2013. május 22., szerda

Vadhajtások

A szokásosak szokásosan vannak, azokat nem mutogatom.

Inkább egy gyors tárlat az érdekesebb darabokból.
Az első, láthatatlan fotó a rebarbarát ábrázolja, aminek akkora levelei vannak, hogy egy képre se férnek rá; ha anno én tervezem az Édenkertet, tuti nem fügefalevéllel bohóckodok. Egy rebarbaralevél egy komplett gardróbra elég lenne. Az olajfa-csemetét csak az veszi észre alattuk, aki tudja, hol kell keresni.

A paradicsomok jól fejlett gyomos attitűdöt növesztettek, szó szerint bárhol képesek felbukkanni a Birtok területén.
Franc se fog ezek után palántázni

A csak szalmába dobott kísérleti krumplik bokorméretet tekintve egyelőre pont ugyanakkorák, mint a földbe rakottak.

Az első bordóis permetezés már megvolt

Láttál-e már valaha...?

Ember nem tudta folytatni a nótát, kulturálisan hiányos gyerekkora lehetett

A bodza a tetőn is átvette az uralmat.

A mézes bodzalikőr már érik, a szörpgyár a héten indul

A hobbit karácsonyfának gratulálunk, a Birtok első túlélőfenyője.

Csináltam fenyőrügy-szirupot is, hagyjuk

Vadonatúj, nélkülözhetetlen eszköz a kiforralt dunsztosok kiemeléséhez, trükk a kép alatt.

Pontosan 209 Ft volt a csíkos gazdaságosban. Az előbb 1490-ért láttam egy webshopban...

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akartam már kérdezni: a bodzapezsgők készülnek-e már? Laci

Messzenéző Minyon írta...

"Csináltam fenyőrügy-szirupot is, hagyjuk" Ezt a hagyjukot bővebben is kifejthetnéd.
Nálunk a paradicsompalánták föllelési helye: a veteményesben mindenhol (persze nem számolom ide a direkt oda ültetetteket), a sziklakertben, a komposzton pedig egész dzsungel.

Piszke a Birtokról írta...

@Laci: annyira nem volt ígéretes, hogy idén is nekiálljak...
@MM: ezt legalább nem macera megcsinálni, de semmilyen fenyôs ízt, illatot, aromát nem érzek rajta - tehát újabb adag cukorszirup

Névtelen írta...

Lett valahonnan tavaly egy bodzabokrunk. Idén kiffiam elmenet mellette megjegyezte: lesz mán' nekünk 6-os béjemvénk meg kilós arany nyakláncunk!
Szóval itt is terem és érik a lehetőség :DD
Szücsi

Messzenéző Minyon írta...

Óóó, izgalmasabbnak éreztem ezt a "hagyjuk"-ot.

Csaba írta...

Ésésés bodzát honnan lehet "szerezni"? Vetik/veszik/ültetik/ágról hajtatják?

Piszke a Birtokról írta...

@Csaba: béemvé csomagtartójából árulják ;)
@MM: ha izgalmasabb, leírtam volna : P
@Szücsi: hát, ahogy a kertet elnézem, nekem komplett BMW-kereskedésem lesz belőle :D

Hobbikertész írta...

Nekünk van egy fa béemvénk, bodza kéne helyette! :D

Piszke a Birtokról írta...

@Hobbikertész: leboltoljuk, a fényezéstől függ a deal :D

Gandalf írta...

Érdekes, hogy egy-két évvel ezelőttig azt gondoltam a bodzáról, hogy csúnya gaznövény, köll a fenének. Ennek megfelelően kellő alapossággal irtottam is... Ám manapság már gyönyörködöm a virágtengerben, és szívesen szedem az adagonként 24db szép nagy virágzatot egy-egy adag szörphő... Ami már téliesíthető, és ilyeténformán karácsonykó is ihatok belü...

Piszke a Birtokról írta...

@Gandalf: eleinte ember is egyelni akarta őket, mondván, hogy úgyis annyi van belőle, úgy kellett a bokrok elé feküdnöm, hogy ne már... Most már eszébe sincs kivágni őket.

Mátrai, a paréj írta...

Látom, lesz ott permakultúra! Legalábbis paradicsomból.

Piszke a Birtokról írta...

@Mátrai: úgy a'! Köré növesztjük az erdőt, oszt hadd szóljon...

zazálea írta...

ilyen cuccbalhé (aminek nem tudjuk a nevét, az mind az) nekem is van, én is a csíkosból kaptam, de te mit teszel el vizes dunsztban? nekem még szűz szegény. uborkát? esetleg?

na és a mézes bodzalikőr, hát azt csak idelökted recept nélkül? durva.

fenyőszirup nálunk remek volt tavaly, állítólag köhögésre szuper. biztosan így volt, mi megelőzésképpen tartottuk a spájzban, egy köhintés nem hagyta el szánkat a hosszú télen, szóval,jó az,kell a házban. :)

Piszke a Birtokról írta...

@Rita nyirati: jaaa, ha fenyőszirup így is működik, akkor megtartjuk :)
mézesbodza: túl sok bodzaaromát még nem fedeztem fel benne, de hátha érik még így leszűrés után: http://www.nosalty.hu/recept/mezes-bodzalikor
Cuccbalhé: dehogy vizes dunsztolok. Eddig egy bbq csipesszel kreténkedtem a vízből kiemeléssel, mikor kiforraltam lekvár előtt az üvegeket, ez inkább tűnik célszerszámnak.