2011. január 31., hétfő

Duzzogás, dekor, döntések

Kezdem a panasszal: elfogyott az utolsó palack bodzaszörpöm is, most számolom a napokat júniusig.

A padlóval viszont jól állunk. A padlózásban járatlanoknak szeretném elmondani, hogy a legnehezebb feladat az egészben a megfelelő soundtrack kiválasztása. Nem mindegy ám, hogy milyen zene szól csiszolás közben, körültekintően kell hangulatot választani színezéshez és olajozáshoz is, érdemes rá időt szánni, na. (Meglehetős piaci potenciál lehet mosogatáshoz, kútfúráshoz, betonozáshoz készített válogatásalbumokban, levédessem az ötletet?) Ehhez képest színekről és technológiákról dönteni szinte semmiség.
Sok esetben egyszerre előny és hátrány is, hogy nem klasszikus parasztház felújításáról van szó: gyakorlatilag korlátlan a játszóterünk, stílus és hangulat kialakításában kevés a kényszerítő körülmény. Bonyolítsuk tovább a képet azzal, hogy ember nagyjából stabilan a visszafogott, már-már minimalistába hajló stílust részesíti előnyben, én meg holdállástól függően hullámvasutazok lélekben a puritán északi, a lezseren rusztikus és a csiricsáré mexikói színvilág között. Ehhez képest nem tudom, hogy csináljuk, de eddig bármi dezájn-döntést hoztunk, az végül mindkettőnknek tetszett, és nem azért, mert most már úgyis mindegy.
Padló kapcsán annyi volt biztos, hogy én mit nem akarok (ami, tessék elhinni, ilyen helyzetekben jelentősen több a semminél): nem akarom, hogy sötét legyen vagy túl sárgás-meleg, és nem akarom, hogy újnak nézzen ki. Emberemnek megvolt a maga elképzelése, viszont meggyőzően demonstrálni sose tudta.
Közben kommentben Lacitól kaptam egy remek linket arról, hogyan lehet viharvertté varázsolni a fát időjárás és évek nélkül, de vagy az én acélgyapotom nem az igazi, vagy az óceán túlpartján alapvetés a száz százalékos ecet, mindenesetre nem lett belőle színezék. Elkeseredésemben főztem egy erős teát és egy erős kávét, majd előszedtem a spájzban kallódó fél üveg, bűnrossz édes vörösbort. Nem öngyilkosságra készültem, kipróbáltam, hogy ezek mennyire színezik a natúr fát. A három közül a tea nyert, láthatóan, de nem durván sötétített, viszont az én el(nem)képzelésemhez képest ez még mindig túl sárgás volt, mindenesetre későbbi felhasználásra és továbbfejlesztésre eltettem az ötletet.
Péntek estére a festékek, lazúrok, olajok és ötletek már totális zűrzavarrá álltak össze az agyamban, tehát úgy döntöttünk, hogy nem kell ezt elkapkodni, aztán szombat reggel bementünk a városi festékboltba, és töprengés nélkül egyszerre ráböktünk a tölgy nevű pácporra.

9 megjegyzés:

gabesz írta...

Hát igen a padlótéma. Köszönöm Neked, hogy az egyetlen dolgot amit viszonylag elfogadhatónak tartottam a mi falusi romhalmazunkban, most gyanussá vált. Mi több talán hosszútávon vállalhatatlan. Mikor olvastam a lambéria kontra járóhajópadló irást azonnal mentem vizsgálni. Ez könnyü volt, mert nálunk is vannak szintkülönbségek, de ez nem zavarta azt a jó embert aki vala telepítette a padlózatot.Ezért gond nélkül meg tudom nézni, mivel 5 cm távolság van mélységben ill. magasságban a küszöbtöl. Már ahol van küszöb. Jelentem, nálunk le van lambériázva mind a 100 nm. A házat egyébként egy szociologus mókustól vettük aki sokat barkácsolt a házon. Ùgyhogy most nem tudom, légvárat épitsek vagy bevegyem a leszarom tablettát.De miután mi is több sebböl vérzünk egyenlöre az utóbbi. Ha nem bánod, az emailes cimedre irok hosszabban, mert szinte a mi sztorinkat olvastam vissza a blogodban. Kisérteties!!!!!

Névtelen írta...

2010. nov.25-i fosbarna festéket probáltátok vízzel lemosni? Nálunk az ajtókról ilyen egyszerüen lejött. További jó munkát. Ilus

Piszke a Birtokról írta...

@gabesz: most nem is tudom, hogy örüljek vagy sajnálkozzak a szemfelnyitáson. Mindenesetre hosszú és rövidebb távon is mindig a leszarást ajánlom, ha nem akarsz belegárgyulni :)
@Ilus: még rezgőcsiszolóval is alig moccant le a födémről, durva egy hét volt, míg ketten felváltva, leszűkült tüdőkapacitással és lerohadó nyakkal-vállal végül lecsiszoltuk. Bár lejött volna vízzel!

Piszke a Birtokról írta...

@gabesz: persze, írj csak, kíváncsi vagyok

gabesz írta...

ne sajnálkozz, mert annyira jó itt nekünk, hogy felölem üvegszilánkból is lehetne a padló... ja, és rendeltünk 5 csirkét, dzsászt for fán, mert megenni persze nem akarjuk, de itt szinte kötelezö, hogy kapirgáljon vmi lábasjószág a kertben.
u.i. most ment el a fütés. pontosabban most vettük észre vmiért kva hideg van

Piszke a Birtokról írta...

ezek a szép dolgok a vidékben :) hogy a légszennyezettség hiányát ne is említsük. Azért meg ne fagyjatok! (nekem épp most szólt ember, hogy talán nem lesz elég tavaszig a tűzifa...)

Rezeda írta...

Az istállótok az maga a valódiság:-)
Van stílusa, formája, nagyon pöpec még így is.
Remélem nem jegelitek örökre.

gabesz írta...

nincs hiányom szmogból, mert ma bpen voltunk, és ha egy kicsit odafigyelek kitart a szmogmennyiség a tüdömben holnapig

htgy írta...

Hello! :) nem írtam az erről szóló posztnál, de mivel megint felmerült: az angol ecet amúgy teljesen más, mint a magyar. az íze is inkább a mi almaecetünkére hajaz. a színe pedig alapvetően sötét :) csak úgy érdekességként :)