2013. július 28., vasárnap

A vodkagyűjtő

Nem lehetek anonim alkoholista, mert tudjátok a nevem…

Olyan meggylikőrt csináltam, hogy teljesen szerelmes lettem magamba, pedig általában ritkán rajongok ilyen szélsőségesen a saját személyemért/zsenialitásomért. Azt követően merek ennyire nagyképűen és nyilvánosan nyilatkozni a dologról, miután két szigorúan elfogulatlan alany, egy 99 és egy 100%-os antialkoholista 1. megkóstolta és 2. persze csakis a kísérlet kedvéért további adagot is magához vett belőle.
Az igazság pedig valójában az, hogy bebambultam az eredeti receptet, és az 1 kiló magozott meggy, 1 liter vodka, kb. 5 dkg tört meggymag, 1 fahéjrúd cucchoz élből hozzáadtam azt a 40 deka cukrot, amiből csak 3 hét múlva kellett volna vízzel cukorszirupot főzni a likőrhöz (ahogy egyébként 2 éve csináltam). Ha már bebuktam, mit tehettem volna, hagytam szépen a tökéletleneket unatkozni a napos ablakpárkányon.
3 hét múlva a tesztkorty után egyrészt egyértelművé vált, hogy ez mégis így tökéletes, kell a francnak hozzá szirup, pont így nagyon meggy ízű, és épp csak addikciót okozóan édes. Másrészt felhívtam anyámat lebaltázni, hogy miért nem egy vodkagyárost választott második férjnek. Megnyugtatott, hogy nincs második férje, úgyhogy még választhat, mindent a gyerekeiért.

A bónusz a megmaradó egy kiló, édesen savanyú alkoholos meggy. (Fotó: Myreille)

A terv szerint mostantól majd minden havi bevásárlásnál veszek egy üveg vodkát, hogy a következő meggyszezonban ne egy literrel kelljen már csúfoskodnom. Egyúttal jelezném mindenkinek, hogy szívesen fogadok vodkát/tiszta szeszt/grappát hétköz- és ünnepnapi alkalmakból is, még akkor is, ha a spájzom idővel úgy fog kinézni, mint egy orosz bunker (sprotni nélkül). Megígérem, hogy akkor is elfogadok ilyesmit, amikor már lesz vodkagyáros mostohaapám.

18 megjegyzés:

Marjann írta...

Ó szuper, most már nem kell keresni a receptet. Telejesen elfelejtettem, hogy mennyi cukor ment a szirupba :) Szerintem amúgy felezem, mert a 40 deka kicsit sok volt, cserébe 3 hét helyett 4et áll a meggy az üvegben. Szűrés után pedig étcsokis meggylekvár készül belőle, a tavalyi bulik csúcspontja :)

Marjann írta...

Ja, és a tavalyi sikeren felbuzdulva idén tervezzük a vegyesgyümölcsös verzió (fagyasztóban vár a cseresznye, eper már, lesz benne még málna, ribizli) és szilvás is készül majd.
Ha már tönkre ment a májam mehetek a meggyfátok alá meghalni?

Piszke a Birtokról írta...

@Marjann: eredetileg 50 deka ment bele, na az sziruppá főzve tényleg édes lett, így a 40 dekával, nem felfőzve szerintem pont jó (nem szeretem az igazán édes dolgokat). Pont az előbb láttam máshol, hogy ő egész decemberig hagyja összeérni (és szintén nem sziruposít).
Más piros gyümölcsön gondolkodtam már én is, majd számolj be róla, mielőtt elhalálozol sárgaságban a meggyfánk alatt (ja és hozz kóstolót :D )

Zsuzsa írta...

Kinek nem tartozik (és tartozott gyerekkora óta :) a konyakmeggy a kedvencei közé-ez attól sokkal-sokkal finomabb lehet?!
Ezt a receptet elmenteném, de nagyon szeretném annak a csokis meggylekvárnak is a leírását!!!
Légyszi, légyszi! : ) : ) : )

Piszke a Birtokról írta...

@Zsuzsa: vigyázz, két különböző receptről beszélünk! Az én mostani verziómba azért mehet 40 deka cukor, mert jó részét felveszi a meggy (így nem túl édes a likőr, de már cukrozott a meggy), míg a főzött sziruposnál csak az alkoholos meggyed marad, cukor nélkül.
Nem tudom, Marjann hogyan csinálja, nálam csokis-rumos meggylekvár születik úgy, hogy a majdnem kész meggylekvárhoz hozzáteszek egy tábla nagyon ét csokit (kb. 2 kilónyi nyers meggyből készült adagnál) meg úgy 4 cent rumot (vagy ízlés szerint), és már csak annyit főzöm, hogy a csoki elkeveredjem benne. Gondolom Marjannál a rum hozzáadása már kimarad ;)

Szilvai írta...

Én feketeribizli likőrt csináltam tavaly (sok Poirot-t olvastam), abba csak 25 dkg cukrot tettem, fenomenális lett. Télen sok Kir Royalt ittunk. :)
Idén is ázik már!

Piszke a Birtokról írta...

@Szilvai: húú, figyel még a fagyasztóban fr, felcsigáztál :) 1 literhez 1 kiló? És megzúzod kicsit, vagy egyben hagyod a ribizlit?

Zsuzsa írta...

Csak szépen, sorjában: maradnék a Te verziódnál, mármint a 40 dkg cukrosnál, szirup nélkül és megpróbálkozok a lekvárral is (a csokitól ugye nem romlik hamarabb?).
Ja és Agatha Christie is a legnagyobb kedvencem (Szilvai írására :)!!! :D :D :D

Piszke a Birtokról írta...

@Zsuzsa: egyszer (bár nagyon nehezen) sikerült egy évig is hozzányúlatlanul hagyni egyet, nem volt baja. Szerintem a rum+fejreállítás+két celofán közé szalicil+pokrócdunszt nem sok esélyt hagy a megromlásnak ;)

Marjann írta...

Semmi extraság nincs a lekvárban, 3 az egyben befőzőcukkoral átfőztem a lekvárt (épp, ameddig szükséges, nehogy elillanjon az a drága vodka-megjegyzem a gőzétől be lehet rúgni főzés közben), a végén pedig belement a tábla étcsoki apróra vágva.

Unknown írta...

confirmed! :D

Mézeskalács írta...

Jujjj, ez tényleg fenomenális lehet!!! Valami nagyon látványos helyre teszem a receptedet, hogy még véletlenül se feledkezzem meg róla jövőre. A vodkahiányos problémádat teljes szívemből át tudom érezni, össze sem tudom számolni mennyi likőrt szeretnék kipróbálni, de sajnos nincs az a fizetés ami fedezné a vodkaszükségletet hozzá:)))

Névtelen írta...

kéretik egy félmaréknyit biztos helyre elkülöníteni abból a csoda meggymaradékból:)
Amúgy meg mártogassátok étcsokiba, pralinének:) Itthon csatosüvegekben pihennek a szeszes aszaltgyümölcsök, és Zember már önállóan gyártja belőle a pasipralinét. ;)

Piszke a Birtokról írta...

@Maya: nekem a csoki már durva túlzás, de ember ilyentől sem riad vissza, nyilván... képes lenne a szirupos zölddiót is összecsokoládézni. (Mondjuk lett egy nagy üvegnyi aszalt meggy is, na azt esetleg..)

Névtelen írta...

jó lesz az is, de előbb áztasd szeszbe:D (mondom, nekem aszalt barack és aszalt szilva ázik 2 csatos befőttesben hozzá illő pálinkában)

Szilvai írta...

Bocsánat, csak most néztem meg! Megzúzom kicsit krumplitörővel :).
Nagyon finom ilyen arányban, csak kicsit nehéz leszűrni.

Messzenéző Minyon írta...

Most jöttünk mg Erdélyből, ott még mindig lehet bármelyik boltban/kocsmában 96%-os tiszta szeszt kapni, fél literes kiszerelésben, 37 lejért (egy lej kb. 70 forint). Ilyet nem hoztunk, csak feldolgozott formában, köményes pálinkaként.

Unknown írta...

Újólag elolvastam ezt itten, mert alapvetően nagyon szeretem a meggyet minden formában (pl. írva. :-) meggy, meggy,...)
Közlöm: alkoholista lennék nagy szeretettel, fő italom a leírt meggy, meggy, meggy....