2014. október 15., szerda

Fölöttem az özönvíz

Szem sem maradt szárazon.

Mint képregényhősnő álltam a lenyugvó nap fényében a tetőn, kezemben lángszóróval, a hajamat fújta a szél. Több év elméleti és egy elhúzott hónap gyakorlati rákészülés után elkészült végre az öt éve ideiglenesnek épült verandatető utódja, ami alatt jó ideje már csak ernyővel lehetett állni eső idején, ráadásul irgalmatlan ronda is volt alulról nézve a meghullámosodott-elszíneződött-halkan penészedő OSB-borítás, amelyből laponként egy-egy niagarás vízfüggöny ömlött alá hangosan.
De most felragadt végre az új, csiszolt-lazúrozott deszkák fölé a bitumenzsindely, nagyvonalúan már-már kezdtem elfeledni az egész sztorival járó összes szopást, beleszámolva azt is, hogy a falusi Szent Grál, a flex is a munka derekán adta meg magát. Rózsaszín és vízálló jövőkép lebegett előttem, és vártuk a mai esőt, amikor végre száraz verandán ücsörgök, és elfelejthetem az esőerősségi függvényben kialakuló beázási pontokhoz igazodó térrendezést.

Kb. 2 órán át kabrió veranda volt, aztán elkezdtek felpattanni az új deszkák

Az eső éjjel megérkezett, reggel kilépéskor pedig vízesés fogadott, durvább, mint eddig bármikor. Hívtuk ízibe a tetős srácot, hogy wtf. Fellétráztam ismét a tetőre. A tegnap felsárkányozott bitumenszőnyeg szigetelt, mint a jegesmedve, se luk, se felhólyagosodás. Scully és Mulder együtt nem tudtak úgy homlokot ráncolni az X-aktákban, mint mi.
És akkor más irányból is megnéztük az egész problémakört. Az igazi óbazmeg ezután jött. Korábban nem derülhetett ki, de gyakorlatilag a háztető palái alá megy be a víz, és ez folyik ki (az új szigetelés alatt) a verandatetős találkozásnál. Van a dologra megoldás: a tető teljes oldalát ugyanígy telibe kell bitumenezni. Ami legalább nem kerül kevésbe. Viszont kábé most azonnal kéne megcsinálni, időt húzni nincs értelme.
Értékeljétek nagyon, hogy képes voltam írni, eredetileg ez olyan posztnak indult, amiben csakis kicsillagozott szavak szerepeltek.

19 megjegyzés:

ember írta...

nyugodjon le mindenki a p...ba, a probléma kezelve. felmentem, és kiszilóztam a tetőt... És még van egy tubussal!

Muskátli Büfé írta...

Gratula a gyors p...a (probléma) megoldáshoz! Vállaltok Bp-en is kiszilózást 13 m magasban?

Piszke a Birtokról írta...

@MB: magasságtól nem félünk, csak sziló legyen elég! (várjuk az újabb esôt, kideríteni, mennyire volt hatékony átmeneti megoldás. Tököm már az átmeneti megoldásokba...)

Gandalf írta...

Csak egy kérdés, bocs előre is!!!!!!!!!!!! Szal, mér' nem fóliázzátok telibe a tetőt és a brand new terasz födémet... ? Akkor elvileg se Niagara, se Viktória. Amúgy a tető palázott?

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: az ki van zárva, mert nem tudom. Tetô az pala a házon. Fólia meg biztos van sokféle, a régi verandatetôn az volt osb fölött és cserép alatt, de jól láthatóan nem jött be. Most így nem látom magam elôtt, ahogy körbebubisfóliázzuk a házat, mint az E.T.-ben a karantén, nemtom mire gondolsz.

Medora írta...

Veled érzek: nálunk omlik a szomszéd házfala feltartóztathatatlanul. A fene az összes építészetbe!

Piszke a Birtokról írta...

@Medora: olvastam, de nem kommenteltem, mert oda is csupa csillag jutott volna...

Szücsi írta...

ember - magyar férfi mindent megold sziloplaszttal, szigszalaggal és dróttal!

Piszke a Birtokról írta...

@Szücsi: és ha még flexet is adsz a kezébe, hajjaj :) (sziló nem mûködött btw, reggeli esô is özönvizet hozott. Új megoldáslehetôség: bádog-implant a palába)

ember írta...

hmmm... lehet, hogy a flex kimúlása minden probléma forrása?

Messzenéző Minyon írta...

Kalapács, ember, kapalács! Az univerzális szerszám! Bár jelen esetben nem tudom, mit oldana meg :)

Piszke a Birtokról írta...

@MM: a teljes tetôproblematikát :D

Messzenéző Minyon írta...

de úgy érzem, az esőproblematikát ezzel párhuzamosan nem :)

konyvesszilvi írta...

Egy biztos kedvees Piszke és többiek mi is akkor maradtunk tető nélkül amikor bezzeg elkezdett esni az eső - tipikus fennállás.

Olvastam - női oldalrol - a feflvetett ötleteket

tetőt lenejlonozni azért nem éri meg mert a nap hatására meg nem irom mi lesz vele, ugyanigy jártunk a levélmintás-terepmintás-Szilvikatonalesz hálóval is én mondtam a férfinépnek hogy ne rakjuk fel a nap elintézte. :S

Egyébként köszönöm hogy sikerült k.... b...... és any... azaz vidéki szójárás nélkül megirni a beszámolot nyamm. :D

Egy biztos ha kell most selejtezem ki a MApei (hogyan csináljunk tetot csempét illetve a csempézzük le még a tetőt szuper free kiadványát igy egy adaggal tudok Piszkefüldére is küldeni.

apropo hol a Britán enyhe hiányom van belőle. :)

szép estét nektek :D

Piszke a Birtokról írta...

@szilvi: británból nekem néha túltengésem van (hajlamos a döntésképtelenségeivel szétidegelni), ezért inkább kevesebbet említem itt, de köszöni, jól van, csak felejt angolul, magyarul meg nem tanul :D

Gandalf írta...

Jól érzékelted, a lécezés alatti, ti esetetekben az osb feletti nylonozásra gondoltam. Nem gondolkodtatok még a pala leváltásán? Ismeretségi és egyéb körökben aki csak tudja messzire eldobja, vagy elkerüli.

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: gondolnék én, csak a pénztárcám nem. A pala lecserélése esetünkben a teljes tetôszerkezet kicserélésével kéne járjon :/

Gandalf írta...

A teljes tetőszerkezetet cserélnetek kellene? Nem elég egy lécezés, alá a fóliázással? Egy barátomék is meg tudták így oldani, s a mai napig rendben vannak. Pedig már ide s tova 8, 9 éve csinálták. Bár igaz, ők új tetőcserepet is vettek hozzá... Valahol "specialben" volt.

konyvesszilvi írta...

Köszi bocsi ha már élőben tultengésed van neekm hiányom mert régen emlitetted a nagy családfájával együtt :d