2013. május 16., csütörtök

Betűk őrizője

A munkalehetőség híre egyelőre nem rengette meg a falut.

Pedig a polgármester biztosra ment, még az idegen ajkú lakosok postaládájába is bedobta a magyar nyelvű cetlit, mely szerint helyi könyvtáros kerestetik.
Egyszer már jártam a falu könyvtárában. Igaz, sokat kellett rá várnom, de megérte az élmény. Mérete körülbelül mint kétszer a kamránk, a kötetek számát tekintve pedig csak megbecsülni tudtam, hogy a saját papír alapú könyvtáram legalább háromszor akkora – bár még így is jutna belőle minden lakosra három könyv. Télen jégverem, még begyújtós és gyufa sem volt, persze minek is, ha kéthetente egy szombaton két órát van nyitva, úgysincs idő kifűteni. Szóval nem lettem tag.
A cetli által felvillantott lehetőség viszont néhány pillanatra elvarázsolt. Mindig is szerettem volna könyvtárban vagy könyvesboltban dolgozni, feltéve, hogy hülye olvasók/vásárlók nem zargatnak nyitvatartási időben, és hagynak nyugodtan olvasni. Az ajánlat tehát elméletben csábító volt, itt nem fenyegetne az a veszély, hogy betűimádók tömege nyaggatna fölöslegesen. Hogy is mondjam, nem ez az a hely, ahol spontán olvasókörök alakulnak minden második búzatáblában.

Így kell pajtáskodni (padláskincs, Első könyvünk – általános iskolák számára, 1955)

A pályázati feltételek azonban elbizonytalanítottak. Se végzettség, se életkor, se írni-olvasni tudás nem szerepelt az elvárások között, kizárólag az alapvető számítógép-kezelői ismeretek. Úgy gondoltam, nem lenne szép dolog elvenni a lehetőséget a falu 10-14 éveseitől. Őket talán felvillanyozná a heti hat órás jelenlétért megajánlott havi bruttó tízezer is. Már ha el tudják olvasni a cetlit.

46 megjegyzés:

Dominika írta...

Nagyon jó!!! Esetleg Főkutya pályázhatna.
(Most voltam leendő elsős fiam szülőértekezletén, ahol kb. ilyen arányban hangzott el a pajtás szó, mint a posztban. A tanítónéni következetesen kispajtásnak hívta a gyerekeket.)

Piszke a Birtokról írta...

@Dominika: fogadd gratulációmat, én már a második kispajtás elhangzásánál gátlástalanul, hangosan vinnyogva röhögtem volna :D

Dominika írta...

Hát, nagyon vissza kellett fognom magam, szélesen mosolyogtam csak, aztán a szülői végére már egészen megszoktam... Itthon azért jól kinevettem magam, míg a férjemnek prezentáltam a dolgot.

Nils Holgersonné írta...

de hanem vállalja senki, te elvállalod, ugye? lehetne ilyen amcsi filmet csinálni, ahogy a kiégett városi értelmiségi kényszerűségből, v lelki terror hatására elvállal egy ilyen erősen szociális feladatot, majd kisebb-nagyobb buktatókon keresztül összekovácsolja az addig csak egymás ellen áskálódó, betűt csak a tévéújságban látó közösséget. a filn háromnegyedénél kell vmi mondvacsinált konfliktus az emberrel, aki már az elején is ellenezte az egészet, esetleg egy téli éjjel az erdôben eltévedt gyerek, akinek a megtalálásán érzett eufóriavégképp ledönt minden gátat ember és ember között, így a falu a következő nyáron már közösen indulhat A Nagy Államokközti Olvasóversenyen, természetesen elhozva a fődíjat az olyan egyértelmű esélyesek elől, mint a new yorki főkönyvtár huszadik generációs értelmiségi közönsége.

kérlek, vállald el!!

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: a vázolt forgatókönyv kiegészítve a könyvtáros erősen antiszociális és könyvféltő habitusával máris megadhatná az alap konfliktushelyzetet :D A gyermek megmentése résznél viszont fontos tényező, hogy egy könyvben olvasott okosság segítségével leljenek rá a kóborra a zegernyés erdőben. És utána optikusbolt is nyílik a faluban, hogy teljes legyen a happy end. Na?

kovtama írta...

Még mindig röhögök:D

Piszke a Birtokról írta...

@kovtama: ezt nem fogjátok elhinni, a jelentkezés elvileg már rég lezárult, de pont az imént beszélgettem egy falubelivel egyéb dolgokról, és egyszer csak spontán megkérdezte, hogy nem akarok-e én a könyvtáros lenni :D :D szóval most én is nagyon röhögök.

Bóbita írta...

Ugye, ugye! Ráérzett a jó falubeli. Ki vagy taníttatva, oszt nem akarod segíteni felemelkedni őket a szabadságra. Dalárda, önképzőkör, színjátszó csoport, és még mennyi mindent lehetne. Nna, de tényleg !!!

Nils Holgersonné írta...

Piszke,igen,azt hiszem nagyon jól érzed a karaktert!
És igen, a gyerek mondjuk olvasta a Téli berekben, aminek a fedőlapját egyébként véletlenül -nagy izgalmában- elszakította, és a Könyvtáros (vagyis te!) ezért nagyon nagyon megharagudott,szóval olvasta, hogy téli erdőben a magaslesen lesz a legkevesebb esélye magfagyni, meg hogy jönnek a farkasok, és neked majd eszedbe jutott, hogy ő ezt olvasta, és akkor kimész a magasleshez, természetesen egyedül, közben vonítanak a farkasok, és tényleg ott a gyerek! És közben párhuzamosan lehet mutatni, ahogy anyuka a polginál tördeli a kezét, és sír, de te nem tudsz mobillal visszaszólni, mert pont nincs térerő, mert vihar van, vagy karbantartás, ezért ők még vagy félóráig a Teljes Tudatlanságban izgulnak.
Istenem, de szép, mindjárt sírok,pedig porszívóznom kéne.

csakBea írta...

Könyvtáros én is szívesen lennék, de itt nálunk ezt mindenféle képzettséghez, illetve oklevélhez kötik. A francba, rossz helyen lakom.

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: az elmélet csudálatosan romantikus, de inkább nem mennék most bele annak a lélektanába, hogy törvényszerűen mi történik, mikor a városi gyüttmentek próbálnak közösségi dolgokat csinálni egy faluban :/

@csakBea: gyere, ennyi pénzért tökre megéri heti kétszer 3 óráért ide járni :D Friss hír, hogy még mindig nincs könyvtáros!

@NH-né: ha porszívózás és sírva fakadás közt kell választani, én is a sírást választanám. Porszívótól amúgy is sírva fakadok, de az úgy dupla meló.

Andicsek írta...

Nagyon nagyon vizuális típus vagyok, könnyesre röhögtem magam:)

Névtelen írta...

Ahogy így leírod a körülményeket, gondolom, a számítógépet is a könyvtáros viszi magával a jégverembe arra a heti 6 órára. :/
De hát ez van, a magyar falu nem tévesztendő össze mondjuk egy Rajna-vidékivel. Sajnos.
Juli

Tarhonyakártevő írta...

Szerintem az elejét se nagyoljátok el, amikor a Klintísztvúd-attitűdű könyvtáros hol sóspuskát, hol mángorlót fog az irodalomhoz nem kellő tisztelettel közeledő lakosságra. Jobb napokat látott valahai klasszika-filológusról van ugyanis szó (amint ez kibontakozik a lassú sodrású, olykor a mocsár fölött térdig hömpölygő ködben játszódó cselekményből), akit azonban egy felpattanó zárhangokon kitört vita során tisztázatlan körülmények között elhunyt kolléga miatti gyanúsítgatások sodortak először az alkoholizmus, majd a kecsketartás szélére.

Piszke a Birtokról írta...

@TK: viszont titokban talpmasszázs-tanfolyamot is végzett, és retteg, hogy ez kitudódik, viszont mikor a kevés olvasók egyikének szervezete túlreagálja, hogy a könyvlap elvágta az ujját, csak a Könyvtáros gyógytudása mentheti meg az azonnali elvérzéstôl. Dilemma, káosz, vér...

Tarhonyakártevő írta...

Közben az ikes igéket rosszul ragozó Arankáról (arch enemy!), a látszólag morc helyi védőnőről is kiderül, hogy valahol a lelke mélyén érző szívű ember. Egy benőtt köröm fölött felragyog az őszinte emberi mosoly.

Mátrai, simán írta...

Kész vagyok. Mit lehet ehhez hozzátenni?
Szó bennszakad, hang fennakad, lehhelet megszegik.
Nem, nem poénkodok, ezek komoly dolgok.
Pajtások! Hiszen az egész világ egy bazi nagy könyvtár!
De ha Piszke közmunkában könyvtáros lesz a faluban, esküszöm, beiratkozom!

Nils Holgersonné írta...

na, ha a filmen túl vagyunk, az még mekkora ötlet lenne, hogy ha Piszke a könyvtáros, mi mind beiratkozunk (és fellendül az üzlet) és a szombati nyitvatartásokon amolyan flash mob-szerűen felbukkanna úgy ötven olvasó a faluban. Faarccal leszállnának a volánbuszról., senkivel sem csevegve, mintha csak a fszek-be ugrana be egy könyvért. Ha tényleg olyan kicsi a helyiség, akkor látványos utcai sorbanállást is lehetne produkàlni.

ember írta...

Na most, hogy fokozzam a hangulat, ma tudtam meg, hogy tagja leszek a helyi védegyletnek, vagy mi a ..sz.
Tehát hóviharban megfáradt hülye kiskrapekok megmentése az én feladatom lesz.

Piszke a Birtokról írta...

@NH-né: komolyan kezdesz kedvet csinálni nekem ehhez a Küldetéshez :D (kezdem aggódva várni, hogy a polgmest mikor jelenik meg személyesen a kapuban, felkérni, hogy vállaljam...)

Piszke a Birtokról írta...

@ember: de csak akkor mentheted meg, ha tudja fejből a János vitéz első 23 versszakát

Bóbita írta...

és érvényes könyvtári kölcsönzőjegye van!!!!!

Bóbita írta...

Fog menni a polgármester.
Eddig időt adott arra, hogy legyűrd magadban a gyenge, megfutamodót.

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: abszolút jogos :D életkortól függôen esetleg szemantikai-mondatelemzési részleteket is kikérdeznék (a szerzô azonosítása után) egyes klasszikus és kortárs örökbecsû idézetek kapcsán

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: ha igazad lesz, kezdj el gyorsan hízókúrázni, hgy nehezebb legyél, mint egy kacsa, különben máglyára leszel vetve :P

Bóbita írta...

Védett súlyban vagyok. Phúúú - megnyugodtam.

Csaba írta...

"...és elégedett vala az Úr,
és ők lakmározának bárányt és lajhárt..." :-)

Piszke a Birtokról írta...

@Csaba: és zsenge gyökereket és gyönge szekereket - de hogy ez a János vitézhez? :D

Csaba írta...

Hát így kell elkezdeni hízókúrázni,
szigorúan a nyúlon túl! :-)

Csaba írta...

Oh, yes, Popcorn Johnny!

Névtelen írta...

Máris szebb az estém és a hetem (minden jó, ha vége jó alapon), bearanyoztátok.
Bár a hello kittys papírszalvétába sírtam el a könnyeim a röhögéstől és ez nálunk védett tárgy (3,5 éves leánygyermek által fetisizált tárgy), kapok is érte holnap, de megérte!
Nóra

Piszke a Birtokról írta...

@Nóra: remélem megbocsátja a kisasszony, ha nem, majd közösen írunk neki hellokitti (adj' isten, kati) esti mesét :)

Hátország írta...

De a kacsához, csak vasár,és ünnepnapi mérleg használható!

Piszke a Birtokról írta...

@Hátország: csakis, a legszebbik. (a könyvtár kihasználatlan idejében kacsa- és boszorkánymérést is üzemeltethetnénk a rekettyés mellett)(hétköznapi mérleggel olcsóbbér')

Mátrai, a paréj írta...

Piszke, a Nemzet Könyvtárosa.

"Én egész népemet fogom,
Nem Nemzeti Alaptantervi fokon,
Kiborítani." - Piszke, a pozíció pályázati úton történő elnyerése után.

Névtelen írta...

Sziasztok! Szeretnék felajánlani 50 kötet könyvet szüleim hagyatékából a könyvtárnak. Ilus

Piszke a Birtokról írta...

@Mátrai: és végül miattam fogja mindenki megutálni az olvasást....

Piszke a Birtokról írta...

@Ilus: hű, ez nagyonnagyonnagyon kedves tőled, még úgy is, hogy nem én vagyok könyvtáros :D Mondanám, hogy rákérdezek a polgmestnél, hogy mennek ezek a dolgok, csak félek, hogy akkor eszébe jut, hogy lehetnék én a könyvtáros :P No de tényleg, utánakérdezek, mert könyvtáraknál néha bonyolult beemelni felajánlott könyveket. És tényleg nagyon köszönöm

Bóbita írta...

Teszed a köröket, teszed a köröket!
Megkérdezed ...
Jó. Ha akarod, akkor írásban adjuk itt, mi, mind, hogy NEM jószántadból, NEM jóságból fogadtad el a pozíciót.
Egyébként a netto órabér IS egészen jó.
Ha gondolod, akkor még kitalálunk egy-két dolgot, amit feltétlenül fontos megkérdezni a polgármestertől. Neki is adunk időt és bátorságot. (a nagy lehetőség felismeréséhez, a te személyedben)

emiGrants írta...

Itten vagyunk egy barátnõmmel és most éppen a padlón fetrengünk a röhögéstõl. Mint már többször írtam Téged receptre kellene felírni depresszió ellen. Örömmel jelentem, hogy a fent említett barátnõ is mostantól rendszeres olvasód lesz, amin nem csodálkozom, mert szerintem mostanra már bugyit kell, hogy cseréljen.

Aranyalma írta...

Piszke! Te vagy az én emberem!!!No nem úgy, ahogy a Tied Neked. Visszaolvastam az összes bejegyzést, volt térdcsapkodas bőven. Nr.1!!! Viszont elkövettem egy nagy hibat,nem olvastam a megjegyzéseket, ezért most kezdhetem előröl. (nem mintha bánnám :-)

Piszke a Birtokról írta...

@emiGrants: nyissunk bugyiboltot is? ;)
@Aranyalma: ó, pedig a kommentek közt vannak az igazi kincsek :)

Bóbita írta...

Nem hiszem, hogy van olyan blog, amiben a hozzászólások nagy száma mellett, azok tartalma nem bántó senkire nézve sem, hanem a jókedvet és a fantáziát fokozzák egymás örömére.
Gratulálok Piszke!

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: köszönöm, bár nem tudom mennyire az én érdemem. Bírom az olvasóimat ;)

Névtelen írta...

Szegény polgármester! Még nem tudja mivel/kivel áll szemben! Ha/amikor a könyvtáros leszel, az összes olvasód küldi a jobbnál jobb könyveket majd, hogy szegény könyvtáros ne csak a nevében legyen könyv-táros aztán hamarost túlléped a jelenlegi tárolóhelyiség kapacitását és kénytelen lesz keresni új/nagyobb/melegebb helyet a könyvek/könyvtáros számára, s eljő az idő, mikor már annyi könyv áll majd a falu lakóinak rendelkezésére/okulására/művelődésére, hogy még a kocsmánál is nagyobb helyiségre lesz szükség, s akkor még szó éri a falu elejét!
Ezt a jövőt azért vázold fel, mielőtt Rád gondol az állás kapcsán.....
(Köszönöm a heti idegeskedés után ezt a jóleső vinnyogós/fetrengős röhögést, amit a blogoddal és az idelátogató kommentelőkkel okoztatok immár sokadszorra)
emama

Piszke a Birtokról írta...

@emama: figyelembe véve, hogy kocsma sincs a faluban, majd aggódhat, ha a polgármesteri hivatalt akarom megszerezni tőle az egyre több könyvnek :P