2012. július 16., hétfő

Nyílzáporos idők

Meg minden, amit a vaddisznó anatómiájáról és a farkasok táplálkozásáról sose akartál tudni.

Észrevettétek már, hogy bár tradicionálisan a magyarok nyilaitól retteg a fél világ, nekünk se egy Robin Hoodunk, se egy Tell Vilmos-kaliberű legendás és kiemelkedő íjászunk sincs? De már dolgozunk az ügyön.
Az íjászat mindkettőnket régóta érdekelt, de komolyabb lépéseket nem tettünk ezzel kapcsolatban, szépen kivártuk, míg ránk találnak a megfelelő körülmények – és ez egy évvel ezelőtt meg is történt. Még észbe se kaptunk, már nyakig benne voltunk egy pályázatos-alapítványos-egyesületes dologban, aminek a lényege, hogy jusson értelmes elfoglaltság és sikerélmény a kevéssé tehetős és egyébként se túl ingergazdag környezetben élő gyerekeknek. Így lett emberem a helyi oktató (megtámogatva a británnal, aki angolszász technikájával – na ja, nem most kezdte – színesíti a képet, meg néha velem, de én jobban szeretek lőni, mint tanítani).
Hullámzó létszámban, de nagy lelkesedéssel jártak is íjászkodni a kölkek, és mostanra jutottunk el odáig, hogy gyors szervezés után összejöjjön egy fejben régóta tervezett, akadályokkal, ügyességi-logikai feladatokkal megspékelt csapatverseny, terepen. Amikor a megbeszélés arra a pontra jutott, hogy „de akkor a vaddisznó nem fog elférni a csomagtartóban a római katonák és a farkasok mellett”, már tudni lehetett, hogy nagy siker lesz az esemény, titkosírással, bográcsozással, mindennel együtt.
A vaddisznónak is van sárgája és fehérje
Mondanám, hogy a falu is felbolydult, mint a méhkas, de ez pontosabban úgy igaz, hogy a falu felbolydult amiatt, hogy az egyik állomást a méhkaptárok közelébe telepítettük, vizionáltak a helyiek temérdek horrort és sírás-rívást, de a legkomolyabb sérülés végül egy lenyúzott ujjbegy volt, azt se a méhek csinálták. A környező településekről összejött több mint harminc gyerek simán csak élvezte az egészet, lőhettek árkon-bokron át vaddisznóra, farkasra, lengő golyóra, amit akarsz.
A farkasok csak különösen ínséges időkben esznek vesszőfogó hálót
Ahogy elnéztem, minden szervező felnőtt is elégedetten (meg kurva fáradtan) zárta a napot, de a legbüszkébb szerintem emberem volt: az egyéni pontversenyt az ő legkisebb, legügyesebb, egyben minden szempontból leghátrányosabb helyzetű tanítványa nyerte. Aztán lehet, hogy mostantól én se fogom tudni elsunnyogni az edzéseket, az élményen felbuzdulva várhatóan jelentősen növekedni fog a létszám.

13 megjegyzés:

Dominika írta...

:-) El nem tudtam képzelni eddig, hogy hogy is volt azzal a lapos vaddisznóval... :-)))

Noemi írta...

dejoooo! :)

csakBea írta...

Tudtaaam, hogy a lapos vaddisznó nem ehető!
Nagyon jó kezdeményezés, ügyesek vagytok! Íjat, nyilat ad az egyesület? A kicsim járt egy rövid ideig íjászkodni( de mint mindent azt is megunta), azért borsos ára van a felszerelésnek. Ha meg kellett volna venni, el se kezdhette volna.

zazálea írta...

de miket tudtok még, mesélj már...

Piszke a Birtokról írta...

@csakBea: táblát, íjat, nyílvesszőt ad a központ, és talán nemsoká megoldható, hogy pár védőfelszerelést (alkar, ujj) kézműves foglalkozás keretében a gyerekek saját maguk csináljanak meg bőrből, csak ehhez is kell szervezés (légvonalban egymáshoz közel vannak ezek a falvak, de közúton nem)

@Rita: öööö, mármint miket még?

Nils Holgersonné írta...

Én értem Ritát, hát arról mesélj, hogy miket titkoltok még itt előttünk, hogy ti ilyen jófej dolgokkal foglalatoskodtok. Mert erről eddig szó sem volt, csak hajnalkaról, meg veteményesről, meg kintalvásról.

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: egyeztettünk emberrel, és arra jutottunk, hogy nincsenek is titkos tevékenységeink (ő fűkaszatopicot olvas, én néha varrok, na most már mindent tudtok). Igazi jófejek egyébként azok, akik elindították ezt az egészet, meg belevontak minket is.

Névtelen írta...

Az Ember még tartozik egy beszámolóval a "közmunka élmények"-ről! Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: hát igen, azóta sem tudott dűlőre jutni a diplomatikus fogalmazás terén...

ember írta...

halottakról vagy jót, vagy semmit...

zazálea írta...

mindenfélét.:)

zazálea írta...

na, NHné is megmondta, vannak itt még rejtett dolgok, csak biztos lassan adagoljátok nekünk, h folyamatos legyen az figyelmünk:)

Névtelen írta...

Nekünk nem volt szükségünk Tell Vilmosra, Robin Hoodra, hiszen MINDEN magyar nyilától rettegett Európa...:)))!

Barbi