2006. szeptember 21., csütörtök

Hiányos a szókincsem

Mikor elkezdődött ez a Birtokosdi, valami mély sejtelemtől vezérelve megígértem minden ismerősnek, hogy biztos rengeteg új hülye szót fognak hallani tőlem.

Jöttek is hamar az olyan szépségek, hogy hónaljfa, meg gyámolított fedélszerkezet, és már samottból is egész jó vagyok. Ez utóbbi elég fontos lehet, ha az ember melegedni akar, nincs radiátora, és elveti az olajoshordó-ujjatlan kesztyű koreográfiát is. Na szóval épp öntöttvas kályhákat kutattam, találtam is szépet (meg nem szépet is, homoerotikus vadászjelenet-domborművel), mikor az öntöttvas kategóriában felbukkant a tarkedlisütő. Grammatikai vonalon egyből valahová a rahedli és a partedli közé helyeztem, gondoltam esetleg a tarhonya és a nokedli szerelemgyereke, a kép szerint meg olyan, mint egy ötadagos strucctükörtojás-sütő. Nem bírom ám én ezt a tudatlanságot. Valaki süthetne nekem tarkedlit.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

halk kérdés: a tarkedlit nem olajban kell kisütni? nem értem ezt a sütőt :( azóta fejlemény?

Piszke a Birtokról írta...

Szia,
azóta láttam a vasboltban is tarkedlisütőt, sőt, egy nagyon rossz állapotút a padláson is, még nem fotóztam le. SzembeJulit már kérdeztem erről a dologról, de nem nagyon tudta, majd valamelyik idősebb, sütőprofi asszonytól megtudakolom.

Rezeda írta...

30dkg liszt, 2 tojás, kevés só,1 evőkanál cukor, 4dl tej, és a bolti kockaélesztő fele.

Namármost:
Az élesztőt a langyosított tejben eldolgozzuk, kissé megfuttatjuk. Nem a házkörül, csak helyben.

Aztán az összes fent leírt hozzávalót egy keverőtálban csomómentesre keverjük, majd kissé melegebb helyen állni hagyjuk fél órát.

Sütés: tarkedlisütő minden egységébe kis kanálka olaj, körbeforgatva, és utána felforrósítva. Minden egyes mélyülésbe 1 evőkanál tarkedlitésztát kell behelyezni és sütni, mindkét oldalát szépre, mint a palacsintát. Új kiskanál olaj, forrósít, új kanál tészta és újra sütés, amíg a keverék el nem fogy.
Utána be lehet porcukrozni, és házi baracklekvárba mártogatni, enni. Jó étvágyat.

Piszke a Birtokról írta...

Na most kedvet kaptam, hogy vegyek egy új tarkedlisütőt:)

Rezeda írta...

Nyeleset vegyél, azzal jól lehet terelni a tarkedlit. Meg nem epilálsz akkorát.

Azon a fehér sparheltodon (irígység)mekkora kajákat lehetne nyáron a gangon- vagy hol-alkotni.
Istenem, krumplilángos, karikára vágott krumli a platnin, piritós kenyér nyammmi mind.

Én a nyáron kierőszakolok apától egy szabadtéri, de zárt tűzhelyet, olyan termésköveset platnival. Mivel lakni akarunk kint nyáron gyors kajafőzéshez kell valami, ami nem égeti le a lábam szőrét. Ott mindig éhes vagyok. Kemence már van, bográcsozó van, ezek mellé fog beszervülni a kiskályha, meg én.:-DD