2013. január 29., kedd

Nyúl a buszmegállóban

Nekem eddig senki nem mondta, hogy a horgolásnak a számolás a legnehezebb része.

A motringokban hempergés úgy indult, hogy NH-nénál megirigyeltem a tökéletesen felesleges, ám rém vidám horgolt miniállatokat, és nyáron csakis ezért beiratkoztam gyorshurkoló alapkurzusra a nagymamámhoz. Ő lelkesen mutatott és magyarázott, hálából én hetekig gondoskodtam a család szórakoztatásáról azzal, hogy kocsiban, hegytetőn, kockázás közben és egyéb lehetetlen helyzetekben is váratlanul tűt rántottam és horgolásra fakadtam, mintegy edzésként.

Fél év hatásszünet után most éreztem idejét, hogy újra felvegyem a fonalat, és nyilván méltóságomon aluli, hogy mondjuk egy edényfogó ronggyal kezdjek belejönni a ritmusba. Választottam hát egy nyulat, segédletként olyan titkosírással, amihez képest a Da Vinci-kód az Ablak-Zsiráf, de elhatározás birtokában én nagyjából bármit képes vagyok megtanulni. Gyorsabban dekódolok már angol horgerszlenget és rövidítéseket, mint postai díjtáblázatot, viszont az aritmetikai fogyatékosságomon nem tudok túllépni.

Sosem voltam jóban a számokkal, megjegyezni is képtelen vagyok őket, szükség van az ujjaimra, ha ki kell számolni, hogy hat nap múlva milyen nap lesz. Leginkább a buszmegállókkal lehet teljes tévútra vinni, mert ha valaki nekem azt mondja, hogy a nyúltól a zsiráf az négy megálló, akkor máris inkább a gyaloglást választom, mert most akkor a négy azt jelenti, hogy a negyediknél kell leszállni, vagy négyet mész és utána, egyébként meg azt is beleszámoljuk, ahol felszálltunk?
Nyúlalkatrész
Na most horgolásban számolásilag két rossz közül választhatok. Vagy úgynevezett hurokjelölőt használok (buszmegálló-effektus), vagy elhivatottan mantrázok, mint egy komplett buddhista szerzetesrend. Ez utóbbinál vagy saját magam zavarodok bele a monotonul hangzó, de odafigyelést igénylő számolásba (esetleg a sokkba, mikor arra a képre eszmélek, hogy a Kandalló Előtt, a Fotelban Ülve, Ölemben Macskával Horgolok, ezt eredetileg úgy 40-50 év múlvára terveztem), vagy mások zavarnak bele, pl. egy telefonhívással. Ebben az esetben megtehetem, hogy kapkodva odakiabálom embernek mondjuk azt, hogy „huszonhárom!”, aztán ezt vagy megjegyzi valamelyikünk egész a folytatásig, vagy – ami sokkal gyakoribb – elvesztem a fonalat, és Ariadné meg Sziszifusz tragikus végzetbe gabalyodott szerelemgyerekeként inkább fejtem vissza az egészet, és ezzel végtelen hurokba kerülök. Mert arról persze szó se lehet, hogy nekiálljak a szemeket leszámolni.
Összességében tehát fókuszált meditációban már jó vagyok, a nyúl viszont egyelőre elég elméleti. De messze még a húsvét. És a répa már megy.

25 megjegyzés:

Lizi írta...

Nekem ebbe beletörne az agyvelőm.....

Nilüfer írta...

Ne számolj..horgolj érzésre:DD Én úgy hegesztettem annak idején a gyerekeknek kalapot, és használható volt:)

Piszke a Birtokról írta...

@Nilüfer: na de mi van, ha egy raklap amorf vérnyulat szabadítok így a világra? :D

Unknown írta...

Szemjelölőnek legeslegjobb egy gémkapocs, de egy darabka eltérő színű fonal is tökéletes, amúgy meg aranyosabb a nyuszifül, ha csálé. Handmade-feeling.

Piszke a Birtokról írta...

A jelölőnél nem a 'mi' a kérdés, hanem a 'melyikbe' :D

Unknown írta...

Bocs. Az utolsóba. Aztán onnantól számolod a 23-at, és amikor a 23.-hoz érsz, átteszed oda.

Piszke a Birtokról írta...

Na, akkor ezt most kipróbálom ezzel a logikával is, köszi :) majd referálok, hogy így már összeáll-e a fejemben

Unknown írta...

Nagynyuszinál, vagy ha a 23 is sok (pl nekem elég gyakran...), megjelölhetsz akár minden 10. szemet is, így az ember is felszabadul a megjegyzés felelősségének terhe alól.

Piszke a Birtokról írta...

Ó, hálás köszönet, működik és megértettem :) Pár videó ugyanis zsákutcába vezetett, a hülye buszmegállós logikám miatt meg magamtól nem tudtam kitalálni egy követhető és erőlködés nélkül megjegyezhető LOGIKUS metódust. Örülök, hogy erre jártál :)

Unknown írta...

Most látom, hogy anonim mentek a megjegyzéseim, pedig nem akartam itt ismeretlenkedni, Kati voltam, a fészekalja rigónevelős, örülök, hogy segíthettem, szólj bármikor, ha nyuszifülileg elakadsz.

Messzenéző Minyon írta...

Húúúú. Mostanában ám is rákaptam (újra) a kötésre-horgolásra, igaz, nem nyúllal kezdtem, csak sállal, sapkábal, csipkemellénnyel (kardigánnak indult, de elfogyott a fonal). Most viszont egy kígyót fogok horgolni, ajándékba, a kígyó évére.

Piszke a Birtokról írta...

@MM: a kígyó elég biztonságosnak tűnik :) például ráját már bármikor tudok én is horgolni, térkép nélkül :)majd ha már jól megy nyúl, boci és társaik, talán egyszer megpróbálkozom zoknival is.

Andicsek írta...

nálam is előkerült a horgolótű. térelválasztót próbálok alkotni de még az egyláncszem egyráhajtás áthúzom c. fejezetet tanulgatom:)

Mátrai, simán írta...

Nőm szerint: aki köt-horgol, az egyéb elvetemültségekre is képes. S nem véletlenül ő a nőm.
No, miután tisztáztuk viszonyomat e tevékenységhez, vigasztalnálak: állítólag az állatvilágban egyedül a borz képes háromig elszámolni. 1, 2, 3, majd a sok. A leírtak szerint te már meghaladtad egy borz számolási képességeit, s ez öröm. A borznak persze vannak egyéb, itt nem részletezendő tulajdonságai is, melyeket nem érdemes fejleszteni. Mindenesetre javaslom, hogy nyúl helyett horgolj borzot, könnyebben számolsz. Vagy az amorf nyúl, az borz?

Piszke a Birtokról írta...

@Andicsek: menj ki a folyóra, nézd meg, hogy hurkolják a halászok, térelválasztónak az már jó lesz ;)

@Mátrai: és biz nődnek már megint igaza van, én bármilyen elvetemültségre képes vagyok. Borz asztóan örülök egyébként, hogy jobb számoló vagyok, mint egy borz :D Az majd kiderül, hogy elamorfizált lényeket tudok-e borzosítani. Vagy borzolni. Egy hosszúlépéssel. Vagy hogy is hívják az ilyen öltést.

ember írta...

hmmm, most nézem csak, milyen szép is a nyúlfül háttereként szolgáló fázat (amit természetesen én csináltam, és ezáltal kellő büszkeséggel tölt el még úgy is, hogy csak én örülök neki, de ez így, egy gyors Becherovkát követőn igazán jólesik magamtól)

Csaba írta...

Nyuszifül. Vérnyúl. A nyúlon innen vagy a nyúlon túl?
Ha megteremtetted, akkor alkosd meg mellé az antiókiai szent kézigránátot.
S akkor számolni is megtanulsz. :-) :-)

Piszke a Birtokról írta...

@Csaba: az ötös számot szádra ne vedd :D

Névtelen írta...

Utóbbiaknak: :-DDD

Messzenéző Minyon írta...

Most jövök rá, könnyen vagyok büszke a horgolt kígyomra (mondjuk lehetek is, még el sem kezdtem). Még tiszta jó, hogy nem a sárkány vagy a majom éve jön, akkor azért bajban lennék.

Piszke a Birtokról írta...

@MM: mondjuk egy bivaly is elég necces lenne. Vagy ló. Bár ha belegondolok, egy neccbivaly....
Ellenben a következő Nyúlig van még vagy 10 év, addigra én is belejövök.

Névtelen írta...

Míg el nem olvastam a hozzászólásokat, voltak ötleteim, mit kéne mondanom. De most annyira lefáradtam...
Én itthon nyúúl vagyok. Apa így becéz. Elmentem hor(g)kolni...
Szücsi

Mátrai, a dizájnerológus írta...

Iparszerű horgolás esetén rendelnék totemállatot: szürke bika

Piszke a Birtokról írta...

@Mátrai, a horgellenző: oké, elsőre is értettem a finom utalást :)

Nils Holgersonné írta...

ember, nagyon szép a fa a nyúlfül mögött

horgolásilag meg már mindent elmondtak, amit kell. mondjuk én az első szemet jelölöm, nem az utolsót