcionális és szándékosan készített) domb is az udvarban, tehát nála gyakorlatilag teljesen normális elfoglaltságnak számít, hogy talicskányi adagokban ide-oda sétáltatja a kertet, úgyhogy ezzel a résszel nem is lesz gond. De azt még ő is csak sejti, hogy milyen ötletekkel fogok előállni a boros-pálinkás-pityókás túlélőbunker kialakítása ügyében. Ha hirtelen eltűnnék, friss földhányások alatt keressetek először...

10 megjegyzés:

zazálea írta...

csakis 42, ez nem is kérdés, kultikus szám, passzol!

Messzenéző Minyon írta...

Addigra kitalálunk valami vezeték nélküli belülről kiásót :)) (Bocs, nem tudok elszaladni a témától...)

Hobbikertész írta...

"Be kell tehát gyorsan temetni" - és itt a gyors nem az a gyors, hanem olyan ráérősen gyors, ugye. :D

tms írta...

én - mint közismert borfogyasztó - azért nem vetném el a pincék feltárását, sosem lehet tudni, lehet, hogy ott van Attila sírja, nálatok bármi megeshet... :D:

Mátrai, security írta...

Csak az a 42, csak azt tudnám feledni! Félre bor, félre ser, az élet értelmének nincs alternatívája. Pincét neki, mélyet, jól zárhatót, sok biztonsági elemmel (szürke bika):-)))

emiGrants írta...

Roy elsõ pálinkája tavaly volt, de 53 fokosra sikerült, így Ford Prefect, mint barát nem értette volna meg! Nekünk két szép renovált, kõbõl épült pincénk van,de még mindig kerti szerszámok meg megmaradt építõanyag vannak bennük! :-(

Piszke a Birtokról írta...

@emiGrants: na de az 52 fokos már nyilvánvalóan Pángalaktikus Gégepukkasztó kategória :D

Kósa Márta írta...

Pincénk van - betemetve is van, de kiásva nem lesz, pedig szeretnééém...

emiGrants írta...

Hát már csak 5 fél literes üveg van a tavalyi pálinkából, de a napokban megérkezett a fõzdébõl az idei termés. Lett 400 liter cefrébõl 36.3 liter 50 fokos nagyon finom nedü. Azaz, hogy most még ihatatlan, mert bár “csak” 50 fokos, így is, hogy, Piszkét idézzem: Pángalaktikusan Gégepukkasztó. Hála Istennek egy pár hónap alatt megszelidül, az ízek összeérnek és azután már lehet mulatozni. Most már csak az érdekes, hogy hogyan fog szegény Roy egy szál magában (nekem nem szabad!) :-( elfogyasztani ennyi pálinkát?

Piszke a Birtokról írta...

@emiGrants: ó, ilyen esetekre mindig vannak bátor és önfeláldozó önkéntesek :D Nálunk összesen 12 liter lett kb. 180 cefréből, de csak a fele lett a mienk, majd jól beosztjuk jövő őszig.