2013. január 18., péntek

Csehovosan

A havazás annyira még nem terített be minket, mint a hómarókat ajánlgató spamek, de hólapát nélkül kezd kicsit durvulni a helyzet.

Hatalmas dolgok egyébként nem történnek. Vettem végre magamnak egy ún. “szabadidőalsót”, tesztelem, hogy a rendszeres viselésétől vajon több szabadidőm lesz-e, na nem mintha a melltartónál bevált volna a trükk.
Meglátogattuk nemrég újra a kisbocit, aki már nagy kisboci, így előre meg kellett vele beszélni, hogy a kétszáz kilójával ne ugráljon rám, és eztán rendesen is viselkedett.

Közeli viszonyban vagyunk
A pár napos rackababákat az önmagunkkal folytatott hősies küzdelem után nem loptuk el; a szürkemarhabébiről könnyebben lemondtunk, elég meggyőző volt körülötte az az 50-60, darabonként tonnához közelítő testtömegű felnőtt tehén, úgyhogy csak simán megállapítottuk, hogy jól áll nekik a durván giccses naplemente.

Néz, mint borjú, mert hát az
Ugyanitt bátran bementünk eltévedni is az erdőbe, fittyet hányva a vadászok figyelmeztetésére, miszerint odabent Sebzett Vadkan lapul, de mivel nem léptünk rá, nem lett belőle baj. És mint cyberparaszt-nyelvészek egymást közt, tisztáztuk a helyi gazdákkal, hogy életbevágó különbség van a “szakaszosan etetek” és a “szakaszos a netetek” mondattagolás között.

Valószínű, hogy két kilométeres körzetből az összes madár nálunk van
A hóhelyzetről pedig csak annyit, hogy sima lapáttal tripla szopás havat lapátolni, hovatovább meglehetősen felesleges is azon a járdán, amit úgyse használ senki, de falusi fitnesznek végül is jó. A másik problémánk, hogy a fahordó talicskán nincs téli gumi, így nehéz vele manőverezni.
Egyébként jelenleg leginkább az a filozófiai mélységű kérdés foglalkoztat, hogy vajon honnan fogjuk megtudni, hogy el vagyunk vágva a külvilágtól, ha nem pont az elvágott külvilágtól, de akkor el vagyunk-e vágva. Nem mintha zavarna, de gyanús, hogy buszt már rég láttunk.
A madarak boldogok, mert földimogyoróval és sütőtökkel van feltöltve a kerti étkezőjük, és bicska nélkül is jóízűen falatoznak a szalonnából; Főkutya boldog, mert kifetrenghetetlen mélységű a hó; mi pedig boldogan nem vágyódunk Moszkvába az ablakon kibámulva. Valaki meg majd csak hoz két pud túrót.

30 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Hogy ez hogy hiányzott már nekem! Függő(d) vagyok, a melltartós rész még sokáig kísérni fog...:)

Mi is sima lapáttal toljuk, úgy megszoktuk már. Attól rettegek, ha egyszer szánkót és hólapátot veszünk, többé nem esik a hó.:)

Névtelen írta...

Szia!Valamikor,50 éve,nagymamám azt mondta az ilyen időre:élesztő,gyertya,gyufa és só legyen ilyen zimankóban otthon :-)
Ilona

Névtelen írta...

Apa hóeltakarítási filozófiája: szedje össze, aki szétszórta :D
Szücsi

Névtelen írta...

Üdv, és BUÉK!

Új követőd vagyok. Néhány napja találtam a blogodat, azóta alig bírtam letenni a monitort (?) :)
Sorsotok a miénk (lesz?), mert mi is vettünk egy "birtokot" tavaly. (Sok Tőletek ellesett ötlet realizálódhat majd a mi tanyánkon is...)

Üdvözlettel, és hódolattal:

"Tanyárajáró"

Névtelen írta...

A "rackababák" fotóját személyiségi jogaik miatt mellőzted? Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Juhmeli: én ettől nem félek, csak tudod, mi a trabantajtós verzióra hajtunk :)
@Ilona: nem vagyok az a kifejezetten előre gondolkodó fajta, de ez a négy még kánikulában is mindig van, úgyhogy nem aggódom
@Szücsi: igen, ezt már tavaly is beszéltük, hogy ez az egészséges hozzáállás, de van az az állapot, amikor nem várhatunk rá
@Tanyárajáró: üdv itt és hajrá! Jó lesz az :)
@Laci: sajnos a fényviszonyok miatt róluk nem tudtam fotót csinálni, de hihetetlenül gyönyörűek, mint a mini alpakák

Névtelen írta...

Az Ember melóhelye? Jut eszembe: mikor kezdi el a turbóparadicsomokat? (Vagy rád marad idén?) Laci

(Próbáltam átteleltetni a cserépben lévőket, mint a virágokat. December közepére elszáradtak.)

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: nem, ez az a hely, ahonnan az ember munkahelyén lévő rackák származnak.
Turbók: hónap végén nekikezdünk. Szerinted paprikával is működik?

Névtelen írta...

Piszke boldog uj évet Nektek tudod Szilvi Dunan innen :D

Jo a bejegyzés de a melltartosrol lemaradtam .... én is pizsama invesztáciot csináltam mivel most fogyokurázok sütifigurás pizsamát vettem hogy ami nem a hasamban landol abban aludjak ugye éhes disznok és a körték :D

szép évet nektek szio :D

Piszke a Birtokról írta...

@Szilvi: mármint hiába van melltartóm, nem lett tőle nagyobb mellem - ahogy a szabadidőalsótól se lett még több szabadidőm ;)

Tarhonyakártevő írta...

@ Piszke: adjak? (nem szabadidőt)
Jut is, marad is :)

Piszke a Birtokról írta...

@Tarhonyakártevő: á, kösz nem, csak útban lenne mindig :) én nem bánkódom miatta, pusztán tudományos megfigyelésként vontam párhuzamot :)

Névtelen írta...

oh értem tehát a név nem kötelez :d de igy szép az élet meg is unnád ha nem kertészkednél vagy ha nem lenne mindig valami szerintem :D magambol kiindulva :D szép estét üdv Szilvi dunán innen :d

Névtelen írta...

A lényeget nem is mondtad: a rénszarvasok előkerültek? Laci
(Bármilyen meglepő, de a paradicsom és a paprika nem is rokonok. A módszerek sem csereszabadosak.)

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: hát jó, akkor nem próbálkozom vele, köszi.
Rémszarvasok továbbra se sehol, de néhány bambit azért minden sétán látunk :)

Névtelen írta...

Kérd meg őket, hogy vegyenek fel ilyet http://www.cegesajandek.com/egyeb-karacsonyi-termekek/8300-807954-renszarvas-agancs-filc-fejdisz.html és álljanak be szánkót húzni. Szánkó van? Laci

Piszke a Birtokról írta...

:)) Főkutyáról van egy fotóm, ilyennel a fején :) De ő (bár fizikailag jól bírná) nem szeret szánt húzni. Pedig szánkó kettő is van.

ingyom bingyom írta...


A sütőtököt sütve rakod a madárkák elé, vagy csak a magjáról van szó?
Nagyon szépek a bocibarátok, irigykedek, és várok egy kandallós képet, mert tényleg nagy rakással szórta hozzátok a Jóisten azt a téli fehérséget!

Üdv. Mariann!

Piszke a Birtokról írta...

@ingyom bingyom: csak úgy natúr kapják a tököt, de a szalonna a favorit. A hóból meg hamarost mocsár lesz, az ígért durva mínuszok helyett szinte meleg lett ma hajnalra, olvad minden

Névtelen írta...

Üdv!

Köszi a biztatást! Ezzel a gondolattal ébredtem, úgy érzem közkinccsé kell tennem: "Esetemben új értelmet nyer a "40 felé újra elkezdeni kergetni a tyúkokat" megállapítás" :) Mivel mi állattartásban, és úgy egyébként is minél nagyobb mértékű önfenntartásban gondolkozunk.

Szép napot!

"Tanyárajáró"

Piszke a Birtokról írta...

@Tanyárajáró: oszt blog lesz-e a kalandokból? Csirkézni mi is készülünk (ld. még "tyúkokkal fekszik", ennek a részleteit azért majd tisztáznom kell emberrel), ajánlom egyrészt a falusi sanzon blogot és expert Lizit, másrészt fejben már egész jól kitaláltuk az automata csirkepalotát, ahol a szárnyasok a távollétünkben is biztonságosan ki-be járhatnak meg ehetnek, talán tavasszal meg is valósul.

Névtelen írta...

Ej, nincs énnekem olyan literátori vénám, hogy írásba foglaljam a történteket. A fejemben évek óta motoszkálnak a gazdálkodással kapcsolatos gondolatok, ezért a szakirodalmak, interneten fellelhető írások, tapasztalatok nagy rajongója vagyok. Amint már írtam, tavaly sikerült egy tanyát vennünk 1 hold földdel, innentől kezdve felgyorsulhatnak a dolgok. Nekünk a bürokrácia hétfejű sárkányával nem kellett megküzdenünk, de van még tennivaló bőven...Ezért lettem Tanyáraváró-ból Tanyárajáró. :)

emiGrants írta...

Szerintem hozzánk is minimum 2 kilométers körzetbõl jönnek a madárkák. Nálunk is a zöme cinke, de van mindféle pinty meg egyéb is. Nekem sikerül rendszerint 20 kilós szotyola zsákot vennem, oszt azt eszik egy darabig. A benne levõ maggot, nem a zsákot! Nálunk is népszerü a szalonna, imádom ahogy kopaszítják egészen a bõrig. Én emberemnek van hólapátja, itt Nógrádban anélkül nem menne. Happy New Year nektek is!

emiGrants írta...

Bocs! Az angol spellchecker írta át a magot maggotra.

Piszke a Birtokról írta...

@emiGrants: a maggot minden értelmezésben sokkal viccesebb :))) A környékben nem tudtunk nem pirított szotyit szerezni, úgyhogy már látom, nyáron lesz napraforgónk is.

Messzenéző Minyon írta...

Valahogy úgy rémlik, azt már megbeszéltük, hogy nekünk is Trabant-ajtóból van a hólapát. Jól rémlik?

Piszke a Birtokról írta...

@MM: jól, jól :) Meg Szembééknek is, tőlük irigyeljük kezdettől fogva.

tms írta...

!jóképekszmájli

Mátrai Lucifer írta...

Várok most már valami rosszt, rosszot, rosszat. Az nem lehet, hogy dramaturgiailag ne legyen belevive valami konflikt, valami kis pecek, egy homokszem, valami!
Kutya, barik, madarak, mókusok, ember meg satöbbik. Hó, szeretet, jövőkép. Mingyá hányok. S még csak Moszkvába se. Látni akarom a Gonoszt!

Piszke a Birtokról írta...

@Lou Cypher: kösz a Fényt, elsóztam kicsit a chilit, ez mán elég rossz? :P