2012. november 17., szombat

Tüzet viszek

Haladó házisárkány. 

Tavaly ember egész télen itthon volt, így nekem nem volt dolgom a családi tűzhelyekkel. Most viszont ő napközben máshol abajgat kályhákat, tehát én gyorstalpalón, szó szerint a saját bőrömön tapasztalva tanulom a tűzmágiát, indítással, életben tartással, hamuzással, átverős trükkökkel, fahordással (van fahordó komplém is, remélem ez nem volt kérdés).
A hóemberek már megszállták a házat, szóval biztos jön a tél (alcím: a nap, amikor azt játszottam, hogy ráérek)
Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy én a főtt tojást is képes vagyok pattogósra égetni, ha közben leülök olvasni vagy dolgozni, ez a hozzáállás a szimultán tüzek esetén sem szerencsés. Mert ha már csak akkor kapok észbe, mikor elkezdem érezni, hogy hűl a szoba, az azt jelenti, hogy kezdhetem elölről, mert már parázs sincs. Az elmúlt hetekben tűzokádás helyett volt részemről nem kevés "nőjön be az orra luka" kaliberűnél vaskosabb szitokáradat, ráadásul egy komolyabb mélyponton, mikor már kiveszett belőlem is majdnem minden tűz a témában, egy másik nővel tárgyaltam ki chatben a szikrapattintás bűbájos trükkjeit.
Vigyázz, kész
Na de a lényeg, hogy ez egy dicsekvős poszt egyre jobb vagyok, a rutin hiányát gyakorta nem teljesen kézenfekvő, de kreatív megoldásokkal kompenzálom, és már többször sikerült egész nap mindkét kandallót lobogásban tartani. Radiátoron felnőtt olvasók kedvéért elmondom, hogy a tűzrakás docensi fokozata az "egygyufás", na ezt még nem értem el, de zsarátnok-transzplantációból már írhatnék kisdoktorit.

12 megjegyzés:

Nils Holgersonné írta...

gondolom sejtetted, hogy így lesz, de odavagyok a hóemberekért! szivárványszín rulez

Nils Holgersonné írta...

mármint ezekért a hóemberekért vagyok oda, nem általában a hóemberekért

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: sejtettem :) én Lili takaróinak a színeivel képes vagyok álmodni is. Hogy az oroszlánjáról ne is beszéljünk (még mindig nem szedtem elő a jelszavam, ja).

csakBea írta...

Egy gyufás, persze...amikor ezek a gyufák már nem azok a gyufák mint régen, sőt a gyufásdobozról is lespórolták az izét..., na tudod a "smirglit", a gyufának alig van feje, és törik, ha rendeltetésszerűen használod!

Piszke a Birtokról írta...

@csakBea: mondjuk ez igaz. Pár éve vettem embernek macho gyufát (Minden Felületen Meggyullad), de abból asszem 40 forint volt egy kis doboz.

Dominika írta...

Először mobilon olvastalak, és a képeket nem láttam jól, és mivel a hóemberek után rögtön a főtt tojásról írtál, komolyan mondom, azt hittem, hogy a hóemberek vannak főtt tojásból. Most megnyugodtam, hogy nem... :-)
A tűzgyújtás pedig gyakorlással tökélyre fejleszthető. Ma már nekem is elsőre megy. Füst nélkül. :-)))

Piszke a Birtokról írta...

@Dominika: ha húsvétkor lesz hó, akkor csinálok tojáshóembereket :D

Névtelen írta...

Tudod mit mondott a somogyi böllér? Bion, bion, a gyors ölést a sok gyakorlás teszi.
Ezt mondta, de lefordíthatjuk ezt a tűzgyújtás technológiai elsajátítására is. Én pl. eleinte "egy öngyújtós" voltam. S persze színes magazinnal sose nem, se!

Piszke a Birtokról írta...

Múltkor a vásárban "azonnal ölő kés" volt a slágertermék, így a szezon kezdetén :D Öngyújtót egyszer hagytam konvektoron, azóta óvatos vagyok...

Alexandra írta...

Szívemből szóltál! Én is kezdő voltam, most már a középhaladóba tartozom. Inkább a tűz életben tartásában vagyok jó, meg a tüzelőfa méretre vágásában, de lesz ez még jobb is :)
Ugye milyen jó a lobogó tűz melegét élvezni? Nincs is annál jobb :)

zsuzsi írta...

Csinaltal tojashoembereket? Volt ho Husvetkor ;)

Piszke a Birtokról írta...

@zsuzsi: üdv itt :)) remélem kipihented már a maratoni olvasást. Tojáshóember nem volt végül