2013. május 4., szombat

Díszkék

Juhniorok.

Az egy éven felüli, de még fel nem űzetett nőstényeket helyenként nem jerketoklyó néven ismerik, hanem szűzeknek vagy díszkéknek hívják - mert ezek adják a legszebb gyapjút, így ezek a nyáj díszei. (Juhtenyésztés, Dr. Schandl József, 1960)


Egyre bátrabb díszke
Füveznek, fáznak
Egyébként csak azon gondolkodtam, hogy a juhok vajon számolnak-e bárányokat elalvás előtt.

14 megjegyzés:

Bóbita írta...

Látom, a gyakorlat támogatva van tudománnyal is.

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: mivel ember meg a fél családja is állattenyésztő végzettségű, elég komoly mennyiségű békebeli szakirodalom gyűlt fel nálunk. Én főleg a nyelvi szépségekre koncentrálok :)

nijntje írta...

Szerintem a juhok juhászokat számolnak.

Piszke a Birtokról írta...

@nijntje: egy juhászt meddig tudnak számolni?

Mátrai, a mukucs írta...

Állítólag a borz állat tud egyedül kettőnél tovább számolni. A háromról úgy tudja: sok. Ezt miként hozták ki a brit tudósok, sejtelmem se nincs, mindenesetre a birka 50 - azaz - ötven (!!!) különböző társa arcát képes fölismerni (köztük a juhászét is). Megszámolni őket talán nem tudja.

A birka igen rosszul érzi magát egyedül! Ezért, ha mégis így alakul egy ilyen állat sorsa, lehet betenni neki az ólba birkás posztert, vagy egy nagyobb tükröt.
No, de hát tényleg, mit okoskodok? Állat-okosítónak ott van a szakirányú ember.
Sajnos a tudomány mai állása szerint nem tudhatjuk, miként alszik el a birka, de én azt sejtem, hogy baromira nem tud elképzelni egy fikciós nyájat, s azt számolgatni. Vagy ugye követve az antropomorf analógiát: be kell érnie az egy juhász számolgatásával, valahogy így: 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1... Szerintem gyorsan elaludik.

Piszke a Birtokról írta...

@Mátrai és @nijntje: meggyőztetek, elalváshoz elég nekik az egy juhász :)
(szak emberem szerint levegőben libegő pitypangbolyhokat számolgatnak)

csakBea írta...

Összeszedve a bátorságomat, és leleplezve teljes tudatlanságomat már csak megkérdem hogy van ez, hogy ezeknek a szűzeknek szarva van? Eddig azt hittem, csak a kosoknak van szarvuk, a nőstényeknek meg ártatlan bárány fejük van.

Legyetek kíméletesek! :)

Piszke a Birtokról írta...

@csakBea: tök kíméletes leszek, nem alap tudatlanság ez ;) Ezek rackák, itt lánynak és fiúnak is van. Vannak olyan juhfélék, ahol a fiúknak sincs. Szóval fajtafüggő (egyszerűbb, mint a bab, bonyolultabb mint a szarvas-őz :D)

csakBea írta...

Köszi! Most hogy így mondod, a bab tényleg bonyolultabb :)

Bóbita írta...

Ez a toklyó elnevezés - elég randácska - honnan származik?

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: tényleg nem szép :D Állattartásban vannak igen fura szavak, amik ráadásul tájanként is változhatnak, és több-kevesebb infotartalmúak (pl. mondhatnám, hogy másodfüvesek, de abból nem derül ki, hogy lányok). Néprajzos magyarázatok szerint a toklyó szó a honfoglalás előtti, ún. ótörök nyelvrétegbe tartozik... hát fene se tudja, nem voltam ott :)

Bóbita írta...

Köszönöm értekezésedet.
Zárójelben jelezném: már ötödik napja nem kaptunk se fotót, se élményt a Subákról. Meg vagyunk fosztatva a beeerke élményektől, pedig te legalább, napi 16-18 órát kapsz belőlük.

Piszke a Birtokról írta...

@Bóbita: sajnos annyit én sem, mert pár telekkel odébb laknak tőlünk, szóval nem állandóan látom őket, hanem külön programként :) A diófa levelei miatt a két hátsó lábra állás már nagyon megy nekik. További beszámoló és képek amint lesz egy kis időm .)

Bóbita írta...

ok, köszönöm. Addig is gyakorlom a türelmesedést.