2012. június 14., csütörtök

Adhatom nagyobb krumplival?

Képtelen vagyok írni.

Mármint szó szerint, a fotómasinám minden nem létező betegségben szenved, én meg jobban szeretek képes beszámolókat írni, de ahhoz meg túl kifinomult látású sznob vagyok, hogy mobillal fotózgassak mindent (ráadásul mindig, tényleg mindig, amint ehhez a pótlékhoz nyúlnék, pont annyira van lemerülve a telefonom, hogy fotózni már ne engedjen), szóval a képtelenség belém fojtja a szót, de ezt muszáj volt, mert földönkívüli jelenségek történnek a földben.
Nagyjából derékig nőttek a krumplibokrok, érik bőven a zöldborsó, katonásan sorakoznak a répák is, gondoltuk, itt az ideje az első zöldséglevesnek, és (új szó, tegnap tanultam SzembeJulitól) csak úgy random alámonyoltunk az egyik szélső krumplibokornak. A lottóhúzás 15-20 dekás óriás újkrumplikat eredményezett, és ezek még elvileg nőni fognak...
Nem panasz, csak döbbenet.
A leves egyébként kiváló lett, de jövőre kellenek csigatészta-ültetvények is, mert az idő előtt elfogyott.

22 megjegyzés:

TH írta...

"de jövőre kellenek csigatészta-ültetvények is, mert az idő előtt elfogyott. "
gyűjtsétek be a környék csigáit, és csináljatok tésztát belőlük. :)

Piszke a Birtokról írta...

@TH: majd kérek Hobbikertésztől :D http://hobbikertesz.wordpress.com/2012/05/31/a-helyzet-fokozodik/

Névtelen írta...

Nekünk meg csigatészta készitő felszerelésünk van! Az, hogy ki fog vele csigatésztát csinálni, az már kérdéses. Laci
(Nem is tudom, hogy miért vagy elégedetlen az Ember-rel?)

csakBea írta...

Na, most kezdtem el aggódni! Az én krumplijaim még térdig sem érnek. Jó, hogy mióta elültettem a sivatagi krumplit, állandóan esik az eső...

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: ééén? elégedetlen? utoljára tavasz elején elégedetlenkedtem, mikor mondtam, hogy szerintem kevés spenótot vetett el. Ezt azóta már visszavontam :)
@csakBea: ne aggódj, máshol meg már szüretelik a paprikát, itt még nem is virágzik. Ja, és a falu közkrumplijai is kisebbek. Biztos típustól, helytől, földtől és millió mástól is függ.

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: ja, a csigatésztázó az vicces jószág ám, szerintem ha egyszer lesz időm, kipróbálom saját kezűleg, Ember anyukájának van eszköze (de nem lennék meglepve, ha Szembééknél is akadna)

csakBea írta...

@Piszke: Hááát, ez az!

Névtelen írta...

Most néztem vissza, hogy ez "szalma-krumpli". Biztosan Ruth néni szelleme is besegitett! (Bea: te biztos nem igy csinálod, ezért kissebb.)
Ha mégis csigacsinálásra adnád a fejedet (vagy a szembeJuli), akkor mindenképpen dokumentáld nekünk. Laci

Tarhonyakártevő írta...

@Piszke:

Elmondjam öt mondatban, hogy kell gyorsan és hatékonyan csigatésztát csinálni? (Mármint a teljesen klasszik, kézi módszerrel.) Érdekel annyira? Egyetlen egész egyszerű trükkje van.

Piszke a Birtokról írta...

@Tarhonyakártevő: szóval ha nem Luciánál szerelsz csapot, akkor tudsz csigatésztát is, teljesen kivívtad csodálatomat :) Mondd el, kíváncsi vagyok, de a sztorit akkor azzal kell kezdeni, hogy milyen legyen az alaptészta. Cserébe elkérem embertől és megmutatom az egyik ócskapiacon látott, muzeális korú csigázóról készült fotót. (BIZTOS, hogy van a csigázásról youtube-videó is, de csakazértse keresek rá)

Tarhonyakártevő írta...

@Piszke:Ó, én lófütty se vagyok az anyukámhoz képest :-) (De hegeszteni például egyikünk se tud.)

Naszóval. A tészta normál levestészta: liszt, tojás, és ha kell, egy kicsi víz. Arányok változhatnak, a nyolc tojásos tészta hivatalosan azt jelenti, hogy egy kiló liszthez nyolc tojás, de a háborúban edzett déd- és nagymamák ezen jót kacagnának.

Gyúródeszkán összegyúrod, eleinte kicsit maszatolódik, de végül teljesen gyurmaszerűen összeáll. Ha szép egyenletes és kemény (kb. mintha a karodba markolnál), akkor sodrófával kinyújtod. (A lisztet tartsd magad mellett, ha a tészta nyújtás közben ragadna, akkor a felszíne és a gyúródeszka is megsimítható egy kis liszttel.) Kb. fél milliméteresre kell nyújtani, ami azonban messze nem olyan nehéz, mint amilyennek hangzik.

Eddig van egy kerek tésztalapod. Tekerd fel a sodrófára, aztán húzd ki belőle a sodrófát. A tekercset óvatosan vágd fel mondjuk kétcentis darabokra. Ez az alapanyagunk, innentől jön a csigacsinálás.

Fogod a csigatészta-készítőt (érdeklődők kedvéért ez egy kicsi fa téglalap, aminek az egyik felét finom csíkosra faragták, alul pedig van két kicsi lába, vagyis ha leteszed, ferdén lejt. Tartozik hozzá egy hegyes fapálcika.), és leteszed magad elé, jobb kezeseknek jobbra lejt.

Ügyesebb kézbe a pálcika, ügyetlenebbikbe egy tésztaszalag-tekercs, a végét fogod a hüvelykujjaddal. A tészta végét ráhajtod a pálcikára, leszorítod vele a rovátkolt lapra, elkezded a pálcikát lefelé gurítani. A tészta tekeredik a pálcikára (és a rovátkák miatt csíkos lesz), aztán eltéped. Eleinte kínlódás, aztán megtalálod a mozdulatot, és ilyen óraketyegés-ritmusban tekertép-tekertép-tekertép lesz belőle. Szemben azzal, hogy sokan előre felvágják a tésztát nagyobb kockákra és ezekkel bohóckodnak egyenként.

Egyéb apróságok: Elsőre kevés lisztből csináld, 12-15 deka és egy tojás tökéletes lesz. Akkor kevésbé fogsz kínlóódni azzal, hogy kiszárad a többi tészta, míg az elejét felcsigázod. De érdemes letakarni is a maradék szalagtekercseket.

Ami kész, azt pedig egy tiszta konyhatörlőn szétterítve szárítsd meg. Erre az időre a macskát muszáj kizárni, mert tapasztalatom szerint minden macska mindig tudni akarja, mi az ott :-)

Alexandra írta...

Szerintem szavazzuk meg Tarhonyakártevőnek egy video melléklését is a csigatésztakészítés módjáról.

Tarhonyakártevő írta...

Még csak-csak elkérem az anyuét (az enyém kötöztetős dobozokban valahol még a padláson), de a videó normális eszköz, tapasztalat és főleg harmadik kéz híján bajos lesz. Annál már az is valószínűbb, hogy arrajárok és megmutatom.

Piszke a Birtokról írta...

@Tarhonyakártevő: nekem az is jó ;) De ha emberem anyukája mostanában nem használja, akkor ma elkérem tőle, aztán edzünk, és megpróbálunk összehozni egy videót.

Putrinka írta...

Jé de érdekes, nálunk a csigatésztához kockákra vágták a tésztát, nem csíkokra és tépkedték (kb. akkorára, mint a fodros nagykocka). Különben a 10-12 dkg liszt - 1 tojás kombóból kinyújtva kb. 80 cm átmérőjű kör lesz. Nagymamámnak olyan szabályos kör volt, hogy csoda, az enyém pedig.... nos inkább dizájnos. A csigázó pedig csak egy egyszerű rácsos valami volt lábak nélkül, nekünk réz csigatekerőnk volt hozzá.

Putrinka írta...

Nálam is kb. derékig ér a krumpli és most virágzik éppen. Én még nem mertem monyolni. Különben megjegyzem, hogy a jó agyagos földben minden évben akkora krumplik teremnek, mint a fejem, az pedig nem kicsi. A normál méretűek csak ott lettek, ahol tavalyelőtt elöntötte a kertet egy vihar utáni áradás és valahonnan homokot hozott, amit ott rakott le. Na hétvégén én is kihúzom a lutrit.:-)

Tarhonyakártevő írta...

@ Putrinka: az egy tojás miatt nem lehet kevesebb lisztből, azért adtam meg ezt a minimálmennyiséget... de lehet, hogy egyszer ki kéne próbálni fürjtojással :-)

Névtelen írta...

Piszke!
Próbáld ki a meggylekvárt mézeskalács fűszerekkel és citromkarikákkal.Nem bánod meg!
Üdv.:
Ilona/Borsodból/

Piszke a Birtokról írta...

@Ilona: jól hangzik! a citromot benne is hagyod, mikor üvegbe teszed?

Hobbikertész írta...

Halihó!

Szívesen adooooooooook! :)))
A tésztára nekem is lenne egy javaslatom.
Ha betűtészta azért betűtészta, mert a betűket formázza, akkor a csigatésztának is lehet gyerekbarátabb értelmezése, ami alapján csak egy csigasziluett kinyomóforma kell. :)

Névtelen írta...

Piszke!
A citromot jól megmosom,vékony karikára vágom,aztán negyedelem.A magokat eltávolítva,héjával együtt adom a meggyhez,s azzal együtt forralom.A mézes fűszert csak az utolsó 1-2 percben teszem hozzá,1 kg kimagozott gyümölcshöz 1 teáskanálnyit.
Üdv.: Ilona (Borsodból)

Piszke a Birtokról írta...

@Ilona: köszönöm! Idén sajnos közel sem lesz annyi meggy, mint tavaly, de legalább egy kis adaggal biztos kipróbálom (így jártam a most próbaként csinált mentás eperrel is, jövőre biztos többet fogook abból is)