2013. április 11., csütörtök

18.5

Kiegyenlített pályán indul a tavasz.

Történelmi pillanat: a kinti és a benti hőmérő is a fenti értéket mutatja, többé-kevésbé napsütés is van, merjük hát az évszakot mostantól tavasznak nevezni. És ettől hirtelen nagyon sok dolgom lett. Ezt ültetni, azt vetni, amazt előszedni, többit elrakni, szteppelni a földeken – ellenőrizendő, hogy a traktor elakad-e a sárban (a rotakapa már nem) –, postázni az ígért magokat, kidobni, megvarrni, kitisztítani, megtalálni, kitalálni. Meg bárányokról álmodozni, és a nemzetközi termelői kommuna részleteit kidolgozni.

Rejtőszín
Visszatért ugyanis pár napra látogatóba a britán egyik tavalyi átutazó vendége, aki számomra főleg azért a legkedvesebb (ő épp egy holland-spanyol világpolgár, kis szír és francia színekkel), mert lelkesedést meg légvárakat neki sem kell kölcsönkérnie. És végignézve a földeket, és meghallgatva a terveket gondolkodás nélkül kijelentette, hogy ő szponzorálni szeretne egy leendő fekete bárányt.
Ez többek közt azt jelenti, hogy írhatok majd a berka nevében kéthetente „Kedves Papa!” kezdetű leveleket…

22 megjegyzés:

Nils Holgersonné írta...

Ez mind rendben van, na de fekete?? Mikor tanulmányokat irnak róla, hogy az örökbefogadott gyerekek lelkivilága milyen sokszor sérül attól, ha nem egyezik a színük az örökbefogadó családdal! Szegény, majd nézegeti a Főkutyát, meg a macskát, és azt hiszi, hogy ő is vörös, amíg valaki tükröt nem tart elé. És akkor majd fizethetitek a pszichológust, mint a güzü.
Át kéne még ezt egyszer gondolni, én azt mondom.

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: mivel viszont az örökbefogadó apuka hajszerkezete egy az egyben olyan, mint egy fekete rackáé, majd valahogy megmagyarázzuk a kis állatnak a relációkat :)

Nils Holgersonné írta...

Jaaa, úgy más. Hogy csak nelevőszülő lesztek, és karácsonykor majd kint áll a kapunál, és várja, hogy mikor érkezik meg az apukája?
(na jó befejeztem, inkább elmegyek sétálni, túl érzékeny vagyok a blogolvasáshoz)

Nils Holgersonné írta...

Jaaaa, várj, félreértettem! Az ember haja olyan, mint a birkáé?

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: ne aggódj, boldog kis birka lesz, sok szerető nevelőszülővel, keresztpapával, testvérrel, majd hitvessel és saját családdal - aztán majd megfilmesíti a Disney ;)

Piszke a Birtokról írta...

A holland-spanyolnak olyan a haja.

Borsmenta írta...

Errefelé van egy család, van sok kecskéjük, sokszor vannak kicsik is. Nevet adnak nekik, gondozzák őket, szeretgetik őket. Majd szépen levágják őket, mikor eljön az ideje. Ugye-ugye ti nem akarjátok majd megenni az adoptáltat?

Piszke a Birtokról írta...

@Borsmenta: a cél a gyapjú és a tej/sajt, ha valaki pörköltnek akarja bármelyiket, jó messzire kell vigye innen...

Mézeskalács írta...

De jó!!!:)))) A birkák csodás állatok, imádni fogjátok őket, bár a racka egy kicsit távolságtartó, de gyönyörű...főleg a fekete:) Ki fogja fejni?

Piszke a Birtokról írta...

@Mézeskalács: aki épp ráér ;)Ez távoli kérdés egyelőre, még nincsenek is itt, és valószínű nem babásan érkeznek. Viszont ahonnan jönnek, ott láttuk, hogy a távolságtartást idővel le tudják vetkőzni.

Unknown írta...

Fejés :) Tudnék mesélni, de az karikás lenne, és kevesebb karakterrel is tudok hülyét csinálni magamból :)

Piszke a Birtokról írta...

@Beáta Balogh: ne fogd vissza magad :D (én szeretek hülyét csinálni magamból, abból valahogy mindig csomót tanulok)

ember írta...

tessék, addig is egy kis vizuális szakmai gyakorlat: http://www.youtube.com/watch?v=R64Jlt5Lpvo

Unknown írta...

Hát megfűztél :) (Csak azért, mert Áfáznom kellene, és addig se...)
Szóval akkoriban nem volt még net, és különben is úgy gondoltam, fejek, majd jön a sok tej, én meg jól megcsinálom sajtnak... Senki nem mondta, hogy oldalról nem lesz jó - igaz, nem is kérdeztem én senkit! - és nekiláttam: ebből az lett, hogy baromi sok piruettet csináltam, kissámlival, térden, lábujjhegyen. Ráadásul a kutyák azt hitték, velük akarunk játszani, pedig nem. A birkák pláne nem! Először azt hittem, csak pont olyan izé birkamamikat kaptam ki, akik nem akarják így... De ezzel a módszerrel 6-8 birkát az őrületbe kergettem. Volt választási lehetőség, akkor cca. 500 anyánk volt. Be kellett látnom, ez így nem pálya. Pozitúrát váltottam, majd hátulról! Nos, a tej rendben volt, de a szárazanyag sokkal több lett, mit szerettem volna, mert telirakták bogyóval. Tovább kellett fejlesztenem a technológiát: felvettem egy apasapit, homlokbahúzva, majd így összejött: a birka farkát homlokkal "megtámasztva" a tőgyénél ellentartva-fejve... nem hiszem, hogy ezt így kell, piszok melós, fárasztó, a kutyák azóta sem heverték ki a látványt. Azóta valahohy kimaradt, de most majd jól megtudom, hogy is kell ezt?!

Unknown írta...

Áááá, ezek nem lehetnek igaziak! Miért nincs output?! Vagy az elmúlt cirka 15-20-ben a birkák emésztése megváltozott?

Piszke a Birtokról írta...

@Beáta Balogh: :DDDDD vizuális típus vagyok, röhögök nagyon :D de legalább azt már tudjuk, hogyan NE fejjünk birkát :D Annyi kérdésem maradt csak, hogy 500 berkát mennyi idő volt ezzel a módszerrel megfejni?
(lehet ám, hogy tényleg kézhez szoktatás kérdése az egész, ami viszont ötszáznál nyilván kivitelezhetetlen)

Unknown írta...

Á, zsákutcának tekintettem a dolgot, meg városi legendának, hogy lehet a birkát fejni!

Szerafina írta...

Bevallom nekem is óriási felismerés volt, amikor többször kimondtam egymás után azt a szót, hogy juhtúró.... ja, hogy a birkákat meg lehet fejni?????

Szerafina írta...

Bevallom nekem is óriási felismerés volt, amikor többször kimondtam egymás után azt a szót, hogy juhtúró.... ja, hogy a birkákat meg lehet fejni?????

Messzenéző Minyon írta...

Ennyit a fekete bárányokról:
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/420011_359384797427311_1017138398_n.jpg

Piszke a Birtokról írta...

@MM: :DD hát ugye

mátrai dr. phd. dla. filozofica írta...

Valóban, a racka tartózkodóbb állat, mint pl. a merinói. De egyrészt idővel szelídül, másrészt ölelgetni vegyetek plüssbirkát. De micsoda jellem, micsoda tartás!!! Óriási a különbség más fajtákhoz képest. Ahogy a szürke-marhánál is. Bennük nem a haszon érdekes, hanem létük, mint a Világegyetemet absztraháló anyagformációé. Khmm.. Jó napot!:-)