2012. augusztus 10., péntek

Little red baggage

Ha út, legyen kövér.

Jellemzően egy hónapba sűrítem azt, amit más kényelmesen eloszt egy évre

14 nap, 4 ország, 3 sziget, ezer kaland, tengerparttól gálán át kocsmákig, nagyjából minden létező jármű használatával. Szerintem sima ügy lesz. Majd jövök.

Úti zene:
 

33 megjegyzés:

Hobbikertész írta...

Jó utat és vigyázz magadra! :)

Juhmeli írta...

Vigyázzatok egymásra és persze élvezzétek!

Piszke a Birtokról írta...

@Juhmeli: egyedül megyek, különben hol lenne a kaland? ;) Ember marad a paradicsomokra vigyázni

Juhmeli írta...

Hmmmm. Így egész más a perspektíva:)
Pedig pont arra gondoltam mosogatás közben, hogy mi lesz Főkutyával... Meg arra, hogy a szomszédok biztos igénybe vehetők...

Azért csak élvezd!

Muskátli Büfé írta...

Jó utat - munka mellett azért szakíts időt a nézelődésre, pihenésre is! Várunk vissza - Ember addig jelentkezik, helyzetjeletn? Ági

Piszke a Birtokról írta...

@Ági: igenis, majd a pihenést is bepasszintom valahová :)Ember szerintem majd kommentekben helyzetjelent néha, ha úgy érzi

Csaba írta...

Jó utat! :)

Barbi írta...

Jó utat, jó munkát :)!

ember írta...

turbóparadicsom update:

12.08.14. 143 db, 4943 gramm

Hobbikertész írta...

Hát ez szuper!
Én egy miniparadicsomot szüreteltem, szárastul a maga bruttó 4 g-jával. Elharmadoltuk. :)

Juhmeli írta...

@Ember: Ez rengeteg! Jól belehúztatok, mit tettél velük?

ember írta...

@Juhmeli: semmit sem tettem, csak megvártam a turbóhatást :)
Utána szüreteltem még a felső kertben lévő, hagyományosan nevelt 160 tőről is, arról kb 10 kiló paradicsom jött le egy szedésre tegnap. De igazából most kezdenek beindulni, mind a turbók, mind a hagyományosak, szóvel lesz még.
Az aszalótálca is elkészült, a jó időre meg igéretem van, úgyhogy kezdődhet az aszalás.

Képesítet turbók:
https://www.dropbox.com/s/ss0roda3nlkls77/2012-08-14%2014.42.53.jpg

ember írta...

@Hobbikertész: azért az a 4 gramm eléggé koktél méretnek tűnik :)

Hobbikertész írta...

Az a két tictacos méret. Én a koktélparit is miniben nyomom. :)
Szuperszépek a paradicsomjaitok.
Hogy néz ki egy aszalóláda? Csak paradicsomot lehet benne vagy mást is? Esetleg kandírozó ládád is van narancshéjnak? :)

Névtelen írta...

Szerintem azokat a paradicsomokat boltban vetted! Annyira szabályosak.
Aszalásról (ide is elküldöm): http://www.ecolinst.hu/letoltok/kiadvanyok/aszalas.pdf Lepd meg vele a főnökasszonyt!
Laci

ember írta...

@Hobbikertész: mi simán napon aszalunk, tavaly készült cseresznye, meggy, paradicsom, azt megelőző évben meg vargánya gomba aszalvány. Semmi extra; kiütöttem az üvegeket egy régi ablaktáblából, az aljára kifeszítettem egy szúnyoghálót, és azzal is takarom le.
Kandírozó ládát az asszonytól kérjél, én olyannal nem foglalkozok! :D

@Laci: azért ilyen szép szabályosak, mert... öööö.... mittudomén. Szóval ilyenre sikerült. (a többi nem ennyire egységes méret, de már szétválogattam azt is)

Juhmeli írta...

160 tő...
Nekem 20 van. És lóg a belem mire meglocsolom őket kannával. Nálatok járt eső kisegíteni, vagy kézi öntözés megy?
A napon aszalás engem is érdekelne, nektek meddig tartott egy tálca aszalása? És honnan tudom, mikor jó? A hétvégén kipróbálnám, ha már egyszer itt a kánikula.

ember írta...

@Juhmeli: lucernakaszálékkal be van takarva a talaj alatta, ezért nem öntözöm. És nem is gyomlálom. Elvileg akartam még alá szalmát is tenni (mert a friss lucernamulcs összeesik), hogy amikor elfekszik (nem is karózom), akkor ne érintkezhessen a földdel a paradicsom termés, de egyelőre úgy tűnik, hogy az összecsoffadt és megszáradt lucernamulcs is elég alá.

Tavaly aszaltunk először paradicsomot, időjárástól függően 2-4 nap elég neki. Ha mégsem, akkor elvileg sütőben még rá lehet segíteni egy kicsit, de mi azt nem csináltuk. Amire viszont figyelni kell, hogy hűvös éjszakákon, amikor már erősebb a páralecsapódás, akkor jobb beszedni, mert különben elkezd penészedni.

Majd teszek fel képeket a már megrakott aszalótálcáról, de ma már nem volt erőm feldolgozni a paradicsomokat aszaláshoz, így majd csak holnap este kerülnek ki. Én úgy tervezem, hogy ha holnap este megfelezem, és kimagozom a paradicsomokat, akkor ugye már péntek reggeltől kapja a jó meleg napot, és így sztem vasárnap estére már kész lesz. De majd meglátjuk.

Barbi írta...

Sziasztok! Mi is mulcsoztuk a paradicsomtöveket, mégpedig friss fűkaszálékkal, mert abból volt rendszeresen számottevő mennyiség. Használt is, nem kellett annyit öntözni - nagyon száraz időszakban persze igen, mert könnyű, homokos talajon ültettünk - gyomlálni meg egyáltalán nem kellett. Munkahelyemen meg büdöskével együtt helybe vetettük a parit, annyira jól működött mint riasztónövény, hogy még vetési bagolylepke-kártétel sem volt.

ember írta...

Turboparadicsom update:

2012.08.16. 4 db, 128 gramm

ember írta...

Na, a majdnem 5 kg turboparadicsom sulya 3,2 kg lett kimagozas utan. Felkerultek az aszalotalcara, de kepet mar csak hlnap tudok loni roluk, mert kozben jol ramsotetedett.

Hobbikertész írta...

Na végre! Már nagyon kíváncsi vagyok! :)

ember írta...

Paradicsomok feldolgozasra varva (az aszalo talca tetejen): http://db.tt/mezRWmwM

Paradicsomok az aszalotalcan: http://db.tt/HXmDAF1m

Juhmeli írta...

Köszi a képeket. Pont így képzeltem, nekünk is van egy hasonló ablaktáblánk, lehet, hogy ez lesz a sorsa, mindig félek, hogy a mókik összetörik és megsérülnek. Ha mégis meghagyom palántanevelő tetőnek, akkor másból készítek.

Szerafina írta...

én meg mindnt szepen kijegyzeteltem, koszonom szepen! :)

Hobbikertész írta...

Meghajlok a mester előtt! Szépen megcsináltad! :)

Juhmeli írta...

@ember: Nagy kérés lenne egy kép a már késznek nyilvánítottakról? Nem tudom, mikor kell abbahagyni:)

ember írta...

@Juhmeli: olyannyira nem nagy kérés, hogy enélkül is épp most készültem feltenni további képeket, tehát íme:

ezek itten nem egészen egy napos aszalványok: https://www.dropbox.com/s/itacqxhk3bi3cxn/2012-08-20%2015.11.04.jpg

ezek pedig már a négy napja aszalódó turbóparadicsomok, ma este késznek nyilvánítom őket: https://www.dropbox.com/s/x61ye7d2xvk8qyh/2012-08-20%2015.10.58.jpg

ezek pedig együtt a készülő, és a már kész aszalványok az aszalótálcán: https://www.dropbox.com/s/z6g4zl5y0wk892r/2012-08-20%2015.10.47.jpg

ember írta...

és imhol a végeredmény: 361 gramm aszalvány maradt a közel 5 kilónyi turbóparadicsom vége

https://www.dropbox.com/s/bg09n64e7yxwxky/2012-08-20%2016.31.00.jpg

(ui.: ha nem jelenik meg a kép, akkor a jobb alsó sarokban válasszátok a teljes nézet ikont)

Juhmeli írta...

Köszi szépen, majd én is megmutizom a miénket. Azok kisebbek. Nem tudom mennyire maradhatnak "szaftosak". Ízlés kérdése? Simán így rakod a hűtőbe, vagy nyakon öntöd olajjal?

Piszke a Birtokról írta...

@Juhmeli: én tavaly úgy fogalmaztam meg, hogy a 'testépítő gumimaci' a legjobb állag, ne ropogós száraz legyen, de azért túl sok nedvesség ne maradjon benne, mert könnyen penészedik úgy. Utána van, amit üvegben tárolunk, van, amit olajban, fokhagymával és rozmaringgal. Hűtőbe sose kerülnek.

ember írta...

ezeket most csak így simán üvegbe raktam. alulra az üvegbe szórtam egy kevés riszt, azon van a sütőpapír, és utána a paradicsomok. tavaly ugyan nem penészedett ilyen rizs nélkül sem az üvegben, de elfér alattuk, ezért tettem be.

Juhmeli írta...

Köszönöm a sok segítséget! Az első (tormás) üvegnyi elkészült, olajjal nyakon öntve, a többi majd este. Írni is fogok róluk.