2011. január 6., csütörtök

A WC-saga (egyetlen, nagyon hosszú részben)

Ott fejeztem be legutóbb a budisztorit (valós időben 2009 szeptemberének táján járunk), hogy az emésztő elkészülte után próbaülést végeztünk a WC-n.


Kicsit tűnt csak instabilnak, de mivel mindketten pille- és pehelysúly közt terjedünk, kellett egy olyan tesztalany, aki nem karácsonyfadísz, úgyhogy jött SzembeGyuri. Nagyon, nagyon, nagyon óvatosan ráereszkedett, és a fajansz ugyanilyen óvatossággal elkezdett kidőlni a falból.
Utóbb még a paneltigris haverjaink is kiröhögtek, hogy hogy jutott eszünkbe vályogházba fali rögzítésű klotyót venni? Konkrétan soha nem gondoltuk, hogy gondot okozhat, sőt, magát a műtárgyat optimistán már 2006-ban meg is vettük. Tanulság mindazoknak, akik ugyanezt a kombinációt tervezik: lehet ilyet csinálni, de csak átpántolással. Egy 60 centis fúrószár (meg a pánt) végül meg is oldotta a dolgot, azóta is biztonságos.
2010 áprilisában így álltunk (csak a tájolás végett: a hátunk mögött a veranda):

Származási hely: Birtokos eset


Tavasztól kezdve egyébként időnk nagyobbik felét már a Birtokon töltöttük, hogy haladjunk is a házzal, de közben persze dolgozni is kellett; el lehet képzelni a többi rész állapotát, ha akkoriban ez tűnt a legmegfelelőbb munkahelynek:

Származási hely: Birtokos eset


(Szemfüles megfigyelőknek feltűnhet, hogy ekkorra már beton is került alulra)

Május vége felé ember elkezdte felpakolni a natúr, többek közt a pajtából reciklált téglából tervezett falakat, hogy a nagyjából 20 négyzetméteres, két bejáratos és a veranda felől ablakos, azaz nyílt térben némi szeparáció is megjelenjen:

Származási hely: Birtokos eset


És akkor itt most jöjjön az alaprajz, hogy minden érthető legyen:

Származási hely:


A fürdő/közlekedő elnevezés nem véletlen: a helyiséget keresztben középen elválasztja a két téglafal, a hátsó rész a zuhanyzó és a WC (az alaprajzon tehát a WC a fürdő jobb felső sarkában), az ablak és veranda felőli rész a közlekedő a nappali és a hamarosan elkészülő háló között. Na meg persze aki be akar jutni a WC-re, annak is itt kell közlekednie. Kézmosó a közlekedő felé, fal túloldalán a zuhanyterem.

Származási hely: Birtokos eset


Valamikor júniusban burkolat is került a belső részen a padlóra, és dezájnt kapott a WC-hátfal (a britán szomszéd "közelebbről meg nem határozott Lajos-korabeli, királyi ülőkének" titulálja), ekkor még távolról sem volt meleg víz a csapokban, de legalább óvatosan már lehetett kifele fröcskölni a lavórból, illetve bátran lebonthattam végre a kerti budit, ami alatt gödör se volt.

Származási hely: Birtokos eset


A zuhanyzófal burkolásával nagy gondban voltunk, halasztottuk sokáig, behisztiztünk rajta párszor, felmerült megoldásként a medencefestéktől kezdve a plexin át minden, csak csempézni ne kelljen. Mert egyébként se rajongunk a csempéért, de ha már muszáj, akkor legyen kicsi és matt és világos, és nyilván olcsó. Ilyenből a legolcsóbbnak is nyolc körül volt négyzetmétere, és ugyan kis felületről volt szó, akkoriban épp ennyi fölösleges pénzünk sem akadt, aztán megint jött a véletlen: cementért mentünk a laktanyába, ami egyben csemperaktár is, és ezeket már úgyis évek óta csak kerülgették, úgyhogy borzasztó olcsón a mienk lett. És kicsi és matt és világos.
(Szerintem nem igazán passzol hozzá a padlólap, amit viszont ingyen kaptunk és korábban nagyon sürgős volt lerakni, de tudok vele együtt élni)

Származási hely: Birtokos eset


A zuhanyban gond nélkül tud két ember táncolni (műfajtól függően akár három is), a mocsaras susnyából hazatérő kutyát itt sokkal egyszerűbb lezuhanyozni, mint egy klasszikus fürdőszobában, zuhanyzás közben sóderre, betonkeverőre fákra és madarakra látok ki, a lefolyó és összefolyó helyett beépített ipari folyóka pedig a takarítást is megkönnyíti, szóval pont ilyet akartunk.
Viszont az egész teremben összesen annyi a szeparáció, hogy van egy vászonlepel a zuhanyfal fölött (az is inkább csak átmenetileg és jelzésértékkel), és bizonyos szögekből nem lehet rálátni a WC-re. Hát ezt szokták furcsállani a vendégek, de nyáron volt itt egy hétig három barátunk, őket például teljesen meg lehetett nyugtatni a WC-fal és a zuhanylepel közé kifeszített még egy lepedővel.
Nyilván itt is hátravan még csomó munka, pont a vendégpszichék kisimítása nem áll a lista tetején, de ahogy Messzenéző Minyon sorstárs hozzáfűzte a korábbi poszthoz, idővel a látogatók úgyis tényleg megszokják, hogy itt ez van.

6 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Meg különben is: minden vendég készségesen belátja, hogy ugyan nagyon fontos az ajtó a budin, de ugye, hogy fontosabb pl. a födém szigetelése? És mindig van, ami fontosabb :) Főleg Pató Pál úr számára :)

Messzenéző Minyon írta...

Most így végiggondolva: előbb írtam, mint gondolkodtam. Az utolsó bekezdésed pont ugyanerről szól :))

Vállalkozásom megszűnt írta...

Látod pl ide a födémre jó lesz az a lambéria!

Piszke a Birtokról írta...

na mondjuk pont itt szép a födém :P a konyha fölött kevésbé szép, de ott deszka lesz

Unknown írta...

A szeparálás akkor kardinális kérdés, ha mondjuk szoba kettő lesz a vendégszoba, mert akkor kevésbé vállalható, a függöny/ajtó nélküli léte. De ha az egész szoba II és közlekedő részre úgy tekintünk mint a háziak lakrészére akkor fantasztikus kettős, mert hát nektek nem kell magatok elől eltakarni a másikat :)
ötletes a régebben említett ágyvég felhasználása!

Piszke a Birtokról írta...

A hátsó, most padlózott rész lesz a mi hálószobánk, úgyhogy hétköznapokban valóban nem fontos a szeparálás, ha pedig vendégek vannak, azért logisztikailag megoldható, hogy amíg vki a fürdőben van, mi ne mászkáljunk be a hálóba, a nappali felől pedig van egy csukható ató