2012. június 30., szombat

Plázacica

Térségi tanulmány a kereslet-kínálat törvényeinek alakulásáról.

Tegnap komoly konzumálós sikerélményem volt (149 forintos kuglófsütő forma a legkisebbisszámítból, évek óta akartam egyet), de nem ez a jellemző. Egyrészt, mert alapvetően nem szeretek vásárolni, másrészt mert a helyi kisbolt (nem azért hívjuk kisboltnak, mert van nagyobb is, hanem mert nagyjából akkora, mint a verandánk) egyszerre tér- és időugrás, kvantumsíkokon keresztül is.
A hektikus és korlátozott nyitva tartást, a váratlan szabadságokat (ki van az írva a boltra, de ha az előző két napban nem jártam arra, akkor meglepetésszerű) viszonylag gyorsan megszokja az ember, elég csak néhányszor bebukni a teljes hétvégére tervezett menüsort, utána fogod tudni, hogy szombat délelőtt legkésőbb meddig van időd intézkedni, különben autózhatsz 60 kilométert, ha annyira fontos. Tehát nem csak az előre gondolkodásra tanít remekül (mint falun annyi más minden is), de hamar letisztul a sürgős/fontos definíciója is.
Azt már kicsit nehezebb feldolgozni, hogy teljesen más bázisokra épül a fogalmi rendszerünk az alapvetőnek hitt portékák tekintetében. És itt most ne csillagánizsra, fetára vagy almaecetre gondoljunk, hanem mondjuk joghurtra, WC-papírra, szemes borsra, esetleg az itt még hírből sem ismert Pannónia sajtra. Miközben például kályhaporból a szomszéd falunak is jutna. Nem arról van szó, hogy ezek sosem voltak, hanem hogy itt bármi el tud úgy fogyni, hogy majd lesz, ha jön a szállító.
Szerencsére tudom, kitől kell csillagánizst kérni a diólikőrhöz
Igaz, majdnem bármit kérhetsz is, és jó eséllyel lesz is majd egyszer, feltéve hogy a.) nem ütközik valami átláthatatlanul bonyolult company policyba (röviden: legyen neked elég, hogy csemegeuborka, a márkájára ne tegyél javaslatot) b.) az általam egyébként igen kedvelt boltoskisasszony minden jóindulata és figyelemre méltó memóriája ellenére nem felejti el rendeléskor ezt is hozzácsapni a listához. Indítványoztam neki múltkor a palatáblát krétával az ajtó mellé, ahová mindenki felvéshetné a kívánságait a következő rendelésre, de erre az ötletemre a diszgráfiánál is súlyosabb váddal illette a vásárlóközönség túlnyomó többségét.
A fentiek figyelembe vételével tehát igyekszem nagyon óvatosan mozogni ezen az ingoványos talajon, legallyaztam az egyébként is puritán hétköznapi igényeimet, mégis még két év után is tudok olyat kérni, amire valódi, hamisítatlan, belülről jövő és pokolian hiteles, originál döbbenet a reakció. A kudarc lehetőségét nagyképűen kizárva, magabiztosan libbentem be a boltba a napokban, és mezei mosószappant kértem. A pult mögött tapinthatóvá vált az értetlenség. Mondanám, hogy épp csak azt nem kérdezte meg, minek az nekem. De megkérdezte. Tényleg beugratós kérdésnek hittem, majdnem rávágtam csípőből, hogy ebben a legjobb pingvint sütni, aztán mégis inkább illedelmesen elárultam a nagy titkomat: mosni szeretnék vele. Kis csend, majd a válasz: hát itt ilyet még sose keresett senki. Bezzeg a gyümölcsös Finlandia vodkákból többféle is ott figyel a polcon.

21 megjegyzés:

Alexandra írta...

:D
Szerintem előbb-utóbb annak az elkészítését is megtanulod :)

Gandalf írta...

Nálunk a kisbolt reggel 6-kor nyit. Bár esetünkben nem áll fenn az önkényes szabadságolás és rögtön jövök tipikus problémája,de én is furcsán néztem, amikor pár hete 7 óra után belépve a boltba üres kenyeres polcba ütköztem. Nem, nem azért volt üres, mert még a szállító nem érkezett meg, nem, hanem azért, mert a városi hétvége kezdeti idegbaj és pánikszerű vásárlás elérte kis falunkat is. Boltos néni szerint még olyan is volt kenyeret vásárolni, akit eddig még az életében nem látott a környéken sem... Csak hát kis boltunknak híre ment, oszt gyünnek a népek vásálni máshonnan is. Jába, ez van mán vidéken is. Ja és nem hosszú hétvége volt.

Piszke a Birtokról írta...

@Alexandra: a gyümölcsvodkáét vagy a szappanét? :) (múltkor kipróbáltam egyébként a hamulúgos mosást, működik)

@Gandalf: ó, itt kenyeret eleve csak annyit hoznak, amennyit időben (két nappal előre) kérnek a népek. Aztán esetleg megmarad belőle pár vekni, de kettőnknek egy hét alatt egy kiló se nagyon fogy, úgyhogy ez nem zavar, ha meg kell, sütök.

Messzenéző Minyon írta...

Nálunk ennél sokkal egyszerűbb a helyzet: egyáltalán nincs bolt. Se kicsi, se nagy.

Piszke a Birtokról írta...

@MM: határozottan Te nyertél :D de így legalább az ember semmiféle hiú ábrándba nem ringatja magát, és ez így jó.

Alexandra írta...

A szappanra gondoltam, de ha már így mondod, az ízesített vodka sem egy olyan ördöngősség :)

Medora írta...

Nálunk is mindig tudni, hogy most éppen sorompót kapott a kenyeres kocsi, Gyulaúr, a boltos ilyenkor talk show-kat megszégyenítő beszélgetés-olimpiákat generál, hogy még véletlenül se maradjon le egyetlen vevőről se, amíg befut a kenyér. Én bírom, egyébként.
Diólikőr? Lesz recept?

Piszke a Birtokról írta...

@Medora: nehéz ám a boltosok élete, itt se kocsma, se túl rendszeres mise, úgyhogy a miénk egyben az információs központ vezetője is :)
Diólikőr: most próbálom először (ha még most tervezed, húzz bele, mert már kezd héjasodni a dió), ez volt a vezérfonal: http://renidani.blogspot.hu/2011/06/nocino-azaz-zolddio-likor-elso-resz.html

Borsmenta írta...

Itt nálunk csak egy hentes van (még sosem voltam), egy bank, meg egy kocsma. A bolt kb. 8km-re a szomszéd faluban, de az elég rendes választékkal.
Mondjuk meggondoljuk így is, csak be kell ülni az autóba hozzá :)
Cserébe vasárnap SEMMI nincs nyitva, sose. Olyankor szoktam sóhajtozni hogy bezzeg otthon.

zazálea írta...

zölddió befőtt készül nálam, mindjárt kész, még laza 3 nap a 2 hetes áztatás után, hogy aztán 1 nap alatt befaljuk azt a kemény 20 szemet, amit sikerült beszereznem.
mindezt 39 fokban.
(helyszín:a számok tengere)
:)

Piszke a Birtokról írta...

@Rita: itt alapanyag bőven volna hozzá :)(hát még ha a vodka/tisztaszesz is csak úgy teremne mindenfelé)

zazálea írta...

az a helyzet,hogy errefelé (KEM) annyira nincs dió, hogy sztem télen a vodka árával fog vetekedni kilója!

Piszke a Birtokról írta...

@Rita: tökéletes, akkor télen csinálok "diót vodkára cserélek" akciót :)

zazálea írta...

vérbeli üzletasszony!:)

Tarhonyakártevő írta...

@ Piszke: És azt kitaláltad már, hogy a vodkával mit csinálsz? Becseréled a boltban sok kályhaporra?

(Mi az istenharagja az a kályhapor? (Ha boltban árulják, akkor biztos nem olyasmi, mint a virág, hanem inkább mint a csu.))

Piszke a Birtokról írta...

@Tarhonyakártevő: na látod, nekem a csuról nincs fogalmam :) A kályhapor pedig a világ egyik legfurább paradoxona, fekete por, amitől tiszta lesz a kályha, főleg kívül,főleg az öntöttvas. Vagy a sparhelt teteje. Mondhatjuk, az lényege, mint a cipőpasztának.
A bartervodkából pedig sok további dió/meggy/stb. likőr készülhet.

Tarhonyakártevő írta...

Kályhapor. Virágpor....

Tarhonyakártevő írta...

Bocsánat.

Névtelen írta...

5 kg dió rendel!
Itt már nem lehet diót venni, mert akik árulnak azoknak is elfagyott és a maradék már kell nekik. Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: majd szüretkor fejben tartom, meglátjuk, mit tehetünk :)

Piszke a Birtokról írta...

@Tarhonyakártevő: ójaj :D