2013. május 1., szerda

Menetrend

Alig egy hónapja a veszett hóesésben még tényleg komolyan aggódtam, hogy ebben az életben sosem lesz már nyár.

De most nézve:
* Tradicionális áprilisi Balatonban fürdés - pipa
* 30 fok - pipa
* Szál gatyában, vizes hajjal kertészkedés - pipa
* Majális/búcsú örömére megjelenő kockaLada, mono hangfalra kötött Szokolból szóló rádióműsorral és futófényes szentképekkel a mobil standon - pipa
* Függőágy fák közé installálása - pipa

A kertész kutyája

* 3014 szúnyog/légköbméter - pipa
* Vakond által kidöntött villanypásztor - pipa

Hivatalosan is elindult a szezon.

18 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

:) :) :)

Mátrai, a rén írta...

Ja, ha ez így megy tovább, a jövő héten szüretelünk. De hogy a birkákat lenyírjuk, az tuti. Csak mondom.:-)

Névtelen írta...

Turbó-paradicsomokkal mi újság. Pipa? Laci

Piszke a Birtokról írta...

@Mátrai: hm, hát felpakolni vendégnyírásra a triót logikátlan volna, de tanulmányútként... na majd kitaláljuk

@Laci: idén lassan turbulnak :) Úgyhogy félpipa, de teli velük a konyhapult.

Névtelen írta...

Ó, az az első pont, abból én is szívesen csinálnék hagyományt...
Főkutya nézése kifürkészhetetlen. Vagy ő is akar, vagy ügyeletet tart, hogy ha a szabálytalanul heverő gazdi netán kiesne, akkor legyen, aki értesíti a többieket. Vagy valami egészen mást sugall?
Juli

Piszke a Birtokról írta...

@Juli: én még kisgyerekként kezdtem, úgyhogy tényleg hagyomány :)
Főkutya meg ilyen: a nyugodt erő. Nem izgágáskodik, csak mindig ott van és figyel..

tms írta...

készítem a párnámat :D

Piszke a Birtokról írta...

@tms: kis embernek kis párna :))

Névtelen írta...

Szalmakertészet lesz idén?

Piszke a Birtokról írta...

Szalma abszolút, egyrészt máshogy nem gyôznénk (több száz bokor), másrészt a jó tapasztalatok miatt; ahol egész télen maradt talajtakarás, ott most tökéletesen porhanyós és gyomtalan a föld. Idei kísérlet: pár krumplit eldobtunk csak úgy szalma alá, nem földbe, meglátjuk.

Mátrai, a paréj írta...

Igen, a szalmázás eredményére kéváncsiak vagyunk, leszünk. De hát, a krumplit csak úgy, nem földbe... Hát, nem is tudom. Persze, sok eső setén, talán.

Bóbita írta...

És a subák mit csinálnak? Mi újat tudnak és te mi újat tudsz róluk? vagyis részletes élménybeszámolót kérek szépen a pesti aszfalton sinylődőnek.

Piszke a Birtokról írta...

@Mátrai: mi is úgy láttuk, egy legendás, de azóta eltűnt videóban (de most megtaláltam, mindjárt visszateszem az eredeti posztba is: http://www.youtube.com/watch?v=GNU8IJzRHZk), hihetetlen a néni úgy mindenhogy :)

@Bóbita: a subák a kezdeti meglepődés után most már nagyon nyomják a chill outot, fűnyíró funkciójuk remekül működik, de jól megfigyelhetően ínyenc módon válogatnak, a Főkos pedig röfögő/kummogó hangokat hallat legelés közben, ez nagyon mókás. Gyorsan lett nyalósójuk és szalmából alom, jelen pillanatban csak a legyekre/szúnyogokra dühösek, és amikor ekkora szarvval ingatják idegesen a fejüket, az testközelben hordoz magában némi veszélyfaktort, de a lányok is egyre közelebb engednek már magukhoz. Főkos az kezdettől fogva olyan bújós és szeretetkoldus, mint Főkutya :) A képen a két angolkisasszony, szieszta közben: https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZB0ACfJzPa2bSN88xF4oB9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Hobbikertész írta...

A 3014 szúnyog/légköbméter adatot köszönöm. Nálunk kb. 86 szúnyog/légköbméter a becsült érték. Szívesen átküldeném nektek, mert a 3100 szép kerek szám. :)
A vakond hogy van? :D

Névtelen írta...

Mi is szalmázunk idén.... nem igazán jó a földminőség erre felé ezért mindent! a szalmabálába ültetünk. Majd meglátjuk... Tavaly jó volt a példátok! :)

Piszke a Birtokról írta...

A talajt mi is mindenhol takarjuk idén: paradicsomok, paprikák és egyéb zöldek körül is, sorközökben, járóutakon. Most már van hozzá elég szalma meg lucerna is.

Névtelen írta...

Szervusztok!
Nemrég óta olvasom a blogot, a cikk teccik és a szalmás takarósdira volna egy kérdésem.
Hamarost mi is birtok tulajok leszünk, K-E megyében a gerecse lábánál. Ott sok eső, nedves-meszes talaj van. A telek egyelőre érintetlen "őstalajos" sok gyógynövénnyel. Kérdésem, vajon itt érdemes/lehet/kell szalmázni?
Szeretnénk majd mindenféle ehetőt. A videót néztem már.
Azt gondolom, ez a módszer talán a vízben szegényebb területeken használható ki jobban, de cáfoljatok meg, ha nedves talajnál is alkalmazható. Gondolok ellenérvként a befülledésre, penészesedésre és valaki emlegette a lótetűt... ?
Kössz!
maradok csendben követő:)
Juli

Piszke a Birtokról írta...

Szia leendő gerecsei :)
Nem ismerem a meszes talajokat, de abból indulnék ki, hogy még sehol nem láttam a szalma "ellenjavallatát". Ha más nem, gyomok ellen mindenképp nagyon hasznos. Befülledés - gondolom, nem mindegy, hogy milyen zölddel takarsz, friss vagy száraz, szalma, lucerna, fű.
Nálunk jól láthatóan az igazi klasszikus tudományos kertészkedés folyik: mindent kipróbálunk, ami eszünkbe jut (függetlenül a szomszédok véleményétől) - aztán vagy sikerül, vagy nem :)